Închide

„Rădăcini” pentru copii și tineri abandonați. Cum se adună sprijin, la eveniment caritabil

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 17, 2017 0 663

4000 de tineri abandonați părăsesc anual sistemul de protecție și 40% dintre ei intră într-un cerc vicios, care îi duce pe străzi sau în pușcării. Așa arată statisticile prezentate de o asociație care se ocupă de astfel de cazuri. Sute de copii sunt abandonați. Unu din patru copii din Uniunea Europeană este expus sărăciei sau excluziunii sociale, iar Romania stă cel mai prost la acest capitol, arată o statistică a Eurostat. Cel mai mare procent al copiilor expuși la sărăcie este înregistrat în România: 46,8%. Dincolo de cifre (și deasupra lor) sunt copiii. Există câteva proiecte și asociații care au activitate în domeniu. Potrivit inițiatorilor săi, proiectul Rădăcini susține 300 de copii abandonați în spitale, instituționalizați, din centrele de plasament și casele de tip familial din județul Cluj, tineri care au ieșit din centrele de plasament, copii din zone defavorizate. Pentru ei, joi seara s-a organizat o strângere de fonduri, care va asigura mersul a două proiecte pentru câteva luni. Pentru ediția a treia a Cercului de Donatori, organizată de Alfa Grup și Lumea ca Lumea, cei care au vrut să se implice s-au adunat la Chios Social Lounge, la un eveniment moderat de actorul Bogdan Bob Rădulescu. Evenimentul a reunit două “ramuri” ale proiectului Rădăcini: Familii de suflet și Raza. Proiectul Rădăcini a prins viață la sfârșitul anului 2016 prin efortul comun a două asociații: Alfa Grup și Lumea ca Lumea
Să vă povestim cum merg lucrurile și cum puteți să vă implicați.
Proiectele
Familii de Suflet este unul dintre cele două proiecte și se adresează copiilor și tinerilor abandonați în centre de plasament sau casele de tip familial din județul Cluj, precum și unui grup de copii de etnie romă din comuna Dragu, din familii sărace. Scopul declarat al proiectului este să se găsească „familii de suflet”, care să îi ajute pe acești copii. Ce înseamnă, de fapt, „părinte de suflet”? Un adult responsabil care să se implice în viețile acestor copii pe termen lung, spun promotorii proiectului. Noii „părinți” pot alege să își petreacă timp cu micuții, îi pot lua la joacă sau la activități sau pot oferi sprijin financiar. Numărul de beneficiari implicați în proiect în 2017: minim 100.
Proiectul RAZA este adresat adolescenților și tinerilor abandonați, care părăsesc sistemul de protecție după vârsta de 18 ani, fie că e vorba de centre de plasament sau de case de tip familial, dar și copiilor și adolescenților din medii sărace.  Pentru cei care părăsesc sistemul de protecție de stat e nevoie de multe. „Îi pregătim pentru viață oferindu-le sprijin emoțional, mentorat, dezvoltare personală, consiliere financiară, sprijin în continuarea studiilor liceale și universitare, găsirea unui loc de muncă. Oferirea unui cămin, sprijin material în momentul ieșirii din sistemul de stat, pentru o perioadă de timp necesară adaptării la o nouă viață echilibrată”, arată reprezentanții asociațiilor. Beneficiarii sunt deocamdată 6: doi tineri de 18 ani care au părăsit sistemul de protecție, care lucrează și își și continuă studiile, un adolescent de 17 ani care lucrează și merge la școală, dar și trei adolescenți de 14-15 ani din familii sărace pe care asociațiile îi sprijină cu suportarea costurilor pentru internat și hrană până la terminarea studiilor. De asemenea, cei din asociație se implică în găsirea unui loc de muncă la finalizarea studiilor.
„Am văzut vieți schimbate prin aceste două proiecte”, spune Daniela Voloșen, președintele Alfa Grup. La una dintre activitățile cu copiii a primit însă din partea unuia dintre ei o întrebare la care e dificil să îi răspunzi unui copil: „De ce doar șase?” Așa că cei implicați în proiect se străduiesc să adune bani ca să continue.
De ce e nevoie?
Buget necesar Familii de Suflet, pentru trei luni:
16790431_10154971561623398_276732022_n
Buget necesar RAZA, pentru trei luni:
16830540_10154971561608398_30768540_n
„Ambasadorii”. De ce să te implici?
E vorba de acțiuni dedicate celor mai vulnerabili dintre semenii noștri, a explicat Sorin Gadola, unul dintre „ambasadorii” proiectului despre scopurile celor implicați în aceste acțiuni. Copiii și tinerii au nevoie de sprijin pentru a nu fi prinși în „cercul vicios” la care făceau referire și statisticile. Și pentru asta, câțiva oameni sunt dispuși să se implice. „E important să avem alături astfel de oameni. Oameni pe care îi preocupă alți oameni, nu doar alte proiecte, nu doar alte afaceri. Dacă vă implicați, asta va avea un impact și asupra voastră”, a îndemnat ambasadorul.
Adela Baghiu, director executiv Alfa Grup – a introdus „Familiile de Suflet”. „Gândiți-vă la un copil născut într-o familie, care îl îngrijește și îi oferă dragoste. Și la câtă afecțiune primește acesta. Și acum gândiți-vă la un copil dintr-o familie defavorizată sau la unul abandonat. El concureză pentru afecțiune cu încă 10. Acești copii au nevoie de timp și afecțiune. Avem 50 de adulți care se implică, dintre care 20 în mod constant”, a menționat Baghiu. Sunt peste 30 de copii care care beneficiază de sprijin din partea adulților. Dar sunt peste 100 înscriși. „Avem nevoie să continuăm acest proiect”, spune reprezentanta Alfa.
Alina Goia spune că în proiectul RAZA, care se ocupă acum de șase tineri, urmează să mai vină încă un participant. „Trei din patru au părăsit sistemul de protecție, iar trei fete provin din familii sărace, nu au sprijin, dar își continuă studiile la Cluj. Toți sunt copii buni, cu potențial, dar nu au avut șansa să fie sprijiniți de familiile lor”, explică reprezentanta asociației. Unii lucrează în paralel cu continuarea studiilor, așa că reușesc deja să își acopere singuri o parte din cheltuieli. „Ne-am întrebat ce se întâmplă cu tinerii aceștia, după ce părăsesc sistemul de stat. Am căutat studii și statistici. 40% ajung într-un cerc vicios – la pușcărie, pe stradă, fetele intră în lumea prostituției. 10% dintre ei se sinucid. Și sunt 4.000 de tineri care părăsesc sistemul de protecție în România anual. Nu știm ce se întâmplă cu ei. Cui îi pasă? Am zis că trebuie să facem ceva pentru acești tineri”, explică reprezentanta Alfa Grup. Printr-un astfel de program, acești tineri ar trebui să poată să devină independenți în doi ani; cei de peste 16 ani sunt încurajați să muncească, cu normă redusă – 4 ore pe zi. Cei care gestionează proiectele sunt sprijiniți de „ambasadori”. „Vreau să fiu al 51-lea părinte”, spune Sigina Luca, ambasadoarea proiectului „Familii de Suflet”. „Cinci minute pe zi cu un copil sunt suficiente pentru a schimba lumea”, crede ea. „Am venit cu un taximetrist care mi-a spus că până la 18 ani a stat într-un centru de plasament. Dar apoi cineva l-a ajutat, i-a dat o șansă. „M-a făcut om. Am înfiat și eu o fetiță și o să o fac om”, mi-a sus”, a povestit Adina Moldan, ambasadoarea proiectului RAZA despre o poveste care te poate motiva să schimbi, în bine, viața cuiva.
Și se pare că publicul care ascultă prezentări de asemenea proiecte poate fi convins să se implice. Sub „bagheta” – microfon a amfitrionului serii, Bob Rădulescu, participanții la evenimentul caritabil „licitează” sumele de sprijin. 100 de lei, 200 de lei, 500. Sau chiar câte 1.000. Cineva dă 3.000 de lei, dacă alții se alătură să adune încă pe atât, alții își contactează prietenii pe telefoane și îngroașă rândurile donatorilor și în acest fel, cineva se oferă să doneze patine. Între timp, graficele cresc pe ecranul instalat în sală. Proiectul RAZA a adunat 20.000 de lei, deși avea o țintă de 13.000 de lei. Pentru proiectul Familii de Suflet s-au strâns 13.400, deși ținta era de 8.400, bani necesari pentru trei luni de funcționare.
Rezultatul:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu