Închide

PSD: Actuala Lege a plafonării prețurilor la energie promovată de PNL nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a facturilor

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 05, 2022 0 184

Prima reacție evidentă care denotă neînțelegeri în actuala coaliție de guvernare vine din partea PSD. Social democrații îi acuză pe liberali că au promovat o lege pentru plafonarea prețurilor la energie care nu îi protejează deloc pe cetățeni.

„Este evident că actuala Lege a plafonării prețurilor la energie, promovată de ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto sus) și adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a prețurilor la energie”, au transmis social-democrații printr-un comunicat de presă.

În consecință, PSD anunță că va solicita, în prima ședință a Coaliției de guvernare, adoptarea în regim de urgență a unor modificări și completări la legislația privind protecția cetățenilor față de creșterea galopantă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

„Pe lângă impactul social negativ resimțit în mod direct de creșterea uriașă a facturilor la energie, legea promovată de ministrul Popescu în guvernarea anterioară poate provoca efecte negative în lanț la nivelul întregii economii, întrucât prețurile la energie vor avea o pondere însemnată în creșterea inflației care se anunță pentru intervalul următor”, se precizează în comunicat.

PSD cere ca Guvernul și Coaliția de Guvernare să ia măsuri urgente „pentru diminuarea acestor efecte negative și pentru protejarea adecvată a populației vulnerabile și a companiilor românești”.

Principalele soluții propuse de social-democrați:

– Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie

– Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată

– Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare

– Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie, din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

– Toate soluțiile care vor fi stabilite în cadrul Coaliției de guvernare trebuie să fie adoptate rapid, fie prin ordonanță de urgență, fie printr-un proiect de lege promovat de guvern și aprobat de Parlament într-o sesiune extraordinară.

Sursa foto: Facebook/Guvernul României/ Virgil Popescu (Ministrul Energiei)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.