Închide

Proiectele blocate ale Clujului ar putea rămâne fără fonduri europene

ActualitateDezvoltareTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 12, 2014 0 340

Șeful Ministerului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a informat la Cluj că marile proiecte care nu vor fi finalizeze până la încheierea actualului exercițiu bugetar al Uniunii Europene vor continua și după 2015. Teodorovici susține că a avut deja o discuție cu comisarul european pe tema aceasta și că s-a optat pentru posibilitatea ca aceste proiecte să fie sparte. Astfel, pentru lucrările care nu se vor încheia până la finele lui 2015, vor fi realizate noi proiecte care vor fi depuse spre finanțare, pe următorul exercițiu bugetar a al Uniunii Europene.

Teodorovici a atras, însă, atenția că nu toate proiectele mari de infrastructură  vor beneficia de un astfel de sprijin. „Mai întâi vom face o analiză pentru a vedea exact dacă blocajele care au apărut în cazul acestor proiecte sunt din vina beneficiarilor. Dacă întârzierile și blocajele sunt din vina beneficiarilor, atunci nu e corect să le mai acordăm șansa de a fi finanțate din fonduri europene, pentru că am priva alte proiecte importante de bani europeni”, a subliniat ministrul. La Cluj sunt cel puțin două proiecte mari de infrastructură în colaps, cel care vizează construcția centrului de depozitare a deșeurilor – proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu – și cel care implica modernizarea drumului turistic Răchițele Ic Ponor – proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. Ambele proiecte au fost gestionate de administrația județeană. Consorțiile care s-au ocupat de lucrările prevăzute în cadrul acestor proiecte au renunțat la contracte, iar acum Consiliul Județean se află în instanță pentru a-și recupera prejudiciile. Mai grav este faptul că se impune ca o parte din lucrările deja executate să fie reluate,iar  fondurile alocate pentru aceste lucrări, prin POS și POR, s-au irosit degeaba.

Dacă aceste proiecte de infrastructură vor pierde banii europeni, există însă posibilitatea ca alte proiecte ale Clujului să obțină sprijin de la UE. Ministrul Eugen Teorodorvici a anunțat, împreună cu minsitrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, că se vor aloca finanțări pentru proiectul depus de clusterul IT  (Cluj IT CLuster ), dar și pe proiectele organizațiilor de tineret care sunt implicate în proiectul „Cluj Capitală Culturală Europeanp 2021”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare