Închide

Prohodul de la groapa PSD Cluj e cântat de liberali. Primarii social-democrați, la negocieri cu Tișe

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 25, 2019 1 1220

Cacealmaua petrecută la nivelul organizației PSD Cluj – prin impunerea de la centru a  unui președinte outsider – convine de minune nu doar liderilor politici din Pro România, care și-au construit partidul tocmai pentru că au mizat pe dezbinarea social-democraților. Liberalii clujeni, la rândul lor, sunt cel puțin la fel de încântați de haosul în care a fost aruncată organizația județeană a PSD, pentru că în acest moment misiunea lor de a-și întări și a-și crește structura de partid devine mult mai ușoară. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, unul dintre liderii PNL, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a terecut  la ofensivă, chemându-i la negocieri pe primarii orfani din PSD Cluj. Oricine înțelege un dram de politică, știe că forța unui partid e dată în primul rând de structura organizațională pe care o are în spate, de primarii cu notorietate pozitivă care au capacitatea să atragă după ei voturile comunităților pe care le conduc. În acest moment, PSD numără la Cluj nu mai puțin de 33 de primari.

În județul Cluj, PSD a reușit mereu să-și mențină o medie de 18-20% procente – indiferent cât de ostil era trendul electoral la nivel național – tocmai pentru că a avut în spate o structură puternică, organizații locale bine închegate și primari cunoscuți, cu câte două, trei mandate la activ. Cu excepția alegerilor europarlamentare din 26 mai  – unde este mai mult decât evident că primarii clujeni ai PSD au jucat și în favoarea Pro-România – partidul a reușit mereu să-și mențină procentele de vot și să rămână o grupare politică importantă în forurile administrative ale Clujului. Oricât de puternic a fost Emil Boc și partidul său la Cluj Napoca, PSD-iștii au echilibrat de fiecare dată scorul electoral datorită voturilor adunate din interiorul județului. Nici chiar apariția USR nu le-a clintit forța social-democraților, având în vedere că după alegerile locale din 2016 aceștia chiar au ajuns în poziția de a-i crea serioase emoții lui Alin Tișe, în procedura obținerii scaunului de președinte de Consiliu Județean. Așadar, Tișe, împreună cu liberalii săi, înțeleg cel mai bine cât este de necesar să-și solidifice partidul în interiorul județului, mai ales pe acest fond al creșterii USR-PLUS la nivelul municipiului Cluj Napoca.

Cum sunt momiți primarii social-democrați în PNL 

Cooptarea primarilor PSD – a celor cu potențial electoral, evident – ar constitui un real avantaj pentru liberalii clujeni, mai ales că vorbim despre primarii unor comunități importante din județul Cluj, precum Baciu, Chinteni, Apahida, Gherla dar nu numai. În total, PSD Cluj are 33 de primari, din totalul de 81 de unități administrativ-teritoriale ale județului, repsectiv 30 de primari de comune și 3 primari de orașe (Gherla, Dej și Turda). În contrapondere, liberalii au 34 de primari, respectiv 31 de primari de comune și 3 de orașe (Cluj Napoca, Câmpia Turzii și Huedin). Grosul numărului de voturi vine, evident, din municipiul Cluj Napoca, unde USR a câștigat amplu teren în ultimii doi ani. E firesc, prin urmare, ca liberalii să nu mai doarmă liniștiți și să încerce să construiască o strartegie care să-i mențină locul I la Cluj, și după alegerile locale de anul viitor.  Degringolada din PSD Cluj, alimentată de noul președinte anumit de la centru, dar și posibilitatea căderii Guvernului Dăncilă, sunt argumentele forte care-i fac pe primarii social-democrați să se așeze frumos la ușa liderului Consiliului Județean, principala instituție care le asigură fonduri pentru proiectele comunitare pe care le au în derulare. O migrație în masă a membrilor PSD Cluj către PNL sau Pro România, nu înseamnă decât îngroparea definitivă a organizației județene a PSD, ipoteză pe care o avansează, în prezent, toți politicienii clujeni.

Ce-ar mai rămâne în PSD

În gașca rămasă în PSD Cluj, care-și asociază numele cu cel al noului președinte desemnat de la centru, îi regăsim în primul rând pe primarii de la Dej și Turda, ambii cu probleme serioase în opoziție. La Turda, există o grupare de oameni de afaceri („Turda Nouă”), care are conexiuni și în PNL dar mai ales în USR, și care la alegerile locale din 2016 a reușit să se poziționeze pe locul 2, imediat după PSD. E de urmărit, așadar, cu cine va juca acestă grupare la alegerile din 2020, existând șanse mari ca actualul primar social-democrat, Cristian Matei, să fie învins tocmai pentru că nu va mai putea beneficia de aceeași forță electorală, vizibilă fiind adâncimea prăpastiei de pe marginea căreia stă să se prăbușească partidul. Primarul Dejului, Costan Morar, de asmenea, a avut în spate la alegerile din 2016 forța organizației PSD Dej, menținută mai ales de gruparea din jurul deputatului Cornel Itu – în prezent aflat în dizgrația conducerii partidului. Dar asupra informațiilor care-i vizează pe toți cei care rămân în PSD Cluj vom mai reveni. Treptat. Îi vom prezenta pe fiecare în parte: cine a fost, cine este, de unde-și câștigă banii.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.