Închide

„Orașul pentru pietoni” se mută pe Canalul Morii. Un nou tronson din acest culoar de apă din cartierul Mărăști va fi modernizat

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 28, 2021 0 747

Primăria a scos la licitație un nou contract pentru realizarea studiilor pentru amenajarea și regenerarea culoarului Canalui Morii din cartierul Mărăști la pachet cu străzile Paris-Onisifor Ghibu-Nicolae Cristea și Gheroghe Lazăr. Licitația este evaluată la 1 milion de lei și va avea loc la începutul lunii august. Primăria a introdus și criterii de evaluare legate de expertiza proiectanților, acordând punctaje pentru premii la concursuri de soluții, pe lângă cel legat de prețul ofertei. Contractul are ca termen de execuție 11 luni. În total, proiectantul declarat câștigător va face o propunere de modernizare a unei zone de 4,5 hectare. Prin proiect se intenționează relocarea rețelei de termoficare spre Canalul Morii, crearea de spații cu gradene pe malul culoarului de apă, amenajarea de podețe pietonale, crearea unei rețele de piste de biciclete, desființarea garajelor sau propuneri pentru reconvertirea vechilor centrale de cartier nefolosite în spații comunitare pentru cartier.

 

Directorul  de dezvoltare din Primărie, Ovidiu Cîmpean, a explicat că acest proiect vine să creeze un circuit coerent pentru pietoni în cartierul Mărăști, în completarea celorlalte proiecte pornite de municipalitate – modernizarea liceului Bălceascu și a străzilor adiacente sau modernizarea parcului Farmec.

„Este un proiect nou pe care ni-l dorim în cartierul Mărăști care vizează un alt tronson din Canalul Morii pe care vrem să îl reintroducem în viața oamenilor. Sunt și artere din jurul școlilor Avram Iancu sau a liceului de Muzică pe care vream să le transformăm după conceptul shared space, astfel că, la finalul proiectelor pornite de Primăriei să fie creat un parcus pietonal coerent de-a lungul Canalului Morii, din zona liceului Bălcescu, până la parcul Farmec. Sunt proiecte în cadrul direcției oraș pentru pietoni pe care vrem să le implementăm cu bani europeni și care au fost prevăzute în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pentru perioada 2021-2027 (2030)”, a explicat Cîmpean.

Licitația pentru revitalizarea canalului Morii din cartierul Mărăști vizează servicii de elaborare „a Planului Urbanistic Zonal, expertizei tehnice, studiilor specifice tipului de investiție, studiilor de fezabilitate si documentatiilor de avizare a lucrarilor de interventii, a proiectelor tehnice, respectiv asigurarea asistenţei tehnice pe perioada de execuţie lucrărilor” și este evaluată la 1 milion de lei amenajarea în baza conceptului walkable and smart-city a străzilor Paris- Onisifor Ghibu, Nicolae Cristea, Gheorghe Lazar si alte străzi adiacente.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 2 august. Teremenul de contract este de 11 luni. Criteriul de evaluare este cel mai bun raport calitate preț (40% componenta financiară, 30% experiența și premiilor arhitecților din echipă în cadrul unor concursuri de soluții, 30% prezența în echipă a unor experți ingineri absolvenți de Facultate de Instalații, Construcții sau Horticultură).

În total se vizează modernizarea a unei zone de 4,5 hectare.

Prin proiect se intenționează relocarea rețelei de termoficare spre Canalul Morii, crearea de spații cu gradene pe malul culoarului canalului, amenajarea de podețe pietonale, crearea unei rețele de piste de biciclete, desființare garajelor sau propuneri pentru reconvertirea vechilor centrale de cartier nefolosite în spații comunitare pentru cartier. De asemenea va fi modernizat iluminatul public și mobilierul urban de pe străzile din proiect.
Cîmpean a mai spus că și zona Bălceascu și străzile adiacente pentru care Primăria a ales să organizeze un concurs de soluții și a contractat serviciile Ordinului Arhitecților din România, urmează să intre în linie dreaptă cu proiectul de modernizare. „În prima săptămâna din iulie, dacă nu în a doua va fi lansat concursul de soluții pentru această zonă. Cu parcul Farmec, de asemenea avem în derulare o licitație”, a mai spus Cîmpean. El a adăugat că în ceea ce privește modernizarea străzii Argeș, prinsă în concursul de soluții pentru liceul Bălceascu, stradă pe care se dorește și descoperirea Canalului Morii, se va decide pe parcurs dacă Hotelul Cristian – care ocupă un trotuar public de pe această stradă Argeș –  va putea fi îndepărtat sau nu din această zonă. „Concursul de soluții și demersurile juridice nu se exclus. În momentul în care vom avem PUZ-ul pentru această zonă vom vedea exact cum se va opera modernizarea”, a mai arătat Câmpean.

 

Criteriile de evaluare de la licitația pentru noul tronsol din Canalul Morii și străzile Paris- Onisifor Ghibu, Nicolae Cristea, Gheorghe Lazar
Proiectanții care participă la licitație trebuie să facă dovada experienței similare și să aibă contracte în ultimii 5 ani de 800.000 de lei (din 5 astfel de contracte).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.