Închide

Proiectanții noului PUG din Cluj îl contrazic pe arhitectul șef al orașului: „Consultarea publică (etapă obligatorie a realizării studiilor de fundamentare) nu a fost dispusă de către primar nici până la momentul prezent”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 10, 2022 3 1185

Contractantul proiectului de actualizare a Planului Urbanistic General (PUG) al Clujului s-a lovit de aceeași problemă semnalată în tot urbanismul clujean, „nimic nu se întâmplă decât când vrea și dacă vrea primarul Emil Boc”. După ce arhitectul șef al orașului, Danil Pop, a anunțat în fața Consiliului Local că titularii de contract de la Synergetics au întârzieri în a se achita de prima etapă a contractului, cea mai ușoară în opinia sa, predarea studiilor de fundamentare și că singura soluție pentru dezamorsarea situației ar fi rezilierea contractului iar primarul Emil Boc a apreciat poziția sa ca una corectă, Adrian Ilie și Claudiu Băjenaru, cei care conduc Synergetics, au reacționat public și au transmis un punct de vedere. Prin acesta arată, cu date, că nu se pot achita de prima parte a contractului având în vedere că, pe de o parte, Primăria nu a pus la dispoziție decât 60% din datele necesare proiectanților să realizeze studiile de fundamentare iar de cealaltă, primarul Emil Boc nu a încuviințat consultarea publicului, etapă integrantă a realizării respectivelor studii.

„Metaforic vorbind, realizarea Planului Urbanistic General Cluj-Napoca este un Untold, în sensul participării publice și al transparenței”, mai completează proiectanții care se ocupă de actualizarea PUG-ului Clujului.

Ca măsură provizorie, Synergetics a solicitat Primăriei să dispună suspendarea contractului, până la clarificarea modalității și a termenului de îndeplinire, de către achizitor, a obligațiilor contractuale (prevăzute la art. 12.1 și 14.1 din contract), mai arată oficialii companiei.

 

Actualul contract pentru actualizarea PUG-ului orașului este în blocaj, după ce proiectanții care au câștigat licitația în 2020 au cerut prelungiri ale termenelor de predare pentru studiile de fundamentare, cea mai ușoară parte a contractului, după cum a spus arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, la ședința Consiliul Local din 7 martie. Oficialii Primăriei au fost chestionați de un consilier local privind stadiul contractului de actualizare a PUG-ului (valabil până în 2024), după ce au apărut înformații în spațiul public potrivit cărora proiectanții (Synergetics Corporation leader) s-au plâns că Primăria din Cluj-Napoca i-au adus în imposibilitatea de a se achita de sarcinile contractuale deaorece nu a oferit toate datele necesare sau refuză să facă consultări cu populația. „Ne-am blocat, așa este. Probabil rezilierea contractului este soluția, așa se va putea debloca situația”, a spus arhitectul șef. Primarul Emil Boc a ținut și el să transmită un mesaj, arătând că poziția exprimată de Pop este una corectă. Potrivit primarului, juridicul și specialiștii Primăriei vor face o evaluare și, dacă se îndeplinesc condițiile legale, se poate opera chiar rezilierea contractului cu proiectanții care au câștigat licitația pentru actualizarea PUG-ului orașului. „La Cluj, nu se glumește. Nu putem să o tragem la nesfârșit, 5, 10, 12 ani, hai că mergem cu orice preț și la orice preț și vedem ce facem. Ori faci la timp și la calitate, ori nu mai ai ce să cauți în Cluj”, a spus Boc la ședința Consiliul Local.

Detalii: Boc despre actualizarea PUG-ul din Cluj-Napoca: „Ori faci la timp și de calitate, ori nu mai ai ce să cauți în Cluj”

Cu prilejul discuțiilor din Consiliul Local, arhitectul șef al municipiului a precizat expres că nu vrea să se refere exact și să treacă în revistă datele despre care proiectanții de la Synergetics spun că nu au fost puse la dispoziție de către Primărie.

Față în față cu reacțiile oficialilor din Cluj, Synergetics a transmis un punct de vedere către Actualdecluj.ro prin care arată, cu date și numere de adrese de corespondență cu Primăria, că întâzierile sunt generate tocmai de Primăria Cluj dar și că primarul Emil Boc a fost cel care nu a dispus realizarea consultării publicului, etapă despre care Synergetics demonstrează că este parte integrantă a Studiilor de fundamentare și nu una ulterioară finalizării acestora. „Studiile de fundamentare conțin raportul privind opțiunile populației și ale factorilor interesați. Studiile de fundamentare nu pot fi finalizate în absența raportului privind consultarea publicului”, arată Synergetics.

Mai mult, compania spune că a cerut Primăriei suspendarea contractului până când instituția va putea să se achite de obligațiile contractuale.

„În acest moment suntem compania cu cel mai mare portofoliu de contracte pentru realizarea de planuri urbanistice. Am onorat obligațiile contractuale și pentru alți poli de creștere cum sunt Constanța, Craiova sau la Brașov. Spre exemplu, la Constanța, consultarea publicului (cetățeni, profesioniști, investitori) s-a realizat în luna noiembrie 2021, iar Studiile de fundamentare (cuprinzând și raportul privind aceste consultări) au fost finalizate și predate în luna februarie 2022. Un oraș cu atâtea resurse cum este Clujul nu ar trebui să ezite sau sa amâne un proces real de digitalizare. Avem absoluta deschidere de la primării de comună sau de la municipiile Craiova, Brașov, Constanta de a implementa și utiliza instrumente digitale necesare fluxurilor de lucru ale departamentelor de urbanism iar intențiile lor sunt reale pentru constituirea bazelor de date urbane și creșterea transparenței. Clujul putea să opteze din start pentru un PUG făcut în GIS 3D, cu bază de date conform Directivei INSPIRE ș.a.m.d. Au resurse financiare pentru orice produs avansat iar procesul ulterior de operare se poate asimila de toți funcționarii în maxim șase luni. Cartea noastra de vizită dovedește că putem asigura ceea ce susținem – suntem parteneri ai unor companii cu statut de lider la nivel global și promovăm avansul tehnologic în administrația publică din Romania. Un PUG vorbeste despre viitor și suntem datori să acceleram parcursul României spre europenizare în noul context global”, a declarat pentru Actualdecluj.ro, Adrian Ilie.

 

Cum a decurs contractul cu Primăria pentru actualizarea PUG Cluj și ce spune conducerea Synergetics: 

„Synergetics înțelege că planificarea urbană implică întotdeauna emoții, speranțe, dezbatere, preocupare, îngrijorări, consens și legitimitate, pentru că efectele pe care le are privesc viața de zi cu zi, modul în care oamenii locuiesc și muncesc, influențează caracterul comunității și generează consecințe financiare cuantificabile. Pentru noi, procesul de planificare a dezvoltării unui oraș înseamnă o enormă responsabilitate, înțelegerea deplină a interesului public, acomodarea celor private și un continuu exercițiu de etică, onestitate și deschidere față de integrarea tuturor nevoilor existente în comunitate. Metaforic vorbind, realizarea Planului Urbanistic General Cluj-Napoca este un „Untold”, în sensul participării publice și al transparenței.

Pentru a nu relativiza principiile după care ne conducem și pentru a repara și a consolida hotarul corectei informări a cetățenilor vă oferim următoarele detalii cu privire la statusul lucrărilor.

Conform contractului de atribuire nr. 441789/14.09.2020, către asocierea S.C. Synergetics Corporation S.R.L. (lider de asociere), A.V. Transport Planning și Panteia, proiectul Reactualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca cuprinde 5 etape.

Etapa I presupune “Elaborarea formei sintetizate și diagnoza Planului Urbanistic General aflat în vigoare, studiile de fundamentare, sinteza studiilor de fundamentare, diagnosticul general și cel prospectiv și conceptul de dezvoltare a zonei metropolitane Cluj-Napoca și estimarea viabilității financiare a propunerilor din Planul Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca.”

Etapa I a lucrărilor de actualizare a PUG Cluj-Napoca este o etapă de inventariere temeinică a tuturor datelor existente și de culegere/descoperire a unor date/particularități noi, o etapă în cadrul căreia se realizează și Studiile de fundamentare, acestea fiind, la rândul lor, o serie de analize multicriteriale ce vor sta la baza actualizării.

Ca parte a Studiilor de fundamentare (și nu după realizarea/predarea acestora), obligatorie este și Consultarea publicului (conform prevederilor Ordinului Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, nr. 2701/30.12.2010, referitor la “informarea și consultarea publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism”), pentru a afla modul în care clujenii resimt și trăiesc problemele orașului, astfel încât propunerile de actualizare a PUG să reflecte nevoile reale ale locuitorilor și ale tuturor factorilor interesați (profesioniști/specialiști, mediu de afaceri etc.).

Culegerea tuturor datelor, sinteza și analiza lor, precum și Studiile de fundamentare ce includ consultarea publicului constituie, practic, baza de la care se pornește în formularea propunerilor pentru forma reactualizată a Planului Urbanistic General.

Nota de comandă pentru Etapa I a contractului, având nr. 552729/43, s-a primit de la Primăria Cluj-Napoca în data de 16.11.2020, cu termen de începere la 20.11.2020 și termen de predare 20.08.2021.

Synergetics a efectuat prospecție și culegere de date în sistem LiDAR, a realizat vizite pe teren, a solicitat atât Primăriei Cluj-Napoca, cât și instituțiilor interesate (prin intermediul Primăriei) datele oficiale privind situația existentă și viziunea asupra dezvoltării municipiului și a pregătit, cu ajutorul specialiștilor, campania de consultare a publicului (elaborarea chestionarului și campania de promovare a consultării, în rândul cetățenilor).

Pentru inventarierea situației prezente, Synergetics a trimis Primăriei două adrese – Adresa nr 55/04.02.2021, transmisă pe mail în data de 4.02.2021, cu revenire prin Adresa nr. 255/13.07.2021 înregistrată la Primărie sub nr. 419186/433 din 16.07.2021 – prin care solicita, conform legii, date, documente și informații necesare îndeplinirii obiectului contractului.

Până la data de 6.08.2021 Synergetics primise de la Primărie doar 38% din datele solicitate, iar termenul pentru finalizarea Etapei I a contractului era 20.08.2021.

Având în vedere absența unui volum important de date, care bloca posibilitatea de a avansa, Synergetics a trimis Primăriei Cluj-Napoca Notificarea nr. 311 din 06.08.2021 prin care a solicitat prelungirea termenului de predare pentru Etapa I, cu 6 luni, din momentul primirii datelor solicitate.

În paralel, a fost demarat procesul de Consultare a publicului, iar Synergetics a făcut demersuri pentru consultarea specialiștilor/profesioniștilor, trimițând Primăriei Adresa nr. 211/17.06.2021 prin care a fost solicitată o primă consultare a specialiștilor (Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania) și Adresa nr. 212/17.06.2021 prin care a fost solicitată o primă consultare cu Consiliul Civic Local Cluj. Cele două consultări au avut loc în data de 28.06.2021.

Tot referitor la consultarea publicului, în data de 23.07.2021, Synergetics a trimis Primăriei Adresa nr. 283, prin care a transmis propunerile de promovare a consultării publice pentru trei categorii de factori interesați: cetățeni, profesioniști și investitori. Odată cu propunerile, a fost transmis și chestionarul pentru consultarea populației. În răspuns,

Primăria a trimis adresa nr. 436939 din 27.07.2021 prin care solicita anumite modificări în chestionar. Modificările au fost implementate imediat, iar la data de 11.08.2021 Synergetics a trimis Primăriei, pe e-mail, toate materialele necesare lansării campaniei de Consultare a publicului, aferentă Studiilor de fundamentare, în cadrul Etapei I a contractului. În data de 24.08.2021, Primăria  Cluj-Napoca, prin intermediul Biroului Mass Media, a transmis pe e-mail următorul răspuns: “Vă rugăm ca momentan să amânați demararea procedurii de consultare a cetățenilor (lansarea chestionarului). Vă vom contacta în momentul în care domnul primar va decide că este momentul oportun pentru distribuirea chestionarului propus de dvs.” 

De atunci, Synergetics a mai primit de la Primăria Cluj-Napoca Adresa nr. 610908/28.10.2021 prin care se solicitau anumite modificări în chestionarul pentru consultarea populației, modificările ce au fost operate imediat. Din păcate, până la momentul actual, Synergetics încă nu a primit, din partea Primăriei, vreo decizie cu privire la lansarea Consultării publicului.

În răspuns la Notificarea nr. 311 din 06.08.2021 prin care Synergetics solicitase prelungirea termenului de predare, pentru Etapa I, cu 6 luni, din momentul primirii datelor solicitate, Primăria a propus, unilateral, Actul adițional nr. 1 prin care stabilea un termen fix pentru etapa I: 20.02.2022. Până la data de 18.02.2022, Synergetics a primit, din partea Primăriei Cluj-Napoca, doar 60% din datele solicitate. Ca atare, la aceeași dată, compania a transmis Primăriei Notificarea nr. 71/18.02.2022 prin care:

  • a readus la cunoștință faptul că, până la data respectivă, administrația nu trimisese toată documentația necesară, acest lucru punând compania în imposibilitatea de a finaliza Faza 1.1. – Elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General în vigoare, ce presupune, în principal, potrivit caietului de sarcini:

a. Identificarea şi transpunerea spațială a tuturor reglementărilor conținute de documentațiile de urbanism aprobate ulterior intrării în vigoare a P. U.G.-ului actual”,

b. Identificarea zonelor pentru care au fost emise sentințe judecătorești prin care au fost anulate prevederile Planului Urbanistic General, sau a altor documentații de urbanism aprobate şi transpunerea spațială a actualelor reglementări urbanistice valabile aferente acestor zone

c. Suprapunerea reglementărilor conținute în documentațiile menționate la punctele anterioare (a, b) peste reglementările Planului Urbanistic General în vigoare şi evidențierea modificărilor aprobate”.

  • A readus în atenție faptul că Fazele 1.1 – 1.8 sunt în interdependență și succesiune logică, așadar, pentru executarea activităților unei faze este necesară finalizarea fazei anterioare.
  • A solicitat Primăriei să dispună măsurile necesare pentru acordarea posibilității de descărcare a datelor disponibile în sistemul informatic GIS al Primăriei, reamintind că, la data de 30.06.2021, companiei îi fusese acordat accesul doar pentru vizualizare.
  • A reamintit că, în cadrul Fazei 1.3., Studii de fundamentare, a fost solicitată Consultarea publică pentru trei categorii de factori interesați (cetățenii, investitorii și profesioniștii) care trebuie derulate, conform caietului de sarcini, tot prin aplicarea unor chestionare, campanii recomandat a se demara succesiv, pentru o bună vizibilitate și pentru a obține un număr cât mai mare de participanți.

Consultarea publică nu a fost dispusă, de către primar, nici până la momentul prezent.

Prin Notificarea nr. 71/18.02.2022, Synergetics a solicitat Primăriei Cluj-Napoca:

  • asumarea de urgență a responsabilităților contractuale și punerea la dispoziție a tuturor datelor necesare, până la o dată certă
  • revizuirea solicitărilor Caietului de Sarcini, asumate prin Propunerea Tehnică, în raport cu datele disponibile și obținute până la data limită agreată pentru predarea informațiilor
  • prelungirea termenului de prestare a serviciilor aferentei Etapei 1, cu minimum 6 luni de la data clarificării datelor disponibile și a revizuirii solicitărilor din Caietul de Sarcini, urmând a se semna în acest scop un act adițional. Ca măsură provizorie, Synergetics a solicitat Primăriei să dispună suspendarea contractului, până la clarificarea modalității și a termenului de îndeplinire, de către achizitor, a obligațiilor prevăzute la art. 12.1 și 14.1 din contract”, au arătat Adrian Ilie și Claudiu Băjenaru, cei care conduc Synergetics.

 

sursă foto: Synergetics/ Facebook

 

 

 

 

 

3 comentarii

  1. Synergetics e o companie care numai manevre si marsavii fac. Oare de ce Primaria Bucuresti a suspendat contractul cu ei? Au nenorocit Bucurestiul cu PUZ-urile de sector, ilegale.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.