Închide

Proiectul grupului Hexagon de transformare a unei platforme industriale din nordul Clujului primește avizul arhitectului-șef al orașului. De la 300 de apartamente s-a ajuns la 135. În schimb, se vor dezvolta funcțiuni hoteliere

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - ian. 12, 2023 0 1738

Proiectul urbanistic pentru restructurarea unei zone industriale de 1,3 hectare din nordul orașului și construirea unui ansamblu mixt (locuințe, birouri, spații comerciale, funcțiuni medicale și de turism) pe străzile Oașului-Gării și Oașului Fundătură a primit avizul, după mai bine de doi ani de prezență în ședințele de urbanism ale Primăriei. Acesta a fost, însă, condiționat, proiectanții de la Arhimar primind sarcina să mai modifice proiectul, după cum ceruse primarul Emil Boc, înainte să plece de la discuțiile din comisie, „asta cu scăderea numărului de etaje îmi place, să o aveți în vedere”. Beneficiarul proiectului este Hexagon District, firmă din grupul Hexagon al oamenilor de afaceri Florin Mariș și Raul Ciurtin, cu alte proiecte controversate în Cluj. Prin proiect urmează să apară două funcțiuni hoteliere cu circa 200 de camere dar și 135 de apartamente, funcțiuni comerciale, medicale sau birouri.

 

Proiectul „Plan Urbanistic Zonal dezvoltare ansamblu urban, strada Oașului nr. 27” a fost discutat la finalul primei ședințe a comisiei de urbanism a Primăriei din 11 ianuarie 2023. Primarul Emil Boc s-a retras la începutul discuțiilor, trasând cheia de analiză a proiectului – „asta cu scăderea numărului de etaje îmi place, să o aveți în vedere, apoi să discutați voi și celelalte aspecte tehnice”.

În 2021, proiectanții de la Arhimar au propus un ansamblu mixt cu două niveluri de subsol, parter plus șase etaje și un total de 300 de apartamente dar și birouri și spații comerciale. În 2022 s-a revenit cu un ansamblu mixt cu locuire colectivă cu parter destinat spațiilor comerciale și serviciilor, circa 120 de apartamente, birouri, hotel de apartamente, hotel (în total peste 200 de camere) și servicii medicale, având regimul de inaltime maxim de până la 2S+P+10E, din care, potrivit proiectanților, partea care generează trafic este 30% (locuirea reprezintă 23% iar birourile, 7%). În octombrie 2022, la ultima discuție din comisie, proiectanții au primit mai multe recomandări de modificare a proiectului – păstrarea unui singur accent înalt cu 9 niveluri sau reducerea regimului de înălțime a celorlalte părți din ansamblu etc.

Detalii despre discuții – Ansamblul imobiliar dorit de Hexagon pe o platformă industrială din nordul Clujului, întors din drum la urbanism. Noua cheie trasată de primarul Boc pentru avizarea proiectelor: Epoca indicatorilor maximali a trecut/Se acceptă construirea la maximum doar dacă se aduc beneficii excepționale orașului/O funcțiune de învățământ nu este luna de pe cer pe care investitorul ne-o pune la picioare

În urma discuțiilor din ședința din 11 ianuarie, proiectanții de la Arhimar au primit, din nou, noi condiționări. Păstrarea doar a unei clădiri cu 9 etaje și reducerea înălțimii clădirilor cu funcțiuni hoteliere propuse cu 8 etaje, la 7 etaje dar și alinierea clădirilor din vecinătatea ansamblului Liberty (clădiri cu funcțiuni medicale) la regimul de înălțime a ultimei clădiri din ansamblul vecinilor.  De asemenea, s-a cerut mărirea gangului de acces, pe modelul celui de la clădirea The Office de pe B-dul 21 decembrie 1989, spre clădirea pe care beneficiarul și-a asumat să o doneze Primăriei prin contract de restructurare, cu mențiunea ca funcțiunea pentru aceasta să fie lăsată în așa fel încât să poată fi stabilită ulterior de instituție.

Arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, a mai amintit proiectanților că partea de locuire și birouri va primi autorizație doar în 2026, sau, dacă nu se va putea executa independent în cadrul proiectului, se va autoriza, însă recepția se va acorda doar după 2026. El a indicat că aceasta este o condiționare pe care comisia de trafic a pus-o în momentul în care a acceptat proiectul. „Partea de locuire și birouri, nu va depăși 30 % din ansamblu, așa cum s-a stabilit”, a mai spus Pop.

Proiectanții de la Arhimar arătaseră deja că au respectat toate condițiile impuse pe partea de trafic – lărgirea arterelor cu încă o bandă, retrageri, amenajarea acceselor cu benzi de decelerare/accelerare, în total circa 700-800 de metri pătrați urmând să fie cedați după amenajare domeniului public. Prin proiect se dorește și crearea în centru a unei „ancore de food” cu galerii comerciale peste care se va amenaja o dală înierbată  (un parc) cu acces public. Primăria va primi, având în vedere că este un proiect propus într-o zonă de restructurare a orașului, prin contract, pe lângă terenul necesar lărgirii arterelor care deservesc dezvoltarea, și o clădire parter (400 de metri pătrați), cu teren aferent. Hotelurile propuse, birourile, locuințele, galeriile comerciale și de alimentație publică vor fi deservite de 450 de locuri de parcare subterane. Potrivit proiectului, urmează să se dezvolte circa 135 de apartamente.

Comisia operativă a fost mandatată să verifice noile condiții impuse proiectatului, iar acesta a fost avizat. Tot în timpul discuțiilor din comisie, arhitectul Vlad Negru atrăgea atenția că Primăria putea obține prin proiect o clădire mult mai mare de 3.000 de metri pătrați, însă viceprimarul Dan Tarcea, care a condus discuțiile din comisie, a arătat că deja proiectul a fost discutat de foarte multe ori în ședințele de urbanism ca să se mai ceară alte modificări de acest fel. La următoarele faze, proiectul va fi văzut și de comisia de estetică urbană, au mai stabilit cei din comisia tehnică de urbanism.

Volumetrie proiect propus:

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.