Închide

Comisia Agri din Parlamentul European vine în sprijinul fermierilor cu măsuri concrete – transmite europarlamentarul clujean, Daniel Buda

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - apr. 10, 2020 0 242

Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, liberalul Daniel Buda transmite că s-a analizat situația fermierilor din spațiul comunitar, în contextul pandemiei de COVID-19, urmând ca aceștia să beneficieze de o serie de măsuri de sprijin.

„Zilele trecute a avut loc ședința coordonatorilor grupurilor politice din Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, în care s-au propus o serie de măsuri și reglementări pentru susținerea fermierilor. De la începutul acestei crize, Parlamentul European și instituțiile europene au adoptat mai multe inițiative menite să sprijine agricultorii europeni:

  1. Prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul Politicii Agricole Comune:

Noul termen-limită pentru depunerea cererilor va fi acum 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, fermierii beneficiind astfel mai multă flexibilitate în ceea ce privește completarea cererilor, în aceste vremuri dificile și fără precedent. Prelungirea a fost deja comunicată Italiei, iar Comisia pregătește măsurile juridice necesare pentru punerea în aplicare a prelungirii în toate statele membre.

  1. Ajutoare de stat mai mari:

În temeiul nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100 000 EUR per fermă, iar societățile de prelucrare și de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800 000 EUR. Aceste cuantumuri pot fi completate de ajutoare de minimis, un tip de sprijin național specific sectorului agricol, care poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei. Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20 000 EUR (și până la 25 000 EUR în anumite cazuri). Așadar, în temeiul cadrului temporar, sprijinul național total care poate fi acordat unei ferme se ridică la 120 000 EUR (sau la 125 000 EUR).

  1. Fluxul continuu al produselor alimentare în întreaga UE:

Comisia își coordonează îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcționarea pieței unice a bunurilor prin crearea „culoarelor verzi”. Aceste culoare verzi, bazate pe punctele esențiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depăși 15 minute. Acum se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare.

În continuare, în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, vom analiza posibilitatea modificării programelor de dezvoltare rurală, acordarea unei flexibilități sporite în ceea ce privește implementarea PAC, introducerea de noi instrumente de intervenție pe piață. Atât Parlamentul European cât și instituțiile europene se vor asigura că fermierii beneficiază de sprijin substanțial pentru a putea furniza alimente de calitate și la prețuri accesibile” , a transmis europarlamentarul clujean.

Daniel Buda este și președinte al PNL Cluj, formațiunea sa fiind parte din grupul european PPE.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu