Închide

Primul președinte al Ungariei democrate, a cărui vizită la Cluj a fost ‘cea mai frumoasă din viața lui’, moare la 93

Politica by Actual de Cluj - oct. 07, 2015 0 336

Primul președinte ales democratic al Ungariei, Arpad Goncz, cel care a vizitat și Clujul în urmă cu 20 de ani, a murit la 93 de ani. Personalitatea sa e omagiată de fostul președinte al României Emil Constantinescu, care rememorează cum cei doi șefi de stat au fost primiți la Cluj.

„Am aflat cu profundă întristare că ne-a părăsit Arpad Goncz, primul președinte democratic ales al Ungariei, un mare om politic și de cultură, un bun prieten al României și un neprețuit prieten personal”, scrie Constantinescu într-un ferpar. „Generația care a regăsit drumul Europei centrale și răsăritene către libertate și democrație este astfel tot mai departe de cotidian și mai aproape de istorie”.

Arpad Goncz s-a născut pe 10 februarie 1922 la Budapesta. S-a afirmat ca scriitor și traducător încă din anii tinereții, dar după revoluția ungară din 1956 a fost condamnat la moarte pentru participarea la revoltă; pedeapsa i-a fost comutată în ultimul moment în ani de închisoare. S-a implicat din nou activ în politică spre sfârșitul anilor 1980, fiind membru fondator al Alianței Democraților Liberi (SZDSZ), în 1988 și devenind președinte al Ligii Ungare pentru Drepturile Omului, în 1989.

În mai 1990, Arpad Goncz devenea primul președinte democratic ales al Ungariei: Parlamentul Ungariei — Forumul Democratic Ungar și SZDSZ — l-au ales în funcția supremă în stat, el exercitând două mandate succesive ale acestei înalte magistraturi. „În februarie 1997, la Davos, la invitația președintelui țării gazdă, Elveția, am petrecut împreună cu președintele Goncz o după-amiază a cărei luminoasă amintire nu m-a părăsit niciodată. Am discutat îndelug despre literatură și istorie, despre Thomas Mann și Muntele vrăjit, despre război și pace; atunci am stabilit că vom merge împreună în Transilvania. Așa am și făcut, câteva luni mai târziu, când, aflat în vizită oficială în România, președintele Goncz a fost primit cu entuziasm de locuitorii Clujului și apoi de cei din Târgu Mureș. Avea să rememoreze de nenumărate ori aceste zile, pe care le numea mereu ‘cele mai frumoase zile din viața lui’, repetând că a strâns atunci nenumărate mâini prietene fără să poată ști dacă erau mâini de români sau de maghiari”, a scris Constantinescu. „În timpul vizitei, am primit fiecare câte o scrisoare din partea Congresului SUA, care elogia această vizită istorică, cea dintâi a unui șef de stat maghiar în România. Și atunci și în anii care au urmat, România a fost de nenumărate ori citată de liderii lumii democratice drept un exemplu de bune practici în procesul de reconciliere cu vecinii. În plin conflict în Kosovo, președintele SUA cita modelul românesc de rezolvare politică a raporturilor dintre majoritate și minorități, în contrast cu dramatica situație din Balcanii de vest: România nu mai era o problemă, România era soluția”.

Goncz a vizitat Ardealul în 25-27 iunie 1997, în timpul mandatului lui Emil Constantinescu. Goncz îi scria acestuia din urmă în 16 iunie 1997 o scrisoare deschisă, în urma vizitei la Cluj și Târgu Mureș: „Am considerat drept o atentie speciala acordata maghiarimii din România si persoanei mele de fapt ca am fost primul, in calitate de sef de stat ungar, care in compania Dumneavoastra onorata, am putut vizita orasele Cluj si Târgu-Mures. Am depus impreuna coroane la monumente ale fiilor proeminenti ai celor doua popoare si am putut constata impreuna ca popoarele României – românii si maghiarii – gândesc in acelasi mod despre convietuirea pasnica, creatoare, conform principiilor democratice europene a popoarelor din cadrul aceluiasi stat, a natiunii majoritare si a minoritatilor nationale, despre raporturile de buna vecinatate, depasind divergentele istorice dintre tarile noastre”, scria el în scrisoare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu