Închide

Primul parc public din Bună Ziua, de-a lungul pârâului Becaș se fixează pe teren: 7 podețe, amenajarea malurilor cu nisip și pietriș sau rărirea vegetației/Vor exista și blocuri masive de piatră sau beton pentru ședere

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 22, 2023 3 2018

Primăria cere avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal al primului parc public care urmează să se amenajeze pe cursul pârâului Beceș, în zona străzilor Mihai Românul – Calea Turzii și Măceșului. Memoriul de pezentare și planul de încadrare al obiectivului este lansat în consultare publică pe site-ul oficial al municipalității (AICI –Memoriu prezentare, Plan de amenajare parc Bună ziua). Până în 9 decembrie, publicul interesat poate trimite comentarii și sugestii la Agenția pentru Protecția Mediului (email office@apmcj.anpm.ro) cu privire la propunerea proiectanților.
Parcul din Bună Ziua urmează să se amenajeze de-a lungul celor două brațe ale pârâului Becaș din zona Bună Ziua și are o suprafață totală de circa 11 hectare. Contractul de proiectare de peste 2,7 milioane lei a fost semnat în 2 noiembrie 2022 de către Primăria cu Punct Birou de Arhitectură, firma care a câștigat cel de al zecelea concurs de soluții organizat de municipalitate, cel pentru viitorul parc din Bună Ziua.
Zona desemnată pentru amenajarea viitorului parc “Bună Ziua” reprezintă o importantă rezervă de spațiu natural pentru vecinătăți și întregul oraș. În momentul actual, se prezintă ca un spațiu nebăgat în seamă atât ca potențial funcțional, cât și ca prezență în conștiința locuitorilor: conformarea lui hidro-geo-morfologică l-a făcut impropriu investițiilor imobiliare, iar lipsa unor accese sau alei organizate corespunzător a dus la ignorarea sa ca posibil loc de recreere.

„Perimetrul de intervenție are o suprafață totală de 11,45 ha și se întinde de-a lungul pârâului Becaș pe o lungime de aproximativ 900 m și o lățime medie de aproximativ 40-45 m. Pârâul, cu cele 2 brațe — cel principal la NV și cel secundar în SE — reprezintă principalul atractor al sitului. Limitele intervenției sunt reprezentate de străzile Mihai Românu și Calea Turzii în amonte și strada Măceșului, în
aval. Brațul principal se prezintă ca rezultat al intervențiilor de regularizare a pârâului Becaș întreprinse de către Apele Române în anul 2015. Albia principală a pârâului Becaș a fost stabilizată prin terasări în unele locuri și cu trepte rigidizate din beton. De-a lungul cursului apei au fost realizate un număr de 5 praguri de secțiune trapezoidală din beton armat. Brațul secundar, afluentul din sud-est al Becașului, ocupă zona cu cele mai mari diferențe de nivel; respectiv, parcurge valea cea mai largă și mai adâncă. Ignorarea pârâului Becaș în perioadă recentă, combinată cu avansarea zonelor construite până la marginea văilor brațelor, au rezultat în zone contaminate cu deșeuri de construcții. Cu toate acestea, prezența apei a făcut ca terenul să se acopere cu vegetație ruderală, ierboasă sau arbustivă, atât cu un rol ecologic valoros, cât și de o frumusețe specifică. Cele două brațe determină între ele o colină cu înclinație variabilă, dar constantă, spre NE și o pantă medie de aproximativ 7%. Diferența totală de nivel dintre punctul cel mai jos al sitului – accesul de pe strada Măceșului, și punctul cel mai înalt accesul de pe Calea Turzii este de 41 m”, arată arhitectul Andrei Bacoșcă în memoriul proiectului parcului (faza sinteză studii preliminare).

Parcul este amenjat de-a lungul celor două brațe ale pârâului Becaș, cu alei în serpentină pe anumite porțiuni dar și alei care speculează și permit perspective asupra delurilor de est ale orașului, asupra dealului Lomb sau dealului Feleacului. Aleile principale vor avea 3-4 metri, cele secundare 2,25 metri iar cele tețiare, 0,9 metri. O parte dintre ele vor fi amenajte cu pietriș. „Având în vedere faptul că rețeaua de circulații a parcului își propune să realizeze conexiuni între străzile existente, care astăzi se înfundă de o parte și de alta a parcului, este necesară construirea unor segmente de alei pietonale, unele cu acces auto ocazional, între aleile centrale ale parcului și o parte din aceste străzi. Se propune realizarea unui număr de 7 poduri sau podețe de dimensiuni variabile, în funcție de topografia locală a terenului, pentru traversarea peste albii a traseelor principale sau secundare ale parcului. Trei dintre traversări sunt peste brațul sudic, celelalte peste brațul nordic. în zona de staționarea a apei de pe brațul nordic, între pragurile 2 și 3, se propune de asemenea un ponton de mici dimensiuni”, arată proiectanții.

Parcul va avea locuri de joacă, terenuri de sport,  și suprafețe multifuncționale pentru evenimente (proiecții, festivaluri, târguri, etc.).

„Acestea se vor dota cu echipamente specifice și cu mobilier urban: echipamente pentru sport, sisteme de delimitare pentru suprafețe de joc, echipamente de joacă, echipamente fitness, mobilier de ședere, cișmele, coșuri de gunoi, rastele de biciclete etc. Pe lângă acestea, în anumite amplasamente din cadrul parcului sunt propuse piese minerale masive din beton sau piatră, ca locuri de popas și amenajări pentru ședere”, se arată în memoriu.

În parc va fi amenajat un pavilion principal în partea de vest plus unul secundar, de mici dimensiuni care să aibă rol de cioșc alimentar și unde să fie amenajată și o toaletă publică.  „Se propune totodată refacerea într-o formă mai adecvată pentru utilizarea de către publicul larg a foișorului aflat pe malul brațului sudic al pârâului”, mai arată proiectanții.

„Acolo unde parcul se învecinează cu proprietăți private se propun împrejmuiri care să ofere un grad mai mare de control a imaginii limitelor parcului. Acestea vor fi realizate din lemn, din plasă metalică, dublată de vegetație arbustivă și din elevații de beton armat, în anumite poziții unde sistematizarea necesită sprijinirea terenului. Pentru zonele unde limitele parcul se întâlnește cu circulații,
fie ele publice sau private, se propun limite permeabile, fără gard, pentru o mai mare vizibilitate și participare la peisajul cartierului”, se mai precizează în documentație.

Amenajarea parcului are nevoie de realizarea unor taluzuri cu vegetație și ziduri de sprijin, platforme, scări  pe anumite porțiuni. Dar și de lucrări de infrastructură edilitată pentru asigurarea iluminatului, energiei electrice și apei  pentru zonele unde sunt posibile evenimente în aer liber, asigurarea utilităților pentru construcțiile propuse și evacuarea apelor pluviale de pe toate suprafețele cu permeabilitate redusă și de pe pantele aflate deasupra aleilor. Sunt propuse un număr de șapte cișmele, dispuse în diverse puncte ale parcului, conform planului de situație, care necesită de asemenea lucrări edilitare. Iluminatul propus se face după două scenarii: zonele funcționale vor fi mai intens luminate, folosind corpuri montate pe stâlpi tip catarg, aleile principale și aleile de acces vor fi iluminate cu corpuri montate pe stâlpi cu înălțime mai redusă. Pentru protejarea biodiversității și pentru economia de energie în exploatare, corpurile folosite pentru iluminatul aleilor vor fi prevăzute cu sisteme de reglare automată a intensității luminii și senzori de mișcare.

În privința vegetației  se vor face corecții rezultate din „importanța locului în ipostaza de habitat și coridor ecologic” plus „negocierea între
conservare și reparare, natură vs spațiu public”. Se va păstra vegetația nativă din lungul cursurilor de apă, adaptată însă nevoii de siguranță și permeabilitate vizuală în spatiul public, ceea ce implică scaderea densitații vegetației arboricole tinere si a celei arbustive. Această măsură se ia diferențiat. Suprafețele ample și locurile expuse, traversările prin parc, peste apă sau de-a lungul parcului
sunt mai degajate, iar fâșiile de lângă albii, pe brațul sudic în special, rămân într-o formă mai apropiată de cea actuală. Măsuri de eliminare sunt necesare și în cazul vegetației arboricole mature, existând câteva exemplare de arbori (în special sălcii), care prezintă pericol de rupere și prăbușire. Eliminările vor viza și un număr mare de arbori introduși, de obicei pomi fructiferi, care au suferit lucrări de întreținere specifice, și prin urmare nu prezintă caracteristici adecvate din punct de vedere peisager. Pentru că în anumite cazuri s-a constatat recoltarea mai multor exemplare de arbori pentru lemn, atât dintre speciile introduse, cât și din flora spontană, sunt necesare lucrări de eliminare a cioturilor și rădăcinilor rămase. În parc se vor face și plantări de arbori, arbuști și plante. „Proiectul are în vedere măsuri de valorificare a prezenței elementului acvatic: având în vedere caracterul variabil al debitului celor două brațe ale pârâului Becaș, cu perioade de secare completă pe anumite sectoare, se studiază posibilitatea de intervenții prin modificarea în anumite puncte a stratificației albiei, care să reducă local permeabilitatea solului și să prelungească perioadele în care apa este prezentă pe sit”, mai arată proiectanții.

Pe lângă proiectanții de la Punct Birou de Arhitectură, la proiect lucrează și arhitectul Adrian Borda ca specialist urbanist pe partea de Plan Urbanitic Zonal, Păunița Boancă Arhitectura Peisajului pentru peisagistică și PRODECO arhitectură și inginerie pentru partea de rețele edilitare, inginerie, construcții hidrotehnice.

vezi și:

S-a decis câștigătorul concursului pentru primul spațiu public din văduvitul cartier Bună Ziua. Cine proiectează noul parc și cum arată proiectul?

3 comentarii

Scrie un comentariu