Închide

Proiectele cu care se laudă arhitecții din Transilvania, expuse în Piața Unirii. Ce poți să faci la Bienala de Arhitectură 2021

Actualitate by Kristina Reştea - oct. 21, 2021 0 246

În Piața Unirii găsiți zilele acestea cele mai bune proiecte ale arhitecților din Transilvania, expuse în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2021. Ediția din acest an a debutat pe 15 octombrie, simultan în Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare, Baia Mare și Alba Iulia. Manifestările se vor încheia pe 30 octombrie, atunci când va avea loc decernarea premiilor BATRA.

Sunt pregătite în centrul orașului Expoziția BATRA 2021, Expoziția diplomelor absolvenților, Expoziția Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură.

Tema ediției 2021 este ”(.com)unitate” și este inspirată de nevoia profesioniștilor de a se implica în comunitate, „după această perioadă în care cu toții ne-am redescoperit și ne-am redefinit”, motivează organizatorii.

”Ne dorim să fie un eveniment cu valoare educativă, prin care să prezentăm activitatea membrilor  filialelor Ordinului Arhitecților din România participante, dar și să monitorizăm și să definim viziunea și direcția arhitecturii recente. Fiecare ediție are un concept bine definit, structurat ca un program cultural și educativ, cu vernisaje, expoziții, conferințe, ateliere, prezentări interactive, mese rotunde, tururi ghidate și gale”, a spus Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania.

Evenimentele programate în cadrul ediției din acest an sunt adaptate particularităților locale din cele cinci orașe participante, fiecare filială implicată având un program propriu. Printre acestea amintim prezentări de carte ale unor arhitecți și urbaniști, printre care Vasile Mitrea și Marian Lazăr în dialog cu Șerban Țigănaș, Alexandru Răuță sau Silviu Medeșan, workshopuri de vizualizare arhitecturală sau de tehnici de comunicare și oratorie pentru arhitecți, sesiuni de consultanță gratuită cu un arhitect pentru publicul larg, tururi ghidate sau conferințe și prezentări pe teme de interes, cum ar fi economia circulară.

Programul bienalei poate fi consultat AICI

În cadrul BATRA 2021, juriul principal și juriile speciale vor acorda premii pentru cele mai bune proiecte înscrise în concurs la cele 17 secțiuni din acest an (dintre care șapte sunt secțiuni speciale).

De asemenea, doua concursuri de soluții au fost lansate în cadrul BATRA 2021: unul pentru un parc incluziv, care urmează să se construiască în Parcul Rozelor din Cluj-Napoca, la inițiativa Serviciului de Ajutor Maltez, și unul de design de obiect, care are rolul de a găsi cea mai bună soluție pentru un recipient de colectare a capacelor de plastic, desfășurat în parteneriat cu Capace cu suflet.

Organizatorii evenimentului s-au adaptat condițiilor sanitare speciale, astfel încât o bună parte dintre manifestări vor fi transmise și online, pe pagina de Facebook a Bienalei de Arhitectura Transilvania. Acces fizic la evenimente vor avea doar persoanele care pot face dovada vaccinării cu schema completă sau a trecerii prin boala COVID în ultimele 180 de zile, în limita locurilor disponibile în spațiile închise.

Despre BATRA

Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2021, eveniment organizat de Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, în parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din România Filiala Alba, Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Teritorială Bihor, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Nord-Vest și Ordinul Arhitecților din România Filiala Satu Mare și cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, a ajuns la a cincea ediție. Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.

 

Tema primei ediții a BATRA (2013) a pornit de la necesitatea regenerării unei mentalități urbane și de la capacitatea arhitecturii și a arhitecților de a genera idei noi pentru comunitate. La cea de-a doua ediție, cea din 2015, ne-am îndreptat atenția spre modul în care spațiul locuit își lasă amprenta asupra istoriei viitoare a celor care le vor urma. În 2017, am abordat însăși semnificația primară a arhitecturii: aceea de a fi concepută, înțeleasă și însușită de arhitecți și beneficiari deopotrivă pentru ca, în 2019, să ne axăm pe implicarea întregii comunități în planurile și deciziile arhitecților, pentru că numai în acest fel vom putea ajunge la o armonie urbanistică.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.