Închide

Prinși "în laț" de Stațiunea de Cercetare, revendicatorii Palocsay se întorc împotriva prefectului și Guvernului. Tot în instanță

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 26, 2014 2 1156

Se judecă din 2009 pentru a-și primi înapoi peste 50 de hectare din fosta livadă Palocsay. Atunci terenurile lor nu erau delimitate ca domeniu public. Procesul e aproape de final, dar acesta nu este dintre cele fericite.

Cei aproape 100 de hostezseni care îşi aşteaptă pământurile înapoi de ani de zile și-au asumat să petreacă și următorii ani tot pe holurile instanțelor. Au pornit un nou proces prin care să oblige prefectul de Cluj și Guvernul să îi pună în posesie.

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Cluj a formulat la începutul lui 2009 o plângere în instanţă, în vederea anulării hotărârilor Comisiilor locale şi judeţene de fond funciar, prin care câteva zeci de familii de hostezseni fuseseră validaţi pentru punere în posesie cu peste 50 de hectare în zona staţiunii de cercetare Palocsay. Vechii proprietari s-au constituit parte la proces şi au cerut instanţei punerea în posesie.

Expertiza din dosar poziţionează terenul pe care autorităţile locale clujene (primăria şi prefectura) a reconstituit dreptul de proprietate a hostezsenilor în domeniul public al statului. Avocatul revendicatorilor, Sztranyczki Szilard, de altfel şi membru UDMR a menționat că la momentul 2008 când oamenii au fost validați pentru punerile în posesie nu se făcea distincția între domeniul public și domeniul privat. „Adică 366 de hectare erau domeniu public iar alte 600 domeniu privat, iar terenul revenicat nu era poziționat. La momentul 2008 trebuie raportată situaţia, iar noi am formulat obiecţii. Niciuna n-a fost acceptată. Este clar ce poziție va adopta judecătorul. Am cerut inclusiv recuzarea acestuia. La fel, s-a respins. Este adevărat că oamenii pot pierde tot dacă se judecă lucrurile superficial. Mai sunt și căile de atac”, a adăugat avocatul.

Sztranyczki Szilard a precizat că în condițiile date, a ridicat o temă: ce se va întâmpla dacă peste câțiva ani terenurile vor trece în domeniul privat sau chiar se vor vinde în contextul în care stațiunea are datorii istorice. „Ceea ce se întâmplă cu revendicările și stațiunea de cercetare nu poate fi decât o dovadă de rea-credință. La nivelul instituțiior locale dar și a celor de la centru. Este imposibil să nu se rezolve situația acestor oameni în atâția ani. Să se schimbe legile, să se schimbe și tot să fie neclare. Dacă pierdem procesul, mai sunt oricum căile de atatc. Am mai pornit un proces, distinct, împotriva prefectului și a Guvernului pentru a obliga instituțiile statului să îi pună în posesie de proprietari. Am depus acțiunea la Curtea de Apel, ala că deocamdată se discută despre cine are copetență să judece acțiunea. Și acest proces, din păcate va fi unul de durată”, a mai spus avocatul.

Conducerea Staţiunii de Cercetare susține că sunt 174 de oameni care revendică terenul administrat de instituţie, 366 de hectare şi susţinea că aceştia trebuie să fie despăgubiţi sau să primească un alt amplasament. Mai ales că din cele 1036 de hectare cât avea stațiune în 1990, aproape 700 au fost transferate la autoritățile locale clujene care nu au reușit nici până la ora actuală să îi pună în posesie pe foștii proprietari.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară doreşte să preia Staţiunea de Cercetare care administrează un teren foarte important din oraş, însă fără datorii (care în cazul staţiunii depăşesc 8 milioane de lei), iar situaţia acestora nu a fost tranşată.

Hostezsenii sunt purtaţi, de şase ani, pe holurile instanţelor. Sunt bătrâni, alții au murit. Chiar și așa, ei sunt deciși să nu renunțe la drepturile lor. Chiar dacă nu vor trăi speră ca copii și nepoții lor să continue lupta până își vor recupera terenurile. Politicienii maghiari clujeni care au sprijinit cauza hostezsenilor, fără rezultate, spun că situația revendicărilor poate fi rezolvată, cu voință de la centru. Așa cum s-a întâmplat și în cazul altor unități de cercetare: terenul a fost transferat din domeniul public în domeniul privat și s-a reconstituit dreptul de proprietate al revendicatorilor în cauză.

Primăria Cluj-Napoca a cerut în 2012 Ministerului Agriculturii şi Parlamentului să treacă în domeniul privat al statului peste 75 de hectare din Trupul Centru Sere al staţiunii de la Cluj, în aşa fel încât să se poată onora sentinţele definitive şi irevocabile obţinute de proprietari, dar şi deciziile luate de comisiile locală şi judeţeană de fond funciar. Tot fără rezultate.

Din 2011, Ministerul Educaţiei a întârziat procedurile de trecere a instituţiei în subordinea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară aşa cum s-a decis încă de acum trei ani la reorganizarea SCPD (staţinea urma să fie reînfiinţată pe 168 de hectare, iar restul suprafeţei de peste 198 de hectare urma să trecă la Agenţia Domeniilor Statului pentru punerea în posesie a revendicatorilor).

 

2 comentarii

  1. […] Înființată în 1953, stațiunea a închis în urmă cu trei ani și ultima dintre cele șase florării ce erau deschise la un moment dat în Cluj-Napoca și unde vindea flori din producția proprie. Cu datorii ce se acumulează lunar și salarii întârziate, SCDP funcționează pe aproximativ 100 de hectare de teren, în cartierul Gheorgheni – doar 10% din suprafața pe care o avea în administrare la Revoluție. Mare parte din terenul pe care funcționa SCDP, din fosta livadă Palocsay, a fost retrocedat sau se află în litigii. Citește aici detalii despre procese […]

  2. […] Înființată în 1953, stațiunea a închis în urmă cu trei ani și ultima dintre cele șase florării ce erau deschise la un moment dat în Cluj-Napoca și unde vindea flori din producția proprie. Cu datorii ce se acumulează lunar și salarii întârziate, SCDP funcționează pe aproximativ 100 de hectare de teren, în cartierul Gheorgheni – doar 10% din suprafața pe care o avea în administrare la Revoluție. Mare parte din terenul pe care funcționa SCDP, din fosta livadă Palocsay, a fost retrocedat sau se află în litigii. Citește aici detalii despre procese […]

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare