Închide

S-a decis câștigătorul concursului pentru primul spațiu public din văduvitul cartier Bună Ziua. Cine proiectează noul parc și cum arată proiectul?

AdministrațieTop News by Kristina Reştea - sept. 01, 2022 0 695

Noul parc din cartierul deficitar la spații verzi Bună Ziua va fi amenajat după un proiect al Punct Birou de Arhitectură. Compania a fost desemnată azi câștigătoare a Concursului Național de Soluții, pregătit de primăria municipiului și Ordinul Arhitecților din România. Amintim, e vorba despre un nou cartier al orașului, dezvoltat necontrolat în anii recenți și în care locuitorii nu au acces la astfel de facilități.

PREMIUL I  a fost câștigat de Punct Birou de Arhitectură S.R.L.
Autori principali: Andrei Bacoșcă / Mădălina Doroftei / Ruxadra Grigoraș / Lázár Csaba / Mădălina Perju / Daniel Șerban

Juriul a apreciat „reținerea și sensibilitatea” în abordarea sitului natural, a menționat președinta juriului, peisagista Ana Horhat. De asemenea, propunerea „reușește să identifice corect particularitatea sitului de a oferi perespecitve unice asupra orașului”. Echipa care a câștigat premiul I va intra în proces de negociere pentru a stabili termenii finali ai contractului de proiectare, a spus Ovidiu Cîmpean, din partea primăriei.

„Ne-a plăcut foarte mult să lucrăm la concurs”, au transmis căștigătorii.

PREMIUL II – STARH- Arhitectura, Construcții, Design S.R.L.
Autori principali: Florian Stanciu / Maria-Iulia Stanciu
Coautori: Roberta Iulia Frumușelu / Eduard Dumitru Untaru / David Sebastian Mihai / Nela Andrieș / Adelina Marin / Andrei Dobriță / Tudor Stănilă
Colaboratori arhitectură: Cosmin O. Gălățianu / Alexandru Cristian Beșliu / Octavian Bîrsan /

PREMIUL III – VOICU & IONITA ARCHITECTS
Autori principali: VOICU & IONITA ARCHITECTS
Coautori: Narcisa Gabriela Ioniță / Laura Ioana

Conferința de anunțare a rezultatelor:

Unde va fi noul parc?

„Zona desemnată pentru amenajarea viitorului parc “Bună Ziua” reprezintă o importantă rezervă de spațiu natural pentru vecinătăți și întregul oraș. În momentul actual, se prezintă ca un spațiu nebăgat în seamă atât ca potențial funcțional, cât și ca prezență în conștiința locuitorilor: conformarea lui hidro-geo-morfologică l-a făcut impropriu investițiilor imobiliare, iar lipsa unor accese sau alei organizate corespunzător a dus la ignorarea sa ca posibil loc de recreere”, se arată în documentația de concurs.

Perimetrul de intervenție este in esență o fâșie de teren cu o lungime de aproximativ 900m și o lățime medie de aproximativ 40-45m, care se întinde pe direcția NE-SV, de-a lungul unei coline cu o înclinație variabilă dar constantă spre NE și o pantă medie de aproximativ 7% și o suprafața totală de 10,73ha.

Diferența totală de nivel intre punctul cel mai jos al sitului – accesul de pe strada Măceșului, și punctul cel mai înalt accesul de pe Calea Turzii este de 41m.

Porțiunea cea mai înclinată a „perimetrului de intervenție” este reprezentată de povârnișul de acces pe sit dinspre NE – strada Măceșului, cu o pantă medie de 14%. Această pantă deschide una dintre puținele zone cu perspective valoroase ale sitului și se prezintă ca un platou lung de aproximativ 320m și cu o lățime medie de 45m, fiind situată între cele două vai ale pârâului Becaș și afluentului sau. Atât prin poziționarea sa centrală în raport cu limitele sitului concursului, cât și prin cotele superioare ale terenului față de văile adiacente, această zonă va avea o postură dominantă în parc.

 

Foto: Imaginile fac parte din proiectele depuse de participanți și publicate de OAR

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.