Închide

Protocolul USR – PLUS, privind alegerile locale la Cluj, denunțat unilateral. Conducerea PLUS Cluj a fost schimbată

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 11, 2020 1 1815

Presiunile și neînțelegerile privind negocierile pentru mandatele primarilor, precum și pentru locurile din consilii locale au dus la denunțarea protocolului USR-PLUS pentru județul Cluj, au informat surse interne pentru Actual de Cluj. Mai mult, președintele PLUS Cluj, Simona Cristea, a fost revocată din funcție, iar în locul ei a fost numit, chiar astăzi, Sergiu Hosu.

„Inițial s-au stabilit candidați comuni pentru câteva comune din județul Cluj, pentru Cluj-Napoca, Gherla și Turda, dar apoi au apărut nemulțumirile, iar protocolul a fost denunțat în Biroul Județean al USR. Ca să prindă el Consiliul Județean, liderul USR Cluj, Cătălin Sălăgean, a cedat Floreștiul, Gherla și câteva comune. Sigur că i s-au urcat filialele în cap și a fost nevoit să denunțe protocolul. În același timp, președintele PLUS Cluj a fost revocat din funcție”, a informat o sursă internă pentru Actual de Cluj.

Contactat de Actual de Cluj, președintele USR Cluj, Cătălin Sălăgean admite că „au fost niște blocaje, la un moment dat”, în negocieri, dar că acestea au fost tranșate în birourile naționale, și că în principiu, candidații stabiliți inițial au fost păstrați, urmând ca acum, după ce a fost aleasă o nouă conducere la PLUS Cluj, să se reia negocierile.

„Acum avem un acord stabilit la nivel central, privind desemnarea candidaților comuni pentru unele localități din Cluj. A fost această pauză din cauza pandemiei, a mai fost și această situație în care PLUS Cluj trebuia să-și desemneze noua conducere, dar înțeleg că de astăzi și-a intrat în atribuții noul birou, iar acum ne vom putea întruni, pe de-o parte să semnăm acordul stabilit în birourile naționale, iar pe de alta să negociem pentru localitățile în care nu avem stabiliți candidații”, a spus Sălăgean.

Liderul USR Cluj a mai ținut să sublinieze că el nu și-a tranzacționat candidatura pentru președinția Consiliului Județean, pentru că aceasta a fost stabilită și acceptată de la bun început cu partenerii PLUS, cu mult înainte de a apărea discuțiile pe tema Floreștiului. Mai mult, Sălăgean a precizat că după ce problema a fost transferată spre rezolvare la nivel central, au fost păstrați aceiași candidați propuși inițial.

„Oricum, birorile centrale nu au închis problema Floreștiului. Deci nu aveam eu cum să tranzacționez ceva de vreme ce suntem încă în negocieri cu PLUS pentru stabilirea candidaților la Florești”, a mai adăugat Sălăgean, ca raspuns la acuzația că ar fi sacrificat Floreștiul, și alte localități, în favoarea USR, pentru a obține el candidatura la Consiliul Județean.

Potrivit lui Sălăgean, rămân valabile următoarele candidaturi:

Consiliul Județean  Cluj – Cătălin Sălăgean (președinte USR)

Primăria Cluj Napoca – Emanuel Ungureanu  (deputat USR)

Turda  – Andrei Suciu (USR)

Campia Turzii – Daniela Dolha (USR)

Gherla – Carol Szasz (USR) – pe lista de consilieri se vor face negocieri/modificări

Dej – Alexandrina Hărănguș (USR)

Baciu, Fleleacu de asemenea au candidații comuni stabiliți.

Negocierile deschise între USR – PLUS vizează în special localitatea Florești ( regretată de USR, care revine acum formațiunii PLUS), dar și  Marișel, Aghireșu sau Apahida.

„În prezent, acoperim cam 80% din localitățile cu drept de vot ale județului Cluj, ceea ce consider că este bine. Mai sunt câteva unități administrativ teritoriale în care nu avem organizații, dar în schimb avem membri dispinibili să candideze”, a spus Sălăgean.

Din partea PLUS Cluj, membru în noul birou de conducere, Anca Șerban a subliniat că Floreștiul constituie o provocare pentru formațiunea sa și că în maxim o săptămână vor fi anunțați candidații. „Vom veni cu o mare surpriză”, a spus Anca Șerban.

Alegerile locale s-ar putea desfășura, cel mai probabil, în 27 septembrie, a anunțat ieri președintele USR Dan Barna, în urma discuțiilor cu liderii politici din Parlament.

 

Sursa Foto: facebook/Dan Barna

 

Un comentariu

  1. Cu un candidat atat de praf al USR la Floresti nu inteleg cum pot sa aiba pretentia la primar. Nici macar in sondajele online nu a reusit sa-l bata pe cel de la Plus. Oricum, ne-am saturat deja de partidele noi… am inteles care ii treaba cu ele…lupte interne si rezultate 0.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare