Închide

Proiect de liceu dorit de reformați la Huedin, lăudat pentru arhitectură, dar criticat fiindcă e pus pe un teren prea mic

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - ian. 26, 2021 3 880

Un proiect frumos, dar care poate funcționa doar dacă este pus pe un teren adecvat. Așa a fost calificat proiectul unui liceu cu 13 clase propus în orașul Huedin pe un teren de peste 5400 de mp pe care se mai construirește și o creșă/grădiniță. Arhitecții de la SQMA Arhitectură au prezetat la ultima ședință de urbanism de la Consiliul Județean proiectul liceului dorit în localitatea clujeană, au fost felicitați și de specialiștii din comisie pentru felul în care arată viitoarea unitate de învățământ, însă au fost avertizați că aceasta nu va funcționa decât dacă se mai achiziționează teren.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, i-a felicitat public pe proiectanții de la SQMA arhitectură pentru o lucrare recentă propusă la Huedin, un liceu cu 13 clase. Despre proiect (realizat de arhitecții Ferencz Bakos, Criatian Urcan, Ioana Man și Gloria Diugan), Salanță a spus că aduce spații primitoare, adaptabile cerințelor în schimbare și poate aduce cu sine creșterea calității actului educațional.
Proiectul a fost discutat la ultima ședință de urbanism a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism din cadrul Consiliului Județean, mai prezis în 21 ianuarie.
Arhitectul Ferencz Bakos de la SQMA Arhitectură a spus că Parohia Reformată din Huedin are un teren de peste 5400 mp pe strada 1 Mai din localitate și intenționează să edifice pe această parcelă și o unitate de învățămând tip liceu, cu 13 clase. Deja pe terenul respectiv, a mai arătat Bakos, s-a început un proiect de creșă și grădiniță și se dorește să existe și funcțiuni pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Amplasamentul este situat într-o zonă cu locuințe individuale, se învecinează cu un pârâu și cu proprietăți private. Prin proiect se dorește edificarea pe parcelă a unui corp de clădire C2 cu subsol, parter și 2 etaje care să deservească funcțiunile amintite deservit de 18 locuri de parcare supraterane.
Proiectul a fost primit cu entuziasm de arhitecții din comisie, chiar felicitat în ședință pentru partea de arhitectură de Marcel Vancea, însă a fost criticat deoarece funcțiunea vine pe o parcelă mult prea mică pentru a servi unei unități de învățământ. Specialiștii din comisie au arătat că deja e suficient ca pe parcela de 5400 de mp să funcționeze o creșă și o grădiniță, mai ales că este nevoie de o curte pentru activități. Deși clădirea liceului propusă de SQMA vine cu spații interioare de excepție, îi lipsește tocmai un spațiu exterior pe măsură care să deservească viitorii elevi.
Cei din comisie le-au recomandat proiectanților să își sfătuiască beneficiarul să mai achiziționeze teren pentru acest proiect și să revină în comisie cu propunerea.
De altfel, la ședința din 21 ianaurie s-au mai discutat două proiecte privind crearea unor funcțiuni de învățământ de către Reformați sau fundații, în Cluj. Un internat cu bucătărie și cantină la Gherla, dorit de Fundația Culturală Teka sau o clădire multifuncțională dorită de Parohia Reformată în comuna Chinteni.

3 comentarii

  1. În momentul în care am citit în titlu că era „lăudat pentru arhitectură” am presimțit că era vorba de niște cuburi suprapuse unul peste celălalt.

    Absolut orice clădire ridicată înainte de cel de-al II-lea război mondial dă clasă acestui „stil”.

    Totuși, majoritatea copiilor încetează să se joace cu LEGO înainte de gimnaziu.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.