Închide

Procurorii anticorupție din Cluj anunță că l-au trimis în judecată pe fostul director al penitenciarului din Baia Mare, acuzat de patru infracțiuni între care ultraj și șantaj, marea majoritate în formă continuată

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 20, 2023 0 246

Procurorii anticorupție din Cluj anunță că l-au trimis în judecată pe fostul director al penitenciarului din Baia Mare, acuzat de patru infracțiuni între care ultraj și șantaj, marea majoritate în formă continuată.

DNA Cluj a dispus trimiterea în judecată a dosarului în care îl acuză pe fostul director al penitenciarului Baia Mare, Horia Ștefan Chiș, de patru infracțiuni – folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, ultraj în formă continuată, purtare abuzivă, în formă continuată și respectiv şantaj – două fapte, din care una în formă continuată.

Chiș a fost trimis în judecată fiind cercetat sub control judiciar.  Alți inculpați au fost trimiși în judecată în stare de libertate, e vorba de Angela Kozma – ofițer de poliție și psiholog la Penitenciarul Baia Mare, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată, și respectiv Dorin Marius Coste, Onisim Ciococișan, Andrei Ardelean și Gabriel Tecar, toți agenţi de poliţie în cadrul Penitenciarului Baia Mare, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În perioada 2020-2022, în calitate de director al penitenciarului Baia Mare, inculpatul Horia ŞtefanChiş ar fi pretins de la două subordonate, ofiţeri de poliţie, favoruri de natură sexuală, prevalându-se şi profitând de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, având în vedere funcţia pe care acesta o deţinea la vremea respectivă. Pe fondul refuzului uneia dintre persoanele vătămate de a avea o relaţie extraprofesională cu inculpatul Chiş, în 19 ma anul trecut inculpatul ar fi exercitat acte de violenţă asupra acesteia în urma cărora ar fi rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6 -7 zile de îngrijiri medicale. Actele de violenţă ar fi avut loc chiar în biroul directorului.

Ulterior, în perioada mai – începutul lunii iunie 2022, pentru a evita eventualele consecinţe ale conduitei sale cum ar fi efectuarea unei anchete disciplinare, destituirea din funcţie, precum şi posibile urmări pentru situaţia sa familială, inculpatul ar fi constrâns-o pe aceeaşi persoană vătămată să nu sesizeze Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), ameninţând că atât victima, cât şi penitenciarul vor avea de suferit. În acest demers, inculpatul Chiş Horia ar fi fost susţinut şi de psihologul penitenciarului Baia Mare, inculpata Angela Carmen Kozma, susțin anchetatorii.  În acelaşi context, în 7 iunie anul trecut Chiș ar fi ameninţat aceeaşi persoană vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromiţătoare, cu scopul distrugerii credibilităţii acesteia.

După demararea de către ANP a unei anchete interne, având ca obiect aspectele menţionate mai sus, inculpatul Chiş ar fi ameninţat o altă persoană din subordine, cadru medical, cu divulgarea unei fapte imaginare, de natură penală, cu scopul de a o determina pe aceasta să dea declaraţii care să-l avantajeze pe inculpat.

În plus, audiați în calitate de martori în prezenta cauză, cei patru agenți de poliție inculpați ar fi făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi, susțin anchetatorii de la DNA Cluj.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare