Închide

Primul street delivery din țară costumat într-o piață de flori atipică prinde viață pentru al șaptelea an la rând la Cluj, pe strada Potaissa de lângă fostul zid de apărare al cetății Clujului

Actualitate by Actual de Cluj - mai 11, 2023 0 238

Primul street delivery din țară costumat într-o piață de flori atipică prinde viață pentru al șaptelea an la rând la Cluj, pe strada Potaissa de lângă fostul zid de apărare al cetății Clujului.

Piața va fi organizată în acest an înter 1 și 5 iunie. ”Evenimentul, ajuns un reper pentru amatorii de transformări urbane din România, propune în premieră un program care depășește limitele fizice ale străzii cunoscute tuturor clujenilor, cu mici evenimente satelit în mai multe zone ale orașului, organizate în premieră alături de Universitatea Tehnică din München (Facultatea de Arhitectura Peisajului și Peisagism Industrial) Germania), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Facultatea de Arhitectură) dar și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (Catedra de Peisagism)”, spune organizatorul Andi Daiszler.
Programul pregătit de organizatori este cel mai lung din ultimii trei ani, cu activități de la 10 dimineața și până la ora 23 în fiecare  zi. Expun 15 vendori din mai multe județe – plante aromatice, dar și aromatice în combinații inedite – mentă cu gust de lămâie, oregano picant-, până la lavandă înflorită, plante mediteraneene -măslini, portocali, lămâi – plante suculente și de interior – celebra Monstera, Chlorophytum, Ficus Elastica și nu numai – dar și cel mai picant ardei iute din lume, Carolina Reaper, cu 2.2 milioane de unități de iuțeală pe scara Scoville. Sunt expuse și plantele de sezon – mușcate și begonii, dar și alte flori și arbuști pentru balcoane și grădini.
În urmă cu trei ani, în 2022, în plină pandemie de coronavirus, Piața de flori altfel de pe Strada Potaissa a fost primul eveniment desfășurat pe spațiul public din Cluj-Napoca în care plățile s-au făcut integral digital.

Piața de Flori include și un program muzical: în fiecare seară DJ-ul rezident Digitalove dă startul la ora 18, de la ora 20 trupe locale vor performa în format acustic. Printre artiștii confirmați se numără eve, Indie Folker, Cosmin și Patricia și Marquis Noir.

Un număr de zece studenți ai Technische Universität din München alături de decanul Facultății de Arhitectură a Peisajului și Peisagism Industrial – Udo Weilacher – ajung la Cluj-Napoca pentru a lucra alături de zece studenți români ai Facultății de  Arhitectură de la Universitatea Tehnică în care vor lucra în echipe mixte pentru a pune în scenă zece instalații formate din scaune pliabile, instalații care vor funcționa ca niște ”vehicule de transformare urbană”. Daisler spune că studenții vor realiza interviuri cu trecătorii despre importanța spațiilor publice din jurul nostru, iar sâmbătă, 3 iunie, de la ora 16, pe strada Potaissa va avea loc o prezentare a concluziilor, la care au fost invitați reprezentanți ai Primăriei, dar și ai Ordinului Arhitecților din România și ai Uniunii Arhitecților din România.

Unul dintre reperele așteptate de toată lumea cu mic, cu mare, e Masa Bunei Vecinătăți. Astfel, duminică, 4 iunie, între orele 13-15 toate activitățile comerciale vor fi sistate, iar vendorii se vor așeza alături de vizitatori la ceea ce a devenit deja o tradiție pe strada Potaissa, Masa Bunei Vecinătăți. Participarea e condiționată de aducerea unui preparat de acasă – de la fructe și legume, la limonadă, zacuscă, clătite, orice e permis. ”Ne așezăm la masă necunoscuți, ne ridicăm prieteni și astfel sudăm comunitatea”, spune Daisler.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare