Închide

Proiectul Via Transilvanica, premiat în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023/Obține premiul publicului și 10.000 de euro

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 29, 2023 1 192

Premiul Public Choice Award 2023 – care include, de asemenea, un premiu în bani în valoare de 10 000 de euro – a fost acordat proiectului Via Transilvanica, el mai lung traseu din România conceput pentru drumeții, în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023, potrivit unui comunicat oficial.

Câștigătotii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2023, cea mai înaltă distincție europeană în domeniu, au fost anunțați în seara de 28 septembrie 2023, în cadrul unui eveniment desfășurat la Palazzo del Cinema din Lido, Veneția.

Via Transilvanica se întinde pe o distanță de peste 1 400 de kilometri și conectează 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO. Proiectul a întrunit cel mai mare număr de voturi, exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat aproximativ 27 000 de cetățeni din întreaga Europă, obținând premiul publicului.

 
“ Este o mare onoare să  fim printre proiectele nominalizate de către Europa Nostra și Comisia Europeană. Acest premiu este cel mai important pentru noi, pentru că reflectă ceea ce are sens pentru oameni. Sute de sate  de-a lungul traseului Via Transilvanica vor avea încredere că sunt mai valoroase și mai frumoase decât și-ar fi putut imagina vreodată. Via Transilvanica a adunat valorile organizației noastre, Tășuleasa Social, care de peste 23 de ani are misiunea de a proteja și promova patrimoniul țării noastre. Acum, prin cei 1.400 de kilometri care străbat România în diagonală, am descoperit împreună un drum care unește. Vă mulțumesc în numele tuturor oamenilor care au făcut Via 
Transilvanica dintr-un vis, o realitate.”, a fost declarația lui Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, la primirea premiului. 

 

Via Transilvanica este un traseu de drumeții care cuprinde peste 1400 km, 20 de regiuni etnice și culturale în aproximativ 400 de comunități din România și 12 situri înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Proiectul a fost înființat de Tășuleasa Social, un ONG care este implicat de peste 23 de ani în activități educaționale, sociale, de mediu și culturale.

A fost inaugurat în 2022, după 4 ani de muncă asiduă, cu implicarea comunităților locale și a peste 10.000 de voluntari. Traseul este marcat de indicatoare și borne din andezit, personalizate individual de artiști naționali și internaționali. Via Transilvanica oferă turiștilor oportunitatea de a cunoaște comunitățile locale și de a descoperi un patrimoniu construit și natural care cuprinde o istorie de peste 2000 ani.

Ghidul Via Transilvanica a fost realizat de o echipă de documentare care a parcurs fiecare secțiune a acestui traseu și a captat trăsăturile esențiale. Ghidul acoperă totul, de la planificarea călătoriei, minimul necesar al unui rucsac de drumeții, întâlnirea cu fauna sălbatică, hărți detaliate, opțiuni de cazare și descrieri cuprinzătoare ale traseelor, inclusiv repere de patrimoniu. Este disponibil în patru limbi (română, engleză, germană și maghiară) pe site-ul viatransilvanica.com.

În octombrie 2022, traseul a fost lansat oficial la Alba Iulia. Evenimentul de lansare a constat într-un târg care a reunit cele șapte regiuni care se află de-a lungul traseului, destinații turistice și organizații reprezentative. Au avut loc discuții captivante cu excursioniști și diverse părți implicate, care au pus în lumină diferite aspecte ale Via Transilvanica. Au participat 12.000 de participanți, ceea ce a generat o vizibilitate semnificativă la nivel național și internațional.

sursa: Alin Ușeriu/Facebook/ premiul Premiul Public Choice Award 2023/Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2023

Un comentariu

  1. Este un traseu ce se adreseazã în special vânãtorilor de premii cu o condiție fizicã bunã și o sãnãtate care sã îi confere mãcar bucuria de a participa la acest concurs ,pentru unii din concurenți existã acea dorințã de ași demonstra capacitatea și voința de a finaliza un proiect de genul „Via Transilvanica”!

Scrie un comentariu

Articole similare