Închide

Pro România și Forța Națională cer ca Primăria, Prefectura și Consiliul Județean să-și asume răspundera împreună cu directorul Aeroportului

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - apr. 10, 2020 4 702

Prin intermediul unor scrisori deschise, atât reprezentanții Pro România Cluj, cât cei Forței Naționale, arată că nu doar directorul Aeroportului clujean, David Ciceo, trebuie să răspundă pentru situația creată ieri, când 1500 de oameni ai stat îmbulziți în incinta aeroportului.

„Opinia publică a explodat după ce a văzut imaginile din parcarea și sala de așteptare a Aeroportului Cluj-Napoca, iar indignarea cetățenilor privind iresponsabilitatea și indolența unor manageri ai instituțiilor clujene este îndreptățită. Ancheta demarată de autoritățile centrale era un pas firesc și necesar, dar până la finalizarea acesteia, toți liderii clujeni responsabili de nefericita situație creată ar putea dovedi că sunt bărbați de stat și și-ar putea asuma greșelile de management, pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile locale” – transmit liderii Pro România Cluj.

„Stimate Domnule Primar Emil Boc, referitor la situația creată ieri, când sute de oameni au fost surprinși înghesuiţi la intrarea  în Aeroportul Cluj, aceasta este rezultatul incompetenţei colegilor dumneavoastră din Partidul Naţional Liberal, membri ai guvernului, în frunte cu şeful dumneavoastră de partid, primul ministru Ludovic Orban. Este vorba mai exact de lipsa unor măsuri concrete de sprijinire a vieţii economice şi sociale în situaţia creată de pandemie dar şi de proasta gestionare a crizei de sănătate în sine. Cetăţenii români nu sunt vinovaţi şi nu pot fi acuzaţi pentru faptul că sunt obligaţi să-şi caute un loc de muncă în străinătate pentru a asigura traiul familiilor lor. Incompetenţa colegilor dumneavoastră din guvern dar şi a colegului şi finului dumneavoastră, Alin Păunel Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, în subordinea căruia se află Aeroportul Internațional „Avram Iancu”, este demonstrată cu vârf şi îndesat în aceste zile. Prin simpla declarare a stării de urgenţă nu se rezolvă problemele sociale şi economice create de declanşarea unei pandemii. Este nevoie de reguli şi proceduri care să asigure continuitatea activităţilor din toate domeniile(nu oprirea lor), reguli care dacă sunt respectate de către toţi cetăţenii, înlătură posibilitatea de infectare cu orice virus, nu doar cu COVID-19. Aceste reguli şi proceduri trebuiau elaborate imediat după declararea pandemiei de către guvern şi de către conducerile fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv de către dumneavoastră”, a transmis și conducerea Forței Naționale.

Pro România a mers mai departe, cerând clarificări și răspunsuri oficiale, din partea conducerii Aeroportului, a Prefecturii și a Consiliului Județean, cu privire la modul în care trebuia sau putea fi gestionată situație de ieri, în contextul în care: „în aceste momente, adevărul și transparența sunt esențiale, pentru ca noi toți să putem funcționa ca o comunitate și de acum înainte. Clujenii sunt oameni onești și își asumă erorile cu demnitate. Suntem convinși că fiecare dintre responsabili va înțelege că în aceste momente depinde de ei să restabilească credibilitatea planului de prevenire a răspândirii Covid

„ Domnule David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca:

– Cu cât timp înainte ați știut că din Aeroportul Cluj-Napoca vor pleca 12 curse charter, cu aproape 2000 de persoane, în data de 9 aprilie?

– De ce ați permis ca aceste zboruri să fie programate la intervale de doar 30 de minute?

– Ce măsuri ați luat pentru a asigura distanța socială recomandată între pasagerii acestor curse în interiorul sălilor de așteptare, în autobuzele de transport spre platformă sau în alte zone ale Aeroportului?

– De ce nu ați informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență despre aceste curse și despre valul de mii de cetățenii care vor ajunge la Aerport din toate zonele țării, într-o singură zi?

– Ce măsuri de igienizare a aerogării ați luat înainte și după incident?

– Ce măsuri de protecție a personalului care a interacționat cu pasagerii ați luat? În ce măsură și din ce fonduri veți asigura testarea personalului care a luat
contact cu pasagerii?

Domnule Mircea Abrudean, Prefectul Județului Cluj, coordonatorul Comitetului Clujean pentru Situații de Urgență:

– Ați primit informări de la Guvernul României că un număr foarte mare de cetățeni urmează să plece la muncă sezonieră în Germania, din Cluj-Napoca?

– Ați știut când vor începe aceste plecări și ce mijloace de transport vor fi utilizate?

– Ați primit vreo sesizare de la polițiștii, jandarmii sau forțele armate responsabile cu monitorizarea traficului rutier în județ că mai multe autocare cu mii de muncitori tranzitează județul în cursul zilei de joi, 9 aprilie, spre Aeroport?

-Ați primit vreun raport de la drona de 20000 de euro cu care este supravegheat Clujul cu privire la circulația acestor zeci de autocare?

– Dacă ați primit vreun raport de la cei de mai sus, ați convocat Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a gestiona situația? Sau ați luat alte măsuri pentru a preveni aglomerarea de persoane în fața Aeroportului?

– Dacă nu ați primit, de ce nu ați primit?

– Ce măsuri veți lua pentru a sancționa responsabilii?

Domnule Alin Tișe, Președintele Consiliul Județean Cluj:

– Cine este responsabil de orice fel de incidente care au loc în parcarea Aeroportului Cluj-Napoca: firma de pază sau conducerea Aeroportului?

– Care este procedura pe care ați prevăzut-o în cazul sosirii unui număr mare de cetățeni la Aeroport în această perioadă?

– În ce condiții și de către cine le-a fost permis accesul acestor autocare în parcare, știind că urmau să coboare mii de oameni în fața Aeroportului?

– Ați fost anunțat de către cineva că zeci de autocare aduc oameni la Aeroport în timpul zilei de joi, 9 aprilie? Ați luat cevă măsuri? Ați convocat Comitetul pentru Situații de Urgență?

– Ce măsuri veți lua pentru a sancționa responsabilii?

Forța Națională Cluj îi cere demisia lui Boc:

„Situaţia surpinsă joi la intrarea  Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca ar reprezenta cam a 10-a parte din situaţia care s-ar crea în holul turnului de 40 de etaje pe care îl propuneţi a se construi în zona hypermarket-ului Cora. Partidul FORŢA NAŢIONALĂ vine în sprijinul afirmaţiilor dumneavoastră că “vor fi demiteri de la talpa țării până la cel din vârful piramidei” şi, pentru a scurta suferinţele prin care trece poporul român, datorate incompetenţei colegilor dumneavoastră de partid SOLICITĂM DEMISIA Primului-Ministru Ludovic Orban şi a Guvernului, a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Păunel Tişe şi a dumneavoastră, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, pe motive de INCOMPETENŢĂ”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de conducerea partidului.

4 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare