Închide

Provocare pe trotuarele Clujului pentru cărucioare: "ocoliţi stâlpişorul"

AdministrațieTop News by Kristina Reştea - aug. 02, 2014 3 881

Străzile care „trăiesc” ani întregi fără trotuare sau care atunci când ajung să le capete beneficiază de bucăţi de drum pentru pietoni pe doar o parte a arterei nu sunt rare în Cluj. Cu toate acestea, chiar şi atunci când au trotuare pe străzi, locuitorii oraşului pot să constate că oricând poate să apară şi un şir de stâlpişori anti-maşini, care nu mai lasă loc decât pentru câte un om şi blochează orice tentativă de trai civilizat pentru părinţii cu cărucioare de copii ori pentru persoanele cu dizabilităţi.

 

Un astfel de caz a fost sesizat redacţiei Actualdecluj.ro pe strada Moricz Zsigmond, unde recent au fost instalaţi stâlpişorii alb-roşii care restricţionează accesul. „Pe strada Moricz Zsigmond au pus stâlpi ca să nu mai parcheze maşinile care vin cu copii la bazin. Nimeni nu se gândeşte la mamele cu cărucior sau persoanele cu dizabilităţi care ar vrea sa circule pe trotuar. Şi totul din pura răutate a vecinilor. Oricum e de apreciat că primăria s-a sesizat şi chiar a avut bani pentru asta”, arată Ruxandra Bîlc, într-o postare publică ce însoţeşte şi fotografia care ilustrează situaţia.

 

Şi alte artere din Cluj ridică mari provocări ideii de acces pentru cărucioare, situaţie sesizată de cetăţeni chiar în cazul unor artere aflate în curs de modernizare. Bucuroşi de investiţiile în derulare pentru Calea Turzii, clujenii constată însă că trotuarele „gândite” vor fi exterm de restrictive. „Acum s-a început bordurarea de la nr. 162 – 168A şi până la nr. 178 (partea dreaptă cum urci Calea Turzii), iar conform bordurării începute trotuarul va avea o lăţime de poate nici 50 de cm, lucru ce va pune pietonii în imposibilitatea de a umbla pe acest trotuar. Este o porţiune circulată intens pentru că foarte multă lume care stă în blocurile din această zonă sau lucrează aici foloseşte autobuzul 21. Mai mult, sunt porţiuni în care dacă eşti cu un cărucior nici măcar nu ai cum să încapi pe trotuar. Vă rog să verificati aspectul pe care vi-l subliniez deoarece este păcat de munca bună care s-a realizat până acum şi tocmai la sfârşit să ne împiedicăm de o măsuătoare „poate” greşită”, solicită, într-o sesizare de pe platforma online Domnuleprimar.ro, Iulia Păcurar.

 

Nici zona Aeroportului nu este mai prietenoasă pentru cărucioare.„Am însoţit zilele trecute pe cineva la Aeroport. Când să ne dăm jos din troleibuzul nr.5 în staţia de la aeroport cu greu am reuşit să ne strecuram printre maşinile parcate în staţie. În drumul din staţie şi până în aeroport sunt mai multe borduri destul de înalte care puteau fi puse la 45 grade pentru a facilita şi accesul celor cu bagaje pe rotile sau cu cărucioare”, arată Luis Popescu într-o sesizare de la început de iulie. În acest caz însă, reprezentanţii primăriei spun că au făcut verificări şi au aplicat sancţiuni contravenţionale. „Zona menţionată rămâne şi în viitor în atenţia noastră”, susţin reprezentanţii muncipalităţii. Un alt cetăţean se întreabă de ce ce pe strada Valea Gârbăului lipseşte trotuarul. „Văd zilnic copii şi mame cu cărucioare şi sper să nu fie lovite!”, spune un clujean.

În discuţiile despre noile investiţii analizate în Comisia Tehnică pentru Amenajarea Teritoriului şi Urbanism, în cazul străzilor nou prevăzute sau a unor propuneri de proiecte, se solicită alocarea de suprafeţe pentru organizarea circulaţiei şi a acceselor, inclusiv trotuare. Trotuare pe care să încapă două persoane, „una lângă alta”, după cum s-a lansat drept exemplu într-o astfel de şedinţă.

Tema accesului pentru cărucioare persistă însă la Cluj de ani buni: în mai 2008 (în primul mandat al actualului primar Emil Boc) s-a organizat chiar un marş, în cadrul căruia zeci de mămici, cu bebeluşii lor, au traversat centrul Clujului pentru a protesta faţă de blocarea trotuarelor de către şoferii care parchează ilegal.

Foto: Ruxandra Bîlc

 

 

3 comentarii

  1. „Sigur” merg mamele la aeroport pe trotuar..sa fim seriosi totusi, in zona centrala este loc iar in zonele necirculate nu are rost sa faci un trotuar de 1-2m. Pe calea turzii nu am vazut niciodata o mama cu un carucior..decat tiriste si cei care stau la ocazie.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare