Închide

Primul control pe lacul Tarnița după adoptarea regulamentului care interzice navigația bărcilor cu motoare pe bază de combustibil

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 01, 2021 0 2616

O echipă formată din angajați de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, împreună cu echipaje de la Jandarmerie și Poliția Cluj au făcut un prim control pe Lacul Tarniţa pentru a verifica în ce măsură se respectă regulementul de navigație adoptat de Consilul Județean și acceptat de Ministerul Transporturilor la începutul lunii iulie.

În urma controalelor, forul județean a anunțat că au fost depistate zeci de bărci care circulau nelegal. Regulementele de navigație prevăd sancțiuni consistente, amenzile urmând să fie stabilite ulterior acțiunii de control, după cum a informat forul județean.
Consiliul Județean a furnizat mai multe imagini din timpul acțiunii de control. Unele au fost făcute și cu drona din dotarea instituției.
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat în 6 iulie că a semnat ordinul de ministru prin care a aprobat regulementele de navigație pe lacurile Tarnița și Beliș Fântânele din Cluj care aduc reguli stricte de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele. Pe cele două lacuri este interzisă navigația oricărei ambarcațiuni propulsate cu combustibili fosili și sunt permise numai cele electrice, cu vele, vâsle sau pedale. Viteza maximă permisă pentru ambarcațiuni este de 15 km/h, iar zonele de navigație și cele de înot vor fi clar delimitate. ”Supravegherea respectării regulamentului, precum și aplicarea de sancțiuni cade în sarcina autorităților locale”, arata Drulă.
Imadiat după ce Ministrul Transporturilor a făcut anunțul, Consiliul Județean din Cluj a fost bombardat cu sesizări că pe lacurile din Cluj se navighează în voie, în ciuda regulamentelor de navigație. În mediul online, săptămâna pe puneau imagini și filmări cu șmecheri care ciulau cu bărcile cu motor pe lacuri iar președintele Alin Tișe era ironizat că și el e unul dintre cei care are cabană pe lac și prieteni cu bărci, de aceea nu se preocupă ca noile regulamente să fie respectate.
La presiunea publicului, oficialii CJ Cluj au anunțat că angajează paznici pe lacuri și oameni în cadrul forului județean care să verifice dacă se respectă regulamentele de navigație. Au spus că vor cumpăra și bărci dar și drone cu care vor supraveghea lacurile.

Regulamentul de navigație pentru lacul Tranița delimitează trei zone pe lac în care, în două dintre ele, este interzisă navigația iar în cea de-a treia este permisă navigația însă nu cu ambarcațiuni care utilizează combustibili fosili, cu excepția celor care sunt deținute de autoritățile publice și se află în misiune. ZONA I este situată în imediata apropiere a barajului la mai putin de 200 m pe toată lățimea lacului, ZONA II cuprinde zona plajelor I,II,III,IV și V la o distanță de 50 m de la mal spre interiorul lacului iar ZONA III cuprinde toate celelalte enclave si aducțiuni, inclusiv coada lacului.

Regulamentul stabilește mai multe tipuri de sancțiuni. Cele mai mari amenzi sunt fixate pentru accesul pe lacul Tarnița a oricărui mijloc motorizat care utilizează combustibili fosili, acestea fiind de la 3000 la 6000 pentru persoane fizice și de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoanele juridice.

Amenzi între 3000 și 5000 de lei sunt fixate și pentru cei care navighează în zonele I și II sau pentru cei care realizează activități de întreținere a bărcilor direct pe lacuri. Amenzi între 1000 și 3000 lei sunt fixate și pentru cei care nu reduc viteza în zona II, navighează la o distanță mai mică de 20 de metri de maluri sau nu respectă regulile generale privind navigația pe lac (distanța între ambarcațiuni, partea pe care se merge etc).

Cum va organiza Județul „poliția” lacurilor Tarnița și Beliș-Fântânele care va veghea ca smecherii cu motoare să nu mai circule pe lacuri

Vezi și:  UPDATE Județul poate face din nou lacurile Tarnița și Beliș navigabile. Civicii din Cluj au cerut un plan și o viziune pentru aceste lacuri, nu doar un regulament sec de navigație

Regulamentul privind navigația pe lacurile Tarnița și Fântânele a fost modificat. Serviciul Arii Protejate al Județului, condus de Rocsana Contras, prietena șmecherilor cu bărci cu motor de la Tarnița, nu mai supervizează respectarea noilor reguli

N-a băut degeaba apă din Tarnița cu paharul de plastic. Rocsana Contraș, cea care conduce Biroul Arii Protejate, supervizează respectarea regulamentelor de navigație de pe Tarnița și Beliș-Fântânele

Nici un comentariu

Scrie un comentariu