Închide

Primarul FaceBOC: edilul, pe chat cu cetăţenii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 07, 2016 1 1522

„Emil Boc (Pagina Oficială)” s-a transformat de curând în „Emil Boc” şi, aşa, cu contul de Facebook umanizat, primarul a deschis şi căsuţa de chat cu cetăţenii. Mai precis, luni seară, pe reţeaua care a decis cel mai recent preşedinte al ţării. Primarul aflat la trei mandate în fruntea Clujului, Emil Boc, și-a marcat debutul video pe rețeaua de socializare Facebook și a dat startul comunicării cu utilizatorii în „era virtuală care ne domină pe toți”. Emil Boc a deschis o linie de comunicare-video, via Facebook, la rece, față în față: el și clujenii. Primul demo, de luni seara, a fost un hit – peste 11.000 de vizualizări, adică o pătrime din numărul de votanți care l-au făcut primar pentru a treia oară. Aceasta în decurs de o oră în care, potrivit formatului lansat și explicat de primar, s-a răspuns mesajelor și întrebărilor postate de utilizatori.

Formatul video propus de Emil Boc a fost și anunțat de acesta: se prezintă câteva inițiative și proiecte ale primăriei clujene, la începutul transmisiei, iar apoi edilul răspunde problemelor semnalate de comentatori în restul timpului de emisie via Facebook. Totul durează o oră.

După două ore de la încheierea dialogul on-line, înregistrarea video cu primarul răspunzând utilizatorilor Facebook se apropie de 13.000 de vizualizări. 723 de persoane au reacționat, 611 au comentat și 116 au shareuit noul HIT marca primăriei clujene. La multe dintre întrebări, chiar și la cele incomode primarul a răspuns. Diplomat. Au venit multe reacții de la DIASPORA, clujeni sau români plecați în afară, iar primarul nu a prididit să salute sau să vorbească în italiană sau engleză. S-au atins teme ca viitorul Univesității Cluj, demolarea garajelor, starea jalnică a clădirilor din centru, noul cartier din Borhanci, etnobotanicele, interzicerea abonamentelor de parcare în centrul orașului, noi linii de transport, managementul de trafic din oraș…ș.a. Răspunsurile au fost cam aceleaşi pe care primarul le tot repetă de ceva vreme atunci când e pus în faţa acestor teme. Dar simpla disponibilitate de dialog în timp real se pare că i-a entuziasmat pe utilizatorii reţelei. Cu fiecare secundă, comentariile s-au tot adunat: unii îl felicită pe edil, alţii îi cer să renunţe la candidatura pentru un nou mandat şi cei mai mulţi amintesc de vreo problemă a oraşului.

„Care primar mai stă și vorbește cu locuitorii în direct la modul ăsta (citește un mesaj – n.red.. ). mulțumesc domnul ( …) Nu știu dacă este bine sau rău, nu știu calitatea. Vreau să știți că colegii mei de aici au făcut minuni și au improvizat așa. Astăzi am aflat și eu de sistemul acesta modern. Mulțumesc domnului Laviniu că ne-a ajutat să aflăm de acest element. Diana care e o cunoscătoare și un luptător înfocat pentru comunicarea on-line împreună cu cu colegii de la comunicare și departamentul de proiecte-cultură au spus să vedem dacă merge. Eu am spus de astăzi și i-am dat drumul. Ceea ce nu merge, vom îmbunătăți în perioada următoare. Să știți că totul se face cu o cameră de telefon. Să nu vă imaginați că am ceva sofisticat în față sau în spate. N-am niciun panou, nicio lumină specială, doar un telefon care stă într-o manieră și se uită la mine. Sper să funcționeze și în continuare. Dacă e de folos și merge îl vom folosi în continuare. Deci este produsul creativității colegilor mei și le mulțumesc”, a rezumat primarul noul modul de comunicare video cu clujenii.

Următoarea discuție va avea loc lunea următoare, tot de la ora 18.00, tot pe Facebook. „E un hit, un hit al administrației locale clujene”, a fost concluzia după primul demo FaceBOC din această seară.

 

 

 

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Un comentariu

  1. Serios? „Faceboc”? Eu va citesc pentru ca sunteti unul dintre putinii ziari seriosi din Cluj, dar vad ca va indreptati spre Ziua de Cluj prin atitudine.

  Scrie un comentariu