Închide

Procurorii DNA atacă decizia de încetare a procesului penal în caz de presupusă luare de mită cu fapte petrecute acum 10 ani, Curtea de Apel respinge apelul

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 14, 2023 0 166

Procurorii anticorupție au atacat cu apel sentința de încetare a procesului penal de prmire de mită în cazul unui inspector care ar fi primit în urmă cu zece ani un ponton cu titlu de folos necuvenit. Curtea de Apel însă a respins apelul, ieri.
Procurorii DNA au atacat cu apel sentința primei instanțe iar în motivare au arătat că instanța ar fi constatat în mod nelegal că a intervenit prescripția răspunderii penale. Apelul a fost respins ieri de către Curtea de Apel ca fiind nefondat. Decizia e definitivă.

Dosarul în care un inspector de la Curtea de Conturi din Cluj era acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită după ce ar fi primit cadou un ponton s-a finalizat cu o achitare, la sfârșitul lunii august. Aceasta după ce inspectorul fusese suspendat din funcție din cauza acuzațiilor. Dosarul a fost înregistrat la instanță în 27 mai 2021, pe rolul Tribunalului Cluj, secția penală. Procurorii îl acuzau pe inculpat de luare de mită. În actul de sesizare a instanţei s-a stabilit că în cursul anului 2013 – în urmă cu zece ani -în timp ce își exercita atribuțiile de serviciu specifice funcției de auditor public extern la Camera de Conturi Cluj, în cadrul unui control inculpatul a primit un ponton ce a fost construit și deplasat către locația indicată prin intermediul firmei unui subcontractant al lucrării verificate.

Sesizarea organului de urmărire penală a fost realizată în 5 februarie 2016, la aproape trei ani de la comiterea presupuselor fapte, printr-un denunț.

Costul final al flotoarelor pentru ponton, plus livrarea, au fost calculate la 28.000 de lei sau după caz 10.000 de lei, bani care nu au fost achitați de nimeni. Pontonul există în prezent şi a fost descoperit de organele de anchetă. ”Conduita inculpatului nu constituie o faptă prevăzută de legea penală, nefiind legată de îndeplinirea corectă a îndatoririlor de serviciu”, a stabilit în schimb, în urmă cu câteva zile, instanța Tribunaluli Cluj, în sentința de achitare. ”Circumstanţele de loc, timp şi context sunt indicii serioase în sensul celor reţinute de parchet, însă nu pot constitui elemente unice pentru a stabili legătura cerută de norma de incriminare între acţiunea de primire a folosului şi cea de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu a funcţionarului public aflat în control”.

Decizia a fost luată în 25 august și putea fi atacată cu ale în zece zile de la comunicare, ceea ce s-a și întâmplat.

”Inculpatul Isai Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, a fost desemnat, în cursul anului 2013, să efectueze un control la primăria municipiului Turda, ce a inclus printre obiective și executarea contractului „Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu. ”În acest context, pentru a întocmi un raport de control mai „blând” în sensul de a încadra diferitele nereguli constatate la execuția proiectului respectiv doar la categoria abateri, în condițiile în care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizări penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză – subcontractori ai lucrărilor) cu titlu de mită un ponton în valoare de 28.000 lei”.

Citește și:

Dosarul în care un inspector de la Curtea de Conturi din Cluj era acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită după ce ar fi primit cadou un ponton s-a finalizat cu o achitare, vineri

Nici un comentariu

Scrie un comentariu