Închide

Profesor oncolog de la Institutul „Ion Chiricuță”: „Sper ca Institutul să rămână un sanctuar, să nu ne trezim că trebuie să primim persoane cu Covid19. Riscul e foarte mare!” Prefect: „Toate spitalele vor trebui să primească pacienți cu Covid-19. Fără excepții”

SănătateSocialTop News by Catalin Suciu - mart. 24, 2020 0 826

Luni dimineața, Institutul Oncologic din Cluj a avut la ieșire o coadă imensă de persoane venite la analize, la tratament sau la consult.

Două corturi de triaj au fost instalate la intrarea în Spital, iar unul dintre ele a cedat din cauza zăpezii. Sute de pacienți au așteptat la triaj, formându-se un rând de peste 200 de metri, după care au intrat în Institut. Bolnavii de cancer riscă cel mai mult în plină epidemie de Covid-19.

În ciuda vulnerabilității acestora, sistemul medical din România continuă să se împiedice în birocrație. Zeci de medici oncologi și clinici de specialitate au trimis mai multe solicitări către Ministerul Sănătății prin care cer liberalizarea tratamentelor pentru bolnavii de cancer.

Puși pe drumuri mereu, ei sunt în pericol de moarte. Odată infectați cu Covid19, aceștia sunt obligați prima dată să întrerupă ferm orice tratament oncologic pe durata spitalizării. Fără tratament, cancerul poate avansa galopant. Apoi, doar printr-o minune un pacient bolnav de cancer poate scăpa cu viață după ce s-a infectat cu virusul.

„Institutul Oncologic ar trebui să rămână neatins de Covid. Noi milităm pentru asta. E mult-mult prea riscant”, spune pentru actualdecluj.ro medicul specialist oncolog Tudor Ciuleanu.

Medicul atrage atenția asupra riscului la care sunt supuși bolnavii de cancer în această perioadă.

„Există atmosfera aceasta generală de expectativă armată în sensul că ne gândim că o să existe mai multe cazuri în viitorul apropiat, iar atunci lucrurile se complică.  Pe de altă parte este îngrijorător că acești pacienți sunt mult mai expuși la infecția cu Covid. Dacă o fac, atunci apare un potențial letal. A fost un studiu publicat recent de Lancet Oncology, publicație de mare prestigiu unde s-a făcut o analiză pe 1500 de cazuri. Rata infecției cu Covid este mai mare la cei cu cancer cam de patru ori și ceva. Este alarmant că printre pacienții infectați care au cancer, riscul de dezvoltare a complicațiilor respiratorii severe, care necesită terapie intensivă, este mai mare. Procentul e de 39% la sută pentru oncologici față 8% la sută pentru populația generală. Cei care fac chimioterapie sau au avut recent o intervenție chirurgicală prezintă de asemenea un factor de pronostic negativ important. Rata de deteriorare este mult mai rapidă.  Pacienții oncologici au un risc de 4-5 ori mai mare de deces, îndeosebi dacă au primit chimioterapie sau au suferit intervenții chirurgicale în săptămânile anterioare infectării”, spune pentru actualdecluj.ro doctorul Tudor Ciuleanu de la Institutul Ion Chiricuță.

Mai mult, un pacient de cancer care e infectat e obligat să întrerupă imediat tratamentul oncologic.  „Trebuie în mod special să-i ferim de interferență cu Covid. Dacă s-a intamplat, pe perioada infecției pacienții trebuie să întrerupă orice tratament oncologic în mod categoric. Cu ce știm la ora actuală, este ferm contraindicat să se continue terapia oncologică odată cu infecția cu Covid.

Prefectul Clujului Mircea Abrudean, a anunțat recent într-o declarație acordată pressone.ro„Oricum, ceea ce le-am comunicat tuturor medicilor și managerilor de spitale din județ este că toată lumea va trebui să înțeleagă că, așa cum evoluează situația, probabil că toate spitalele vor trebui să primească pacienți COVID. Fără excepții.”

Potrivit prefectului inclusiv Institutul Oncologic ar putea primi bolnavi infectați cu Covid19.

„Nu ar trebui să fie bolnavi cu infecție la Institut. Ar trebui ca Institutul să rămână un sanctuar liber de coronavirus și noi, medicii, milităm pentru asta, fiindcă riscurile sunt enorme. Dacă se întâmplă asta, căci s-ar putea, desigur, și ar fi foarte trist, atunci ar trebui făcute două clinici, practic, cu niște culoare separate, unul pentru zona infectată și unul pentru zona liberă. Eu, personal, nu mi-aș dori să ajungem la așa ceva. Vorbim de riscuri foarte mari în privința pacienților noștri.  Există riscul ca la Institut  să fie adus un pacient infectat, care să infecteze alți pacienți, având în vedere neoplazia. Apoi poate interveni paralizia asupra personalului medical, adică îmbolnăvirea. Ce se întâmplă apoi? Dacă se îmbolnăvesc și medicii? Deocamdată ne descurcăm. Pacienții mei sunt calmi, nu au intrat în panică. Ne mai întreabă ce măsuri ar trebui luate. Nu mi s-au părut panicați în mod deosebit. Pacienții de cancer au o tărie dată de lupta cu cancerul și nu au aceeași percepție asupra acestui virus. Ei deja sunt într-o luptă foarte grea, care le-a pus mecanismele psihologice la încercare, le-a antrenat.  E o problemă serioasă, dar nu e percepută de ei drept o fatalitate, o spaimă”, mai spune medicul oncolog.

Cozile de la Institut sunt cunoscute. Ce faceți acum cu pacienții? „Adresabilitatea este foarte mare, din cauza aceasta există o aglomerație a pacienților. S-au instaurat și niște măsuri riguroase de filtrare: 2 corturi de triaj, se termometrizează toți cei care vin acolo. În caz de suspiciuni, se ia legătura cu DSP-ul, cu cei de la Infecțioase, se face izolare și testarea respectivă. Să sperăm că nu va fi cazul. S-a oprit și accesul aparținătorilor. Am mai amânat ce se poate, sigur. Vizite anuale, de exemplu, la pacienții aflați în remisiune. Dar după ce am discutat cu pacienții. Dacă nu prezintă simptome, atunci încercăm să amânăm.  Noi încercăm să facem consultațiile și investigațiile la 15-20 de minute să nu se creeze aglomerație. Dar sunt foarte mulți bolnavi de cancer, să știți. Sunt și tratamentele în curs  și ele trebuie să continue, mai ales cele curative, dar și cele paliative de linia 1. Toate sunt importante.  Unde există varianta tratamentelor orale, optăm pentru ele. Sunt unele cu administrare intravenoasă și orală, unde sunt echivalente din punct de vedere al eficienței. Încercăm să le dăm tablete, să reducem drumul acesta pe care pacientul e nevoit să îl facă. În principiu scade puțin frecvența. Rețeta se poate elibera pe o perioadă de la o lună la trei luni. Administrările intravenoase sunt mai frecvente, săptămânal, la două sau trei. Drumul acesta se poate opri cu totul, dacă se vor accepta măsurile propuse la Ministerul Sănătății și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am solicitat simplificarea acestor proceduri și trecerea la cele online. Măcar în această perioadă critică. Societatea Națională de Oncologie Medicală a trimis un material la Minister și Casa Națională de Asigurări și eu sper să fie publicat în scurt timp. Include o serie de măsuri concrete, practice, un fel de ghid pentru noi, cu ce putem face pentru a reduce expunerea. Între măsuri se prevede și posiblitatea eliberării rețetelor la distanță. Adică să nu mai vină pacientul dintr-o altă zonă a țării doar la Cluj să-și poată lua rețeta și medicamentele. Nădejdea mea este că aceste măsuri vor fi aprobate în scurt timp. Trebuie simplificat acest proces birocratic”, adaugă medicul.

În România se estimează că ar fi 200.000 de pacienți de cancer. Anual sunt câteva zeci de mii de cazuri noi, undeva la 50.000.

Citiți și:

Director medical oncolog: „Pacienții noștri sunt cei mai expuși și nu interesează pe nimeni. Ei sunt într-un mare pericol, iar chimioterapia nu o poți amâna două luni”

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare