Închide

Protest la Institutul de Urologie și Transplant Renal. Medicii acuză Ministrul Sănătății că pregătește oprirea activității de transplant din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 28, 2021 0 254

Câteva zeci de angajați ai Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca au protestat la începutul acestei săptămâni, nemulțumiți că ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a refuzat să ajute structura să depășească dificultățile financiare iar acest institut, singurul unde se fac operații de transplant de rinichi în Regiunea de Nord-Vest a României, riscă să fie desființat.

Angajații au ieșit în semn de protest în curtea Institutului din Cluj-Napoca de pe starda Clinicilor pentru a condamna atitudinea ministrului Sănătății Ioana Mihailă față de problemele acestei structuri care a cerut în repetate rânduri o creștere a tarifelor pe caz ponderat acordate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Fostul manger al institutului, doctorul Silviu Moga, a făcut declarații în cadrul protestului arătând că Ministrul Sănătății nu doar că l-a demis din funcție, dar nu a vrut să ajute acest institut să depășească problemele financiare pe care le are.

„Ministrul Sănătății a venit într-o sâmbătă seara, dar a spus că nu dorește să discute cu mine pentru că nu mai reprezint institutul. Ordinul de revocare din funcție l-a semnat după nouă zile, iar la momentul vizitei sale eram îndreptățit să reprezint institutul. Până la urmă ne-am întâlnit, dar nu a avut nicio soluție la problemele noastre și a spus să ni le rezolvăm noi, inclusiv cea a spațiului. În schimb, domnia sa era contrariată că Spitalul Județean nu a fost chemat la consultări privind Centrul Integrat de Transplant, dar acesta este un proiect al Consiliului Județean în care suntem implicați pe partea de urologie și transplant renal. Doamna  ministru trebuie să știe că există un Ordin de Ministru din 2020, legat de Masterplanul de Sănătate pentru regiunea de Nord-Vest, în care se scrie clar ca este oportună înființarea Centrului Integrat de Transplant. Semnalul pe care îl avem noi este că institutul nostru va fi desființat. Se dorește preluarea și transformarea lui într-o secție a Spitalului Județean Cluj. Doamna ministru trebuie să știe că în acel moment activitatea de transplant se va opri, iar pacienții care așteaptă pentru un transplant, sau cei care vin la control, din păcate va trebui să-i refuzăm”, a semnalat medicul.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu