Închide

Raport CSM: Curtea de Apel din Cluj, a treia cea mai aglomerată din țară, 5 Curți de Apel totalizează peste jumătate din dosare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 19, 2024 1 81

Un număr de cinci curţi de apel din țară, între care cea din Cluj, totalizează mai bine de jumătate din dosarele nou-înregistrate la toate instanțele naționale, arată raportul pe starea Justiției din 2023 publicat de Consiliul Superior al Magistraturii publicat azi.

E vorba de Curțile de Apel din Cluj, București, Craiova, Ploiești și Timișoara împreună cu instanţele arondate – tribunale şi judecătorii. Conform raportului, acestea totalizează peste jumătate (54,7%) din numărul cauzelor nou înregistrate la toate instanţele naţionale arondate circumscripţiilor celor 16 curţi de apel inclusiv Curtea Militară de Apel Bucureşti. După București și Craiova, Curtea de Apel Cluj e cea mai încărcată.

”După scăderea vizibilă a numărului de cauze soluționate în anul 2020 cauzată de climatul de insecuritate sanitară indus de pandemia de Covid-19 în rândul personalului instanţelor, se poate observa în anul 2023, ca și în anii 2022 și 2021, o revenire a numărului de cauze soluţionate la un nivel relativ constant și apropiat celui din 2019”, arată raportul. Exceptând cauzele nou înregistrate la Înalta Curte, dacă am face o analiză la nivelul curților de apel cu tot cu instanțele arondate acestora, în ceea ce priveşte distribuția dosarelor nou intrate în perioada de referinţă, graficul următor ar evidenția procentual această repartizare:

Scurt istoric al Curții de Apel Cluj, așa cum apare pe site-ul oficial al instanței:

Curtea de Apel Cluj a fost înfiinţată în baza legii ungare nr. XXV din anul 1890, odată cu curţile de apel din Oradea Mare, Târgu Mureş şi Timişoara. Avea iniţial în raza ei de activitate şapte tribunale, anume cele din Alba Iulia, Bistriţa, Cluj, Dej, Deva, Sibiu şi Turda. După unirea Transilvaniei cu România, Curtea de Apel Cluj a funcţionat până în 1924 pe baza dispoziţiilor normative ale Consiliului Dirigent, iar din 1924, în baza legii din 25 iunie 1924 privind Organizare Judecătorească a Regatului Român. În baza acestei legi Curtea de Apel Cluj cuprindea în sfera sa de competenţă tribunalele din 6 judeţe: judeţul Alba (interbelic), judeţul Cluj (interbelic), judeţul Hunedoara (interbelic), judeţul Năsăud, judeţul Someş, şi judeţul Turda.
În perioada 1940-1944, în urma Dictatului de la Viena, Curtea de Apel Cluj a funcţionat la Sibiu, iar la Cluj a fost instituită Curtea de Apel Regală Ungară, până în anul 1944.
După cel de-al doilea război mondial, în anul 1945, Curtea de Apel a revenit la Cluj şi a continuat să funcţioneze până la reforma justiţiei din 19 iunie 1952, prin care curţile de apel au fost desfiinţate. Concomitent a fost organizat Tribunalul Regional Cluj. Curtea de Apel Cluj a fost reînfiinţată în baza legii nr. 92 din anul 1992.
Curtea de Apel Cluj şi instanţele arondate acesteia funcţionează, în prezent, în baza Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Raza de activitate a Curţii de Apel Cluj cuprinde 4 judeţe: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Sălaj, acoperind 22.197 km pătrați cu 1.842,7 mii locuitori.
În fiecare reşedinţă de judeţ funcţionează câte un tribunal cu competenţă generală, iar în Cluj-Napoca funcţionează, pe lângă Tribunalul Cluj, şi Tribunalul Specializat Cluj, acesta din urmă având în competenţă soluţionarea litigiilor dintre profesionişti. În cadrul judeţelor sunt organizate judecătorii.

Un comentariu

  1. Nu le este Rușine sa se plângă???? LA CE SALARII AU AR TREBUI SA LUCREZE NON STOP…..dau termene nesimțite pe la anul și LA MULTI ANI..Vai de mama noastră ce am ajuns….SOLICITAM INFIINTAREA SIPA!!!! Alooo Ciolacu ai sânge în instalație sa faci lucrul asta…..sa vedeți atunci cum lucrează acești puturoși!

Scrie un comentariu