Închide

Primul tramvai nou din ultimii 50 de ani a ajuns în Timișoara. E cel mai lung din România

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 28, 2021 0 119

Autoritățile din vestul țării au cumpărat de la un producător turc primul tramvai nou-nouț al Timișoarei din ultimii 50 de ani. Garnitura a fost pusă deja pe linii și va începe testele prin oraș. Este vorba despre un tramvai de 30 de metri lungime, cel mai lung din România care are și cea mai mare autonomie proprie din tramvaiele care circulă în alte orașe europene, după cum au anunțat autoritățile locale. Dacă se va comporta bine, urmează să se mai comande și restul de 21 de tramvaie prinse în acordul cadru. 

Pe podul din Piața Maria din Timișoara, sub privirile a zeci de curioși și în ciuda ploii torențiale care a început la un moment dat, tramvaiul a fost pus pe șine după miezul nopții, la finalul săptămânii trecute. Primarul din Timișoara a anunțat că e primul tramvai nou care ajunge în oraș în ultimii 50 de ani. 

„În următoarele săptămâni, acest tramvai va trece prin zeci de teste și îl veți putea vedea pe Linia 1. După omologarea de către Autoritatea Feroviară Română, producătorul va livra și celelalte tramvaie din contract, în total 21, finanțate din fonduri europene. Și dacă noi, timișorenii, suntem mulțumiți de ele putem comanda și altele.
Este un pas important pentru ca transportul în comun din Timișoara să fie la nivelul pe care îl merită acest oraș: predictibil, confortabil și o alternativă reală la deplasarea cu mașina”, a arătat primarul Dominic Fritz pe Facebook.

Contractul cu producătorul turc a fost semnat în 2019 de fosta administrație a orașului, iar un tramvai costă 2,3 milioane de euro. Tramvaiul are 30 de metri, o capacitate de 200 de călători și o autonomie pe baterie de 64 de km. Mijlocul de transport în comun ar fi fost conceput special pentru municipiul Timișoara, urmând să marcheze un record mondial pentru autonomie. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare