Închide

Rafila: Centrul de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie din Cluj avansează într-un ritm rapid, lucrările costă zeci de milioane de euro, va aduce milioane de lei profit

Sănătate by Actual de Cluj - nov. 10, 2023 0 436

Centrul de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj avansează într-un ritm rapid, arată ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Lucrările costă zeci de milioane de euro.

Mai exact investiția se ridică la 231 milioane de lei și este asigurată de Ministerul Sănătății prin PNRR
Centrul cuprinde imagistică – CT, RMN și Angiografie multiplanară, o sală hibrid multifuncțională, șase săli de operație modulare, sisteme de neuronavigație și neurofiziologie, peste o sută de paturi de spitalizare continuă și ambulatoriu de specialitate.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca este printre primele 6 unități în domeniu la clasa I din țară,  alături de spitalele județene Constanța, Iași, Târgu Mureș, Timișoara și Spitalul Militar Central Universitar de Urgență din București. Pe plan regional spitalul contribuie la sănătatea unei importante populații din Regiunea de Nord-Vest. Comparând câțiva indicatori de performanță cum ar fi durata medie de spitalizare, procentul internărilor în secții chirurgicale din total internați, procentul celor internați din urgență, se observă că  regiunea de nord-vest – cu excepția Bucureștiului – are printre cele mai bune rezultate în domeniu, comparativ cu celelalte regiuni, după cum se arată în nota de fundamentare care a aprobat investiția în acest centru de patologie.
Spitalul este organizat în sistem pavilionar, activitatea medicală desfăşurându-se într-un număr de 36 clădiri distincte, marea majoritate clădiri monumente istorice, construite între anii 1897-1904, situate la distanţă una de cealaltă. ”În condițiile unei permanente creșteri a numărului de cazuri care se adresează Spitalului Clinic Județean de Urgență, a creșterii numarului de intervenții chirugicale, așa cum rezultă din evidența statistică a spitalului accesibilă pe platforma ATLASMED, până la construirea unui Spital Regional de Urgență, capabil să absoarbă o parte din patologia neurochirurgicală, este necesară găsirea unei soluții de urgență pentru asigurarea unei asistențe medicale corespunzatoare, în concordanță cu afluxul tot mai crescut de pacienți nu numai din regiunea de nord-vest a țării ci din toată țara. Prin activitatea depusă în ultimii 10 ani, Clinica de Neurochirurgie a devenit un centru de referință  pe plan național, pentru o serie de patologii neurochirurgicale. Dintre patologiile care  se adresează cu predilecție Clinicii de Neurochirurgie, se menționează patologia oncologică (tumori cerebrale și tumori vertebro-medulare, inclusiv la vârstă pediatrică), patologia congenitală a sistemului nervos (mielo-meningocel, mielo – encefalocel, hidrocefalia congenitală), patologia malformativă vasculo-cerebrală (malformații arterio-venoase, cavernoame, malformații venoase durale), patologia traumatică și degenerativă a coloanei vertebrale”, se mai arată în nota de fundamentare.
Bolile cerebro-vasculare reprezintă principalele afecțiuni cauzatoare de deces în populația generală, așa cum rezultă din datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, fiind de aproape 3 ori mai frecvente decât patologia oncologică, a doua cauză de mortalitate pe plan național. Condițiile existente în prezent în Clinica Neurochirurgie nu permit dezvoltarea unui centru de tratament complex, endovascular și chirurgical al accidentelor vasculare cerebrale. Trebuie subliniat faptul că, în cazul accidentelor vasculare cerebrale, îndeosebi al celor ischemice, asigurarea unui tratament trombolitic sau endovascular în interval de maximum patru ore de la debut, face diferența dintre un pacient cu un grav handicap neuro-motor sau decedat și un pacient asimptomatic.
Clădirea Clinicii de Neurochirurgie, inaugurată în anul 1903, a fost supusă, de-a lungul timpului, la o serie de renovări și reparații capitale (între 1996-2002, respectiv 2008-2012) care au dus la actuala configurație ce permite amplasarea a 58 de paturi pe Secția de Neurochirurgie și 16 paturi pe secția ATI II Neurochirurgie (în total 74 de paturi), în conditii funcționale, dar insuficiente. În vederea asigurării unor condiții cât mai bune de asistență medicală chirugicală (blocul operator are cinci săli de operații, Terapia intensivă cu 16 paturi, laborator de imagistică cu CT), condițiile de confort spitalicesc au fost diminuate, pentru a răspunde unei cereri tot mai ridicate de asistență medicală neurochirurgicală. De asemenea, condițiile de lucru ale personalului medical au fost restrânse ”la un nivel ce cu greu poate fi considerat acceptabil”, după cum se precizează în document.
Clinica înseamnă de fapt reamenajarea actualului sediu al Clinicii de Medicină Muncii și Boli Profesionale de pe strada Louis Pasteur 3-5, și mutarea Clinicii de Neurochirurgie din actualul sediu, de pe strada Victor Babeș nr. 43, în clădirea reamenajată a Clinicii de Boli Profesionale, astfel realizând Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie.
După finalizarea investiției se așteaptă la până la trei mii de operații pe an. Aceasta se traduce și în bani: pânăa cum clinica de neurochirurgie a spitalului a adus instituției ”un beneficiu anual” după cum se exprimă Spitalul în nota de fundamentare ce ajunge la două până la patru milioane de lei – profit, după plata cheltuielilor materiale și de personal.
”Prestigiul național și internațional al personalului de specialitate, al Școlii de Neurochirurgie clujene, fac ca, în actualele condiții hoteliere, să fie tratate cazuri diagnosticate în străinătate, sau, mai frecvent să fie redirecționate cazuri care se adresează unor centre neurochirurgicale din străinătate. Îmbunătățirea condițiilor de spitalizare, lărgirea paletei diagnostice și teraputice, calitatea serviciilor medicale, costurile scăzute ale acestora, profesionalismul recunoscut al personalului de specialitate, reprezintă elementele dezvoltării unui centru medical de referință pe harta neurochirurgiei europene”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu