Închide

Primele amenajări din viitoarea pădure parc Făget, criticate. Ce spun proiectanții

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 08, 2021 2 2848

A început montarea instalațiilor de lemn în pădure-parc pregătită de Primărie pe cele 40 de hectare deținute în Pădurea Făget. Amenjările, deși prezentate public în cadrul unei dezbateri, au stârnit reacții de revoltă din partea clujenilor, după ce au apărut imagini de la fața locului cu primele piese montate. Activiștii au criticat platformele de lemn din pădure. Proiectanții spun că toată critica e subiectivă, dar și că intervențiile din această zonă au fost gândite cât mai natural, minimale, noninvazive, în așa fel încât să nu concureze cu peisajul. Arhitectul Marius Moga de la Atelier Mass, cei care s-au ocupat de proiect, spune că prin intervențiile propuse nu doar că nu se afectează în niciun fel zona, ci transformarea celor 40 de hectare de pădure din Făget într-un parc aduce cu sine întreruperea valorificării fondului forestier și tăierilor care se făceau până acum. Despre proiect, fiind un concept încă nou, spune că a fost pregătit împreună cu specialiști în protecția mediului sau biologi, dar și că prezența instalațiilor vine să susțină activitățile didactice sau de relaxare.

„Amenajare pădure Făget !? Urci o scară cu balustrada ca să ce …? Green Digital Resilience un prim „checked point” pentru primărie. Daca asta înseamnă green mă gândesc la „socotitori” și „abace” pentru digital. Lipsa de imaginație, de utilitate, evident realizat de oameni ce nu înțeleg ce înseamnă o plimbare în pădure. Cel mai probabil un copy paste din alt proiect și niște bani aruncați pentru a nu rămâne necheltuiți la final de buget 2020″, a sesizat situația noilor amenajări din pădurea-parc, Marcel Lucian Popa, pe grupul Clujul Civic. Activistul Radu Mititean a criticat și el amenajările montate în pădure. Și alți clujeni au arătat că ele sunt agresive, că nu au ce căuta în pădure, că vor fi furate sau vandalizate și că n-au niciun rost într-un spațiu forestier.

 

Proiectul pădurii parc e gestionat de Asociația Zona Metropolitană Cluj și e făcut într-un program cu bani europeni, alături de alte orașe. În prezent se lucrează la faza I în care se montează intervențiile propuse (popasuri, zone de relaxare cu balcon, platforme de belvedere, bănci sau un amfiteatru, panouri de informare), după cum a explicat arhitectul Marius Moga de la Atelier Mass pentru Actualdecluj.ro. În faza a doua urmează să se accesibilizeze zona prin introducerea unei linii de autobuz, dar și să se instaleze traseele suspendate de lemn (circa 750 metri de trasee) care să rezolve zonele de conflict (3 la număr) din pădure între traseele pietonale și cele folosite de către bicicliști sau să aducă două toalete ecologice la extremitățile de intrare în zonă. Toate acestea ar urma să fie funcționale din primăvară. În plus, în faza a doua se vor mai face și acceleratoare de biodiversitate, adică, după cum a explicat Marius Moga, hoteluri de insecte prin amenajări cu crengi, cuiburi de păsări sau adăposturi pentru pîrși sau lilieci.

Moga a spus că e la curent cu criticile exprimate pe grupurile civice cu privire la amenajările din proiect și a apreciat că ele nu sunt neapărat constructive arătând că pădurea parc propusă în Cluj e un concept nou și la nivel european, dar și că aceste păduri de la marginea orașelor se utilizează deja pentru recreere sau picnicuri. În plus, statutul zonei de 40 de hectare din Făget care se va transforma în parc, spune arhitectul, va aduce cu sine interdicția de a mai tăia sau valorifica vreun copac din fondul forestier, așa cum se întâmpla anual până acum. Mai mult, față de ceea ce s-a propus în faza dezbaterii publice de anul trecut la care s-a prezentat conceptul, s-a redus numărul de amenajări și s-a găsit cea mai bună formulă de negociere între oameni, viețuitoare și cadrul natural, în așa fel încât, la final, zona să poată fi folosită pentru relaxare, observație sau chiar pentru tururi ghidate și activități didactice. Toate amenajările, a mai spus arhitectul, au fost convenite cu specialiști și biologi din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Despre instalații, Moga a spus că își asumă alegerea și estetica elementelor, arâtând că a optat pentru materiale naturale, fiind constrâns de dimensiuni (cel mult 15 metri pătrați), dar și că a ales intervenții reversibile, care pot fi îndepărtate sau ușor înlocuite, fără să creeze neajunsuri mediului. În ceea ce privește aleile, arhitectul spune că structurile de lemn se adaptează circuitelor deja existente sau drumurilor forestiere din zonă. Despre cele deja montate a spus că mai comportă ajustări, având în vedere că ceea ce se realizează în atelier trebuie adaptat și zonei sau pantelor. „Estetica mi-o asum. Nu intervențiile sunt piesele principale. Nu vii pentru bănci aici, ci pentru peisaj și biodiversitate. De asta am propus bănci banale. Nu e o temă de design de revistă, ci o temă a unei păduri parc care să fie folosită fără să se urbanizeze. Nu este nevoie de spectacol la nivel de intervenții, ci doar de mici forme care să susțină activitățile posibile într-un astfel de spațiu. Sunt intervenții care nu concurează cu peisajul și lasă pădurea să fie explorată, cunoscută ca floră și vietăți”, a explicat Moga.

Tot ceea ce s-a propus are în spate studii și specialiști și biologi din cadrul UBB care au participat la proiect. Viitoarea pădure parc poate fi accesată din Feleac, pe un drum care pornește din zona Observatorului – stației Meteo, dar și de pe strada Făgetului, din două zone – pensiunea Serena, de unde pornește un drum forestier și zona Vila Tușa, pe străzi existente, apoi printr-un drum forestier.

Pădurea parc din Cluj are la bază studii finanțate din fonduri europene într-un proiect al Primăriei și al Asociației Zona Metropolitană, alături de cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și de orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, a Muntenegrului, Podgorica, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina, orașe unde se doresc obiective similare.

La studiile din Cluj pentru o pădure parc în Făget pe 40 de hectare participă specialişti din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Ştiința și Ingineria Mediului, arhitecţii de la Atelier Mass, Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvespeo Cluj, RomSilva Ocolul Silvic Cluj, ONG-uri de profil.

Se dorește transformarea a 40 de hectare de pădure într-un parc, cu intervenții minime care respectă codul silvic și nu aduc atingere ecosistemelor din zonă, dar le și pun în valoare.

Amenajarea pădurii parc din Cluj este finanțată în cadrul proiectului URBforDAN – Managementul şi utilizarea pădurilor urbane ca patrimonii naturale în oraşele din regiunea Dunării, derulat de Primăria și Asociația Zona Metropolitană din Cluj. Valoarea totală a bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este 145.682,15 euro, din care contribuția FEDR (asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829,82 euro; cofinanțarea națională prin MLPDA, în procent de 13% este de 18.938,68 euro; contribuția proprie din bugetul local în procent de 2% este de 2.913,65 euro.

 

sursa foto cover: media 9 și Asociația Zona Metropolitană

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.