Închide

PUG în anul-deadline: noile reguli de construire ale Clujului au intrat în zodia aprobărilor tacite

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 25, 2014 0 600

 

 

În ultimul an în care orașul mai poate funcționa, legal, după vechiul Plan Urbanistic General, expirat deja de cinci ani, din documentația pentru noul PUG încă mai lipsesc avize. De câteva luni, aceleași: unul de la Ministerul Agriculturii și unul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. De aceste ultime două documente, pentru care se „luptăde câteva luni, depinde avizul Consiliului Județean pentru ca apoi documentația să ajungă în sfârșit în dezbaterea Consiliului Local. În apropierea termenului-limită, șeful de proiect pentru noul PUG spune că s-a ajuns la o soluție: beneficiarul, adică Primăria Municipiului, s-ar putea prevala de procedurile aprobării tacite pentru ca documentația să înainteze pe traseu fără cele două avize așteptate de la București.

 

Înainte să fie dezbătut în Consiliul Local, noul PUG are nevoie de un aviz din partea Consiliului Județean, instituție unde ar trebui să ajungă proiectul în momentul în care toate celelalte avize din partea tuturor instituțiilor sunt obținute. De câteva luni însă responsabilii de documentul care va regelementa modul de construire în oraș au de completat dosarul cu încă două avize: unul de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) (pentru un studiu privind clasele de calitate a terenurilor, necesar după o modificare de legislație) și unul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (solicitat acum a doua oară, fiindcă primul aviz obținut de la această instituție a expirat înainte ca noul PUG să ajungă să intre în vigoare).

 

Cele două avize sunt așteptate de câteva luni, iar în acest moment responsabilii de proiect au ajuns la ideea că proiectul va trebui promovat mai departe pe traseul de avizare fără acestea. „Până la urmă, s-a decis că vom merge înainte, la Consiliul Județean. Nu putem aștepta la nesfârșit. Primăria se va prevala de reglementările privind aprobarea tacită. După o întrebare din partea celor de la primăria Cluj (beneficiarul proiectului, n.red.), cei de la Autoritatea Aeronautică au transmis că de fapt ar fi ceva în neregulă cu primul aviz pe care tot ei l-au dat. Dar care e exact problema nu știm. La un moment dat au venit cu pretextul că au probleme cu lipsa personalului calificat. Apoi, a mai fost varianta că problema ar fi apărut în urma modificării proiectului de la aeroport. Dar de mai bine de șase luni noi nu am primit un răspuns clar din partea celor de la AACR în care să ni se spună ce nu e în regulă . Spun doar că nu pot reactualiza avizul fiindcă s-ar fi schimbat datele problemei. Dar asta durează de mai bine de jumate de an, așa că primăria a spus că nu mai așteaptă și că se va prevala de aprobarea tacită. Mi se pare foarte corect. Ne tot plimbăm după două avize, dintre care unul expirat și celălalt necesar fiindcă a fost modificat cadrul legislativ!”, a spus arhitectul Adrian Borda, șeful de proiect pentru noul PUG.

 

Mizând pe „bunăvoințaConsiliului Județean și pe legea privind aprobarea tacită, proiectanții consideră că documentația ar putea ajunge în dezbaterea Consiliului Local la final de septembrie. „Vom mai avea probabil o discuție internă, zilele acestea, și apoi trimitem documentația la CJ”, a menționat Borda. Amintim că tema aprobării PUG la Consiliul Județean a iscat în martie un conflict public între administrația locală și cea județeană. Asta după ce preşedintele de la vremea respectivă al CJ, Horea Uioreanu (arestat între timp într-un dosar de corupție), susţinea că documentaţia PUG al municipiului era incompletă, motiv pentru care nu se poate acorda avizul. În același timp, primarul Emil Bocîl acuza pe Uioreanu de rea-voinţă, spunând că singurul aviz lipsă era cel privind calitatea terenului (pentru un studiu pedologic), şi că fără acesta ar putea fi autorizat fără probleme. Între timp, studiul pedologic a fost comandat și realizat, însă Ministerul Agriculturii nu a eliberat încă avizul necesar. „După ce ți se cer niște documente și le rezolvi ți se cere încă unul în plus”, sintetizează Borda.

 

 

Clujul nou, după un PUG expirat și prelungit

 

Conform prevederilor legii nr.190/2013, care modifică legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, termenul de valabilitate a unui PUG se prelungeşte o singură dată, pe bază de hotărâre a CL, până la intrarea în vigoare a celui nou, dar nu mai mult cinci ani de la data depăşirii termenului de valabilitate. Conform reglementării anterioare, valabilitatea unui PUG nu putea fi prelungită cu mai mult de trei ani. Cel mai recent PUG a intrat în vigoare în 1999 şi a expirat în 2009 (perioada de viaţă a unui PUG este de 10 ani), deci 2014 este ultimul an în care valabilitatea lui mai poate fi extinsă. Universitatea Tehnică e câştigătoare a licitaţiei organizate de primărie în 2009, cu o ofertă de 2,4 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Subcontractanţi declaraţi sunt Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, societăţile DASAT Invest şi ISH România.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.