Închide

Proiectul Spitalului de Copii e în aer. Clădirea de pe Turzii a fost preluată într-un alt parteneriat de afaceri

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 01, 2018 3 1421

În timp ce administrația județeană se lăuda cu negocierile purtate cu Grupul KÉSZ,  pentru achiziția clădirii de pe Calea Turzii nr. 178K, în vederea realizării unui spital pentru copii în sitem monobloc, imobilul era angajat, de fapt, într-un cu totul alt parteneriat de afaceri. Reprezentanții KÉSZ au anunțat ieri că imobilul e inclus în circuitul Hexagon (alt grup privat de investiții imobiliare), urmând ca spațiile din clădire să fie transformate în birouri clasa A și apartamente tip hotel. Mai mult, reprezentanții KÉSZ spun că în proproție de 30%, spațiile au fost deja antamate spre închiriere, deși clădirea ar urma să fie definitivată de abia la începutul anului viitor. Consiliului Județean nu prea are soluții pentru rezolvarea situației Spitalului de Copii. Protrivit informațiilor Actual de Cluj, pentru acest obiectiv au mai fost formulate câteva oferte din partea unor investitori privați, dar niciuna nu se pliază pe cerințele proiectului de spital.

Cu ce soluții rămâne Consiliul Județean pentru Spitalul de Copii

La ultima ședință a Consiliului Județean s-a aprobat decizia privind inițierea negocierilor pentru achiziția unei clădiri în care să fie mutate toate secțiile Spitalului de Copii (în total 15, în prezent împărțite în mai multe zone din municipiu). Reamintim că sediul Spitalului de Copii de pe strada Moților e în proces de revendicare, iar planul președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, era acela de a muta Spitalul, cu secțiile aferente, într-un singur imobil. În acest sens, a fost identificată clădirea de pe strada Turzii, pe care Grupul KÉSZ a realizat-o, inițial, tot pentru un spital, spitalul universitar „Pelikan”. Din motive financiare, investiția a fost stopată, iar compania se străduie de câțiva ani să vândă imobilul. În mai multe rânduri s-a speculat că administrația județeană va achiziționa acest imobil, doar că reprezentanții KÉSZ au iești public ieri pentru a transmite că au cu totul alte planuri. Clădirea de pe Turzii a primit noi funcțiuni, denumindu-se în prezent ”Hexagon Offices & Aparments”. Conceptul de spital nu mai are niciun loc în ecuația acestei investiții. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, administrația județeană ar mai fi primit alte două oferte, de la alți investitori privați. Este vorba în primul rând despre o suprafață de 5ha, teren liber de sarcini din zona Terapia (B-dul Muncii). Terenul nu ar fi neapărat nepotrivit, însă planul administrației județene este de a achiziționa o clădire și nu a de a construi. O altă ofertă ar fi venit din partea Grupului Amera, care deține clădirea Amera Tower pe Calea Baciului, nr 2-4. Imobil nu ar reprezenta neapărat vreun impediment numai că accesul implică destule probleme, sunt de părere reprezentanții Consiliului Județean. Tot Grupul Amera mai deține o suprafață generoasă în zona Expo Transilvania, concesionată de la Primărie. Inițial, acest teren a fost atribuit de Primărie pentru realizarea unui complex de birouri/săli de conferințe. Amera a renunțat la investiție, având pretenția să tranforme proiectul într-un centru comercial. După lungi dispute în instanțele de judecată, Amera a obținut câștig de cauză, fără însă să-și fi asumat până la acest moment o decizie concretă privind demararea unei investiții.

Citiți și

Tișe: „negociem pentru achiziția unei clădiri pentru spitalul pediatric monobloc”

 

 • author photo two

  Cosmina Fernoaga

  Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

  3 comentarii

  1. e super greu sa gestionezi constructia unui sptal nou desi ai terenuri si autorizatiile ti le rezolva nasul de la primarie (privilegiu pe care priovatii nu-l au). E foarte greu pentru ca sunteti niste lenesi penibili care nu munciti si nu ati muncit o ora cu adevarat in vioata voastra bugetari paraziti ce sunteti. In tot acest timp ne batem joc de copiii orasului oferindu-le conditii mizerabile de ev mediu ( ca e Pediatrie 1,2 sau 3) in moemntul cand le e cel mai greu … cand sunt bolnavi. Rusine parazitilor !

  Scrie un comentariu

  Articole similare