Închide

Proiectul pistei metropolitane, pietonale și de biciclete, se dezbate în Gilău/Un riveran a cerut deja locuri de scăldat la o primă prezentare publică a proiectului

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 24, 2023 0 264

O nouă dezbatere publică sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC)va avea loc miercuri, 29 noiembrie 2023, începând cu ora 17.00, în comuna Gilău. Temă este „Someșul metropolitan – Tronson Gilău”, proiectanții urmând să prezinte comunității conceptul de amaenajare a pistei velo și de biciclete de pe malurile Someșului din comune Gilău.

Dezbaterea se va desfășura la Casa de Cultură ”Dumitru Sopon” din Gilău și va fi transmisă și online. Un clujean din Gilău, stabilit în Suedia, a intervenit deja în prima dezbare publică organizată cu o lună în urmă de Primărie pentru a prezenta conceptul noii piste metropolitane. Acesta a cerut locuri de scăldat și pentru picnic în zona lacurilor de la Gilău. Propunerea sa a fost susținută de arhitectul Horațiu Răcășan, cel care a făcut tema de proiectare pentru actualizarea PUG Cluj. Răcășan a mai cerut autorirăților să se implice pentru curățarea Someșului. Legal, scăldatul în Someș și în lacurile din Gilău nu este legal, cine intră în apă, făcând-o pe proprie răspundere.

„Sunt din Gilău și înainte de a mă stabili în Suedia, am locuit 10 ani în Valencia. Locuind aici, am auzit că Clujul rivalizează cu Valencia cu acest proiect european, care s-a clasat în primele 10 din Europa. Credeți-mă că sunt impresionat și emoționat pentru asta. Putem să facem din Cluj să fie asemănător cu Valencia datorită Someșului, lacului de la Gilău și ce mai avem. Propunerea mea e mai tare pentru Gilău. Am remarcat că, atunci când revin acasă, nu găsesc un loc de baie sau de un grătar în zona lacului. V-aș ruga să luați în considerare solicitarea mea, să se amenajeze aici un loc de baie pentru tineri.Nu știu ce reglementări are pentru asta Apele Române, dar când eram copil aveam, pe o lungime de șase kilometri, de la baraj până la ieșirea din Gilău, vreo 10 puncte de scaldă, de înot. Astăzi nu mai este niciunul. V-aș ruga să luați în considerare 2-3 puncte amenajate pentru locuri de baie și de plajă. Vă mai rog să luați în considerare și o alee prin preajma lacului, care să plece de la un punct, dar să nu trebuiască să revenim pe același traseu. Ar mai fi nevoie și de vreo două locuri de picnic. Și vreau să vă mai spun ceva. Eu am învățat să înot în Someșu Rece, la podul al doilea. Unde acum e podul în renovare, noi aveam acolo un hotar de scaldă. Din nefericire, acum sunt niște barăci acolo și e totul închis. Nu mai are nimeni acces. E păcat că cetățenii au de suferit din pricina unor privilegiați”, a transmis clujeanul din Gilău, stabilit acum în Suedia”, a spus David Tîmbuc, la prima prezentare publică a conceptului privind noua pista metorpolitană Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Apahida, aflată în faza preăgtirii studiului de fezabilitate.

„Proiectul supus dezbaterii vizează punerea în valoare a peisajului metropolitan clujean din lungul râului Someșul Mic pe teritoriul localităților Gilău, Florești, Cluj-Napoca și Apahida, prin planificarea unei dezvoltări urbane mai durabile în acest areal precum și prin amenajarea spațiilor publice adiacente râului. Culoarul verde-albastru al Someșului Mic are astfel potențialul de a se transforma într-un element natural public central al Zonei Metropolitane Cluj. Se urmărește amenajarea unui coridor de mobilitate durabilă integrat în acest peisaj prin încurajarea deplasărilor nemotorizate de navetă, a celor de agrement și a celor de sport, în egală măsură cu valorificarea patrimoniului natural și a celui antropic din lungul văii. Zona de acțiune a coridorului de mobilitate durabilă va contribui la creșterea fluidizării traficului ciclo-pietonal, prin optimizarea legăturilor în teritoriu, precum și prin introducerea de noi trasee pentru pietoni și pentru bicicliști. Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Aceasta este ideea centrală a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității”, a arătat Primăria Cluj.

Detalii despre proiect:

Schimbare de abordare în proiectul pistei velo și pietonale de 75 de kilometri de-a lungul Someșului, între Gilău și Apahida/Dezbateri, studii și o echipă mărită față de cea de la licitație, înainte de aprobare studiului de feabilitate/Fără blocuri autorizate care să pună în pericol culoarul

FOTO COVER: SOMEȘ DELIVERY GILĂU – IOAN PAN

Nici un comentariu

Scrie un comentariu