Închide

Boc despre actualizarea PUG-ul din Cluj-Napoca: „Ori faci la timp și de calitate, ori nu mai ai ce să cauți în Cluj”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 08, 2022 3 1228

Actualul contract pentru actualizarea PUG-ului orașului este în blocaj, după ce proiectanții care au câștigat licitația au cerut prelungiri ale termenelor de predare pentru studiile de fundamentare, cea mai ușoară parte a contractului, după cum a spus arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, la ședința Consiliul Local din 7 martie. Oficialii Primăriei au fost chestionați de un consilier local privind stadiul contractului de actualizare a PUG-ului (valabil până în 2024), după ce au apărut înformații în spațiul public potrivit cărora proiectanții (Synergetics Corporation leader) s-au plâns că Primăria din Cluj-Napoca i-au adus în imposibilitatea de a se achita de sarcinile contractuale deaorece nu a oferit toate datele necesare sau refuză să facă consultări cu populația. „Ne-am blocat, așa este. Probabil rezilierea contractului este soluția, așa se va putea debloca situația”, a spus arhitectul șef.

Primarul Emil Boc a ținut și el să transmită un mesaj, arătând că poziția exprimată de Pop este una corectă. Potrivit primarului, juridicul și specialiștii Primăriei vor face o evaluare și, dacă se îndeplinesc condițiile legale, se poate opera chiar rezilierea contractului cu proiectanții care au câștigat licitația pentru actualizarea PUG-ului orașului. „La Cluj, nu se glumește. Nu putem să o tragem la nesfârșit, 5, 10, 12 ani, hai că mergem cu orice preț și la orice preț și vedem ce facem. Ori faci la timp și la calitate, ori nu mai ai ce să cauți în Cluj”, a spus Boc.

 

Consilierul local Anca Cibăncan i-a chestionat pe oficialii Primăriei cu privire la contractul de actualizare al PUG-ului orașului (valabil până în 2024), despre care a spus că au apărut informații în presă că are întârzieri și probleme. „Mi se pare că ne-am împotmolit într-un punct hot, fiebinte. Vrem să știm ce se întâmplă cu acest contract, dacă se anulează sau nu”, a semnalat consilierul.

Viceprimarul Dan Tarcea a ținut să spună că, indiferent de ceea ce se va întâmpla cu noul contract pentru actualizarea PUG-ului orașului, Cluj-Napoca nu va intra în niciun fel de criză, având în vedere că actualul PUG, legal, mai poate fi prelungit după ce iese din valabilitate în 2024.

„Conform Legii 350, art.30, al.1, zece ani mai puteam să prelungim actualul PUG. Mai avem oricum încă trei ani de valabilitate. Proiectanții care se ocupă de actualizarea PUG au cerut în 20 februarie o amânare pentru predarea studiilor de fezabilitate. După ce anul trecut au mai cerut o amânare de 6 luni. Această etapă este cea mai simplă din contract. Ei au invocat tot felul de acte despre care au spus că nu le-au fost puse la dispoziție de diferite entități. Noi am predat ceea ce a ținut de noi. Am mai văzut că au invocat că n-au primit un Certificat de Urbanism pe care noi l-am eliberat și scris și electronic în decembrie 2021.  Ne-am blocat, așa este. Probabil rezilierea contractului este soluția, așa se va putea debloca situația”, a spus arhitectul șef Danil Pop.

Acesta a arătat că au trecut deja două săptămâni din 20 februarie când proiectanții au cerut o nouă amânare pentru predarea studiilor de fundamentare. Noul termen, după cum a spus Pop, este 20 martie.

În discuție a intervenit și primarul Emil Boc care a ținut să spună că Primăria din Cluj are o atitudine constantă prin care cere lucrări de calitatea și serioase și că, acolo unde este mai simplu să se prelungească un contract, să se acorde teremene de grație și să se accepte realizarea unor lucrări cu întârziere și aplicarea de penalități, se merge pe respectiva variantă. Ca exemplu el a dat Baza La Terenuri din Mănăștur, unde s-au acceptat întârzierile în realizare lucrării. Însă, a mai spus Boc, dacă există îndeplinite condițiile legale, Primăria nu stă pe gânduri și reziliază și contractele. În acest caz, primarul a oferit exemplul Turnului Pompierilor a căruit modenizare se termină cu un alt constructor, după ce vechiul contractant s-a confruntat cu probleme financiare, nu s-a achitat de termene iar municipalitatea a reziliat înțelegerea cu acesta.

„Poziția arhitectului șef este corectă. Dacă nu respectă contractul, acesta trebuie reziliat. Vom analiza cu echipele primăriei și cu juridicul dacă rămânem în contract și continuăm cu întârzieri și penalități sau dacă vom rezilia și vom organiza o nouă licitație. La Cluj nu tolerăm abateri de la calitate și de la termene. Acum nu putem spune sigur da sau sigur nu în cazul acestui contact. Analizăm și vă vom informa. Vă asigur că dacă nu vor respecta prevederile legale  nu ezităm să reziliem.

„La Cluj, nu se glumește. Nu putem să o tragem la nesfârșit, 5, 10, 12 ani, hai că mergem cu orice preț și la orice preț și vedem ce facem. Ori faci la timp și la calitate, ori nu mai ai ce să cauți în Cluj. Dacă nu le convine, să meargă în altă parte unde alții sunt mai toleranți”, a mai spus Boc.

 

În 4 martie, Synergetics a postat pe Facebook un mesaj potrivit căruia Primăria din Cluj-Napoca a amânat consultarea publicul din cadrul procesului de actualizare al PUG-ul, de care compania se ocupă, instituția fiind de fapt, în opinia proiectanților, cea care generează întârzieri în derularea contractului. Compania a transmis și un punct de vedere către media9.ro cu privire la contractul din Cluj-Napoca, disponibil în linkul care însoțește respectiva postare.

 

 

În 11 februarie, Synergetics a postat un alt mesaj prin care arată că Primăria Constanța (unde compania se ocupă tot de realizarea PUG-ului) a inițiat consultări pe tema studiilor de fundamentare realizare în cadrul procesului de elaborare a PUG-ului Constanței.

Synergetics Corporation (leader de asociere) cu AV Transport Palnning și Panteia B.V. au semnat în septembrie 2020 contractul cu Primăria Cluj-Napoca pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) din Cluj-Napoca, contract în valoare de peste 1.7 milioane de lei. În mediile profesionale din Cluj s-a discutat că estimările de contract făcute de Primăria Cluj-Napoca, 2,5 milioane lei, sunt mult prea mici, mai ales că, spre exemplu, la Sibiu contractul depășește 5 milioane de lei. Aceasta ar fi ținut la distanță de licitație și firma Planwerk, cei care au făcut actualul PUG al Clujului, sub umbrela Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Detalii: S-a atribuit contractul pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Clujului

„PUG Cluj-Napoca va avea și o pagină de Facebook dedicată unde vom publica toate detaliile cu privire la consultările publicului și la evoluția proiectului”, au anunțat în 8 iulie reprezentanții Synergetics, cei care se vor ocupa de actualizarea regulilor de construire din oraș. Inițial, experții au fost penalizați de oameni din oraș după ce au lăudat cartiere noi ca Europa și Bună Ziua (dezvoltate haotic după anii 2000 fără infrastructură, spații verzi sau dotări de învățământ) pentru arhitectura modernă și de calitate sau au vorbit la fel de apreciativ despre un alt nou cartier pe care l-au numit Măgura, cu referire la zona Valea Fânațelor, unde există probleme legate de infrastructură sau unde se construiește și fără autorizații de construire de câțiva ani buni. „Unde e cartierul Măgura că noi nu am auzit de el”, s-au arătat insultați clujenii.

Detalii: Noul PUG se mută pe Facebook. Elaboratorii au fost penalizați după ce au lăudat arhitectura modernă și de calitate cu referire la cartierele Bună Ziua, Europa sau Valea Fânațelor

sursă foto: reprezentanții Synergetics în vizită la Cluj-Napoca, Facebook

3 comentarii

  1. iar piticu „rezolva urbanismul” in favoarea lui si unde are interes. Daca ai eliberat certificat de urbanism care sta la baza studiului in 2021 decembrie cum poti cere firmei sa iti predea studiul in septembrie 2021? Firma asta a facut PUG in constanta craiova bucuresti fara probleme.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare