Închide

Proiect imobiliar nou la marginea Borhanciului: case, centru pentru vârstnici şi şcoală de infirmiere

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 07, 2019 0 1705

 

 

Un ansamblu de locuinţe, dar şi un centru dedicat vârstnicilor ar urma să se construiască pe un teren de peste 4 ha din Borhanci. Proiectul are mai mulţi beneficiari, este încă pe traseul de avizare, iar construcţiile ar putea fi aprobate abia după ce primăria reuşeşte să pună în mişcare procesul de lărgire a străzii Borhanci şi realizarea sensului giratoriu de la intersecţia cu str. C. Brâncuşi.

Terenul de peste 4 ha este situat în Borhanci, în zona străzilor Eclipsei şi Voievod Glad, o zonă în care mai există încă şi case şi amenajări cu aspect rural. Aici ar urma să se realizeze un ansamblu de locuinţe cu regim redus de înălţime, dar va fi nevoie şi de amenajari exterioare, racorduri, branşamente şi intervenţii de infrastructură. Proiectul are ca beneficiari societăţile MH Invest şi Chic Residence, Fundaţia umanitar socială Ocrotirea şi mai multe persoane fizice. Deocamdată, proiectul este la faza de Plan Urbanistic Zonal, prezentat la şedinţa de început de aprilie a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU).

Parcelele studiate prin PUZ ajung la 43.175 mp şi se află în intravilanul din extremitatea sud-estică a municipiului Cluj-Napoca  Accesul pe amplasament se realizează de pe str. Constantin Brîncuşi pe strada Romul Ladea, care traversează pîrîul Becaş şi continuă pe versantul de pe malul stîng al văii ce curge la marginea Coloniei Borhanci, iar apoi în dreapta se urcă pe str. Eclipsei. „Întreaga zonă a constituit cu cîţiva ani în urmă o importantă suprafaţă de teren arabil, dar în ultima perioadă a devenit foarte atractivă pentru construirea de case familiale sau ansambluri de locuinţe”, menţionează proiectanţii Stil Proiect, birou responsabil de ansamblul din Borhanci. „În jurul amplasamentului există în acest moment un număr redus de locuinţe, dar tendinţa este ca în următorii ani să se ajungă la o densitate mare de construcţii”, se arată în completarea documentaţiei.

Locuinţe ar ocupa 2 ha, adică aproape jumătate din terenul disponibil – este vorba despre 41 de loturi de locuinţe, se prevede ca spaţiile verzi amenajate în interiorul parcelei să ocupe minim 40% din teren, iar 6.600 mp să fie dedicaţi zonei de servicii de interes public şi aşezământului pentru vârstnici. În ceea ce priveşte locuinţele, acestea ar avea maxim două unităţi locative pe imobil, cu maxim 3 niveluri supraterane (parter+etaj+mansarda-etaj retras sau demisol+parter+mansarda/nivel retras). Aşezământul pentru vâstnici ar putea găzdui în jur de 50 persoane, în clădiri ce vor forma un ansamblu urban.

„Realizarea PUZ a durat destul de mult, fiindcă a avut loc un proces complex de schimb de proprietăţi şi reconfigurare parcele”, a menţionat arhitecta Cristiana Ungur. 15% din teren e alocat centrului social ce va aparţine fundaţiei Ocrotirea. Complexul cu aşezământ pentru vârstnici ar fi dedicat pensionarilor, dar şi celor cu dizabilităţi, iar fundaţia plănuieşte să realizeze aici şi o şcoală de infirmere şi asistenţi sociali, a mai menţionat reprezentanta beneficiarilor. „Există şi un culoar ecologic. Nu mai sunt cursuri de apă, dar există o zonă umedă, aici se prevede zonă verde plantată, cu un pietonal ce va însoţi strada Voievodul Glad”, a menţionat arhitecta.

Urmează ca documentaţia cadastrală să fie completată, la cererea departamentului Juridic. Primarul Emil Boc a menţionat că avizul privind Circulaţia va putea fi eliberat doar condiţionat de lărgirea străzii Borhanci, care se află de multă vreme în planurile primăriei, având în vedere că aici capacitatea se apropie de limită. Se poate începe însă realizarea străzilor de incintă în cadrul proiectului nou, chiar dacă autorizaţiile de construire pentru locuinţe nu se eliberează decât în funcţie de începerea procesului de lărgire a străzii Borhanci.

 

Imagine: Stil Proiect, PUZ

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.