Închide

Guvernul decide azi dacă transferă semi-defuncta Stațiune de Cercetare Pomicolă la o universitate din Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 20, 2015 0 539

Gură de oxigen pentru falimentara Stațiune de Cercetare Pomicolă din Cluj, ce administrează gigantica Livadă Palocsay și care, de ani de zile, nu are nici măcar bani pentru încălzirea clădirilor: Guvernul decide azi dacă o integrează în cadrul unei universități clujene.

Un proiect de lege ce urmărește reorganizarea Stațiunii de Cercetare și Producție Pomicolă Cluj prin preluarea și integrarea acesteia în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, sub denumirea de Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi.

Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Cluj o este instituţie publică cu finanţare extrabugetară şi personalitate juridică, și se află în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”. Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Cluj se identifică în toate documentele oficiale ca fiind Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj (SCDP Cluj), îşi desfăşoară activitatea în condiţii similare societăţilor comerciale, pe bază de contracte și este organizată pe principii economice, unde salarizarea se stabileşte pe bază de negociere. „Acest statut nu mai corespunde cu realitatea şi creează disfuncţionalităţi în activitatea acestei unităţi”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern. Să mai spunem că intenția nu e nouă, ba chiar e destul de veche: din 2009 se încearcă transferarea SCDP în subordinea USAMV, fapt încă neîndeplinit, în special din cauza unei datorii de 8 milioane de lei, plătită între timp.

Înființată în 1953, stațiunea a închis în urmă cu trei ani și ultima dintre cele șase florării ce erau deschise la un moment dat în Cluj-Napoca și unde vindea flori din producția proprie. Cu datorii ce se acumulează lunar și salarii întârziate, SCDP funcționează pe aproximativ 100 de hectare de teren, în cartierul Gheorgheni – doar 10% din suprafața pe care o avea în administrare la Revoluție. Mare parte din terenul pe care funcționa SCDP, din fosta livadă Palocsay, a fost retrocedat sau se află în litigii. Citește aici detalii despre procese

UPDATE Guvernul a aprobat proiectul de HG

Nota de Fundamentare HG_20 Febr 2015

Nici un comentariu

Scrie un comentariu