Închide

O universitate din Cluj inventează ventilator mecanic în lupta împotriva coronavirusului

SănătateTop News by Actual de Cluj - apr. 10, 2020 1 281

O universitate din Cluj a inventat un prototip de ventilator mecanic despre care reprezentanții acesteia spun că poate lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

O echipă de specialiști din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), de la Facultatea Construcții de Mașini, a realizat un prototip de ventilator mecanic de urgență, obținut prin tipărire 3D.  Acesta ar putea fi folosit pentru situații de urgență, cum este cazul pandemiei cauzate de coronavirusul Covid-19. ”Ideea a pornit de la necesitatea de a susține sistemul medical în cazul epidemiei de Coronavirus moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la secțiile de terapie intensive, din spitalele din România”, spune decanul Facultății Construcții de Mașini, Nicolae Bâlc.

Ventilatorul se bazează pe un balon manual de resuscitare disponibil în comerț și are acționare mecanică – ciclul de mișcare al brațelor fiind programat și executat în mod automatizat. ”Aparatul a fost testat și în prezent se pot controla și regla cel puțin trei funcții vitale de respirație”, arată Bâlc. Toate componentele specifice au fost fabricate prin tipărire 3D în laboratoarele universității. ”În această etapă, este necesară o evaluare a acestui ventilator și derularea rapidă a procedurilor de omologare, pentru a putea îmbunătăți prototipul și a-i crește funcționalitatea prin adăugarea componentelor periferice și integrarea acestora în sistemul de comandă al ventilatorului”, mai arată decanul. Acesta spune că la prototip se pot adăuga sistemele periferice de alimentare cu oxigen, filtru hepa, circuit de expirație, umidificator al aerului și altele, la cererea medicilor de la terapie intensivă. ”Prototipul nu concurează produsele medicale de acest tip realizate de firmele consacrate ci reprezintă o posibilă soluție la rezolvarea problemelor legate de această criză majoră”, mai arată Bâlc.

Un comentariu

  1. Da, dar nu pompa e dificil de facut; si nici filtrul. Partea cu reglajele; electronica si softul; nu orice volum, presiune sau concentratie de oxigen poate fi bagata in plamanii omului.

Scrie un comentariu

Articole similare