Închide

Primele estimări: Metroul din Cluj va fi finalizat în 2031/Până în 2026 trebuie realizate 9 stații/ Contractul de proiectare și execuție se semnează în 25 mai

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 10, 2023 0 527

Contractul de proiectare și execuție pentru Magistrala de Metrou din Cluj va fi semnat în 25 mai, la Cluj urmând să fie prezent și Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar și a premierului Nicolae Ciucă, a anunțat primarul Emil Boc într-o conferință de presă. Oficialul a arătat că finanțarea în cadrul PNRR pentru proiect condiționează doar realizarea a 9 stații, între strada Soporului și strada Câmpului, până în 31 iulie 2026. Tot proiectul va fi finalizat în 2031, a mai arătat Emil Boc.

 

“Până în 31 iulie 2026 trebuie să se finalizeze 9 stații, între Sopor și Câmpului. Stații și tunel. Nu înseamnă că se va circula”, a explicat Emil Boc, arătând că asta prevede contractul de finanțare din PNRR pentru lucrări, semnat de Primăria Cluj la finalul anului trecut, cu ministerul Transporturilor. Tot proiectul va fi gara în 2031, după cum a mai spus primarul.

Oficialul a arătat că, după semnarea contractului, constructorii au termen de 15 zile pentru constituirea granției de bună execuție, fiind vorba despre o sumă de 150 de milioane de euro. După această etapă, urmează să fie dat ordinul de începere a proiectării pentru care teremenul este de 6 luni, a mai spus Emil Boc. Acesta a mai adăugat că, după etapa proiectării urmează obținerea autorizației de construire, condiționată de foarte multe avize și etapa de execuție a proiectului. „Organziarea de șantier va fi făcută în Sopor, fiind vorba despre o zonă care va permite instalarea utilajului necesar pentru efectuarea săpăturii tunelului. Utilajul, șoarecele, va intra pe acolo ca să realzieze tunelul. Se va lucra la fel cum s-a procedat în alte orașe europene, în Munchen, Paris, Lille sau Bruxelles”, a mai spus primarul.

Emil Boc a mai prezicat că toate datele legate de lucrări vor fi oferite în momentul în care contractul va avansa. Fiind vorba despre un contract cu statul Român, cu autoritățile locale dar și cu Uniunea Europeană, acesta nu este în pericol ca după 2026 să nu mai primească finanțări, indiferent de cine va fi la guvernare în România.

În total, Magistrale de Metrou din Cluj prevedere 19 stații, unele dintre ele urmând să fie executate cu săpătură directă.

Asocierea Gulermak – Alstom – Arcada a câștigat contractul cu o ofertă de 9 miliarde de lei. Contractul pentru Magistrala de 21 de kilometri și 19 stații are o durată de 96 de luni și are 300 de milioane de euro finanțare prin PNRR. Ministerul Transporturilor asigură finanțarea de la bugetul de stat, fonduri europene, dar și Primăria Cluj-Napoca va avea o contribuție de la bugetul local. Finanțarea din PNRR de 300 de milioane Euro este pentru structura primelor 9 stații cu termen de finalizare august 2026.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu