Închide

Prințul Charles a venit la Cluj ca să-și vadă rudele care au întemeiat prima universitate românească. Imagini exclusive

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mai 29, 2017 3 3036

Prințul Charles al Marii Britanii a venit azi la Cluj-Napoca, pentru prima dată, ca să primească titlul de Doctor Honoris Causa al celei mai mari universități din țară. A venit, a rostit un discurs, și-a luat titlul și dus a fost – iar între timp a băgat universitatea în cea mai mare rigoare de securitate din ultima vreme.

Prințul Charles e curtat de universitatea „Babeș-Bolyai” de mai mulți ani: prima dată i s-a propus titlul de DHC în 2014, dar atunci același lucru l-a făcut și universitatea din București. Acum universitatea de la Cluj a reluat tratativele, ducele de Wales a acceptat titlul propus – ba chiar destul de vreme, având în vedere că Senatul UBB a decis să-i decerneze acest titlu în 8 mai – iar festivitatea a avut loc în această după-masă. Vizita o fi istorică, dar a băgat întreg sediul universității în cel mai mare control de securitate la care am fost martori: toate intrările în holul principal, de unde aveți acces în Aula Magna a universității unde a avut loc festivitatea, au fost închise cu cheia iar portari au fost puși la intrări ca să restricționeze accesul, inclusiv pe paliere. Nici la vizita unuia dintre liderii Europei la Cluj din urmă cu doi ani, Angela Merkel, nu au fost instituite reguli atât de drastice. Accesul a fost atât de strict, încât la ceremonia de decernare a premiului nu a fost permisă acreditarea și accesul niciunui jurnalist – ci doar a câtorva cameramani, puși să stea într-o zonă clar delimitată.

După ceremonia din Aula Magna, prințul Charles s-a întreținut 20 de minute cu rectorul universității Ioan Aurel Pop în biroul acestuia, și cu alți invitați aleși pe sprânceană, după care a părăsit sediul – nu înainte de a-i fi prezentate, de către rector, busturile întemeietorilor universității, regele Ferdinand și regina Maria, cu care, inedit, prințul Charles are legături de rudenie.- de altfel rectorul UBB i le-a și prezentat: regina Maria e nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și deci stră-mătușa prințului Charles.

Căci puțină lume știe că universitatea „Babeș-Bolyai”, atunci doar Universitatea Românească din Cluj sau Universitatea „Regele Ferdinand I”, era în 1919 prima universitate a României. Înființarea ei a fost consfințită după unirea Transilvaniei cu România și deci crearea României Mari după primul război mondial, prin decretul 4.090 din 12 septembrie 1919, semnat de regele Ferdinand I. Avea patru facultăţi: Drept, Medicină, Ştiinţe, Litere şi Filozofie. Acum busturile regelui Ferdinand și al reginei Maria se află la intrarea în Aula Magna a universității. Oficial universitatea a fost inaugurată la începutul lunii februarie 1920, când la Cluj au venit regele Ferdinand și regina Maria.  actualdecluj.ro are imagini exclusive:

 

La ieșirea din clădire a fost așteptat cu aplauze de câteva zeci de persoane. Prințul Charles a schimbat câteva vorbe cu tinerele aflate la ieșirea din clădire, dar și cu cei aflați în vecinătate. 

Citește și:

Prințul Charles, elogiu pentru Transilvania la Cluj: e un loc unic. ‘Am fost întrebat de multe ori de face România atât de specială, de atractivă. Pentru mine, răspunsul e clar: sunteți unici’

3 comentarii

 1. Citez „Căci puțină lume știe că universitatea “Babeș-Bolyai”, atunci doar Universitatea Românească din Cluj sau Universitatea “Regele Ferdinand I”, era în 1919 prima universitate a României.”

  Mai puneți mâna și citiți: prima Universitate din România e cea de la Iași, înființată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin Decretul domnesc din 25 octombrie 1860!

 2. Citez: „Căci puțină lume știe că universitatea “Babeș-Bolyai”, atunci doar Universitatea Românească din Cluj sau Universitatea “Regele Ferdinand I”, era în 1919 prima universitate a României.”

  Mai puneți mâna și citiți! Prima Universitate din România este cea de la Iași, înființată de către Alexandru Ioan Cuza, prin Decretul domnesc din 25 octombrie 1860!

 3. http://www.uaic.ro/despre-uaic/scurt-istoric/
  Înainte de 1860
  1563 – Domnitorul Moldovei, Despot-Vodă, înfiinţează la Cotnari, lângă Iaşi, un Colegiu (Schola Latina),
  1640 – Vasile Lupu fondează Colegiul de la mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi,
  1714 – Se înfiinţează Academia Domnească din Iaşi
  1835 – La Iaşi se înfiinţează Academia Mihăileană (după numele domnitorului Mihail Sturza). Erau susţinute cursuri de istorie, filosofie, drept, teologie, chimie, matematică, inginerie, agronomie, arhitectură. Întemeierea şi funcţionarea Academiei Mihăilene, înfiinţarea primelor facultăţi – de Drept şi Filosofie, dar mai ales transformările profunde survenite la nivel politic (Unirea Principatelor Române din 1859), au pregătit fondarea Universităţii din Iaşi.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.