Închide

Primarul Emil Boc despre noile taxe pe care Guvernul vrea să le impună mediului de afaceri: Mă uit la sectorul IT (…) Acolo, nu cred că este o soluție să introducem taxe noi

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 03, 2023 0 159

Primarul Emil Boc a ținut să comenteze, la Digi FM, noile măsuri fiscale pregătite de Guvern pentru a reduce cheltuielile bugetare și a nu pierde banii din PNRR dar și pachetul de taxe suplimentare pentru sectorul de afaceri.

 

„Deocamdată, eu nu am văzut pachetul acesta anunțat de guvern pentru IMM-uri, doar «pe surse», cum spuneți voi. Ministrul Finanțelor a spus că proiectul acela care a ieșit din minister nu este cel autorizat și nu reprezintă voința politică a guvernului. Eu pot să vă spun doar câteva lucruri de principiu, pe care le-am susținut și le susțin. Eu cred că trebuie să exste un echilibru foarte serios între reducerea de cheltuieli publice, pentru că, în primul rând, trebuie să produci înainte să consumi, aceasta este filosofia mea de bază. Nu poți împărți ceva ce nu produci. Prima dată trebuie să ai grijă de investiții, de locuri de muncă, ca să poți produce, ca după aceea să poți redistribui din ceea ce produci acolo unde este necesar. Iar în compensație, vine elementul de reducere a cheltuielilor acolo unde sunt necesare pentru a evita risipa”, a declarat primarul Emil Boc într-o emisiune DigiFM.

Primarul din Cluj a mai spus că în prezent discuțiile politice se învârt în jurul unor măsuri pe care au fost propuse încă de acum zece ani, în timpul mandatului său de premier.

„În materie de reducere a cheltuielilor publice, eu pot să vă spun că am făcut patru măsuri cu 10 sau 11 ani în urmă. Gândiți-vă unde era România acum dacă ele erau păstrate. Vi le enumăr: desființarea pensiilor speciale: le-am desființat prin lege. Guvernele care au urmat după acee le-au reintrodus și au pus chiar mai multe decât erau înaine. Mă refer la perioada când eram prim-ministru, atunci puteam să desființez pensiile speciale. Acum, ca primar, pot doar să mă uit la ce se întâmplă. Atunci, prin lege adoptată în Parlament și trecută de Curtea Constituțională am desființat pensiile speciale. Cumulul pensiei cu salariul, la fel, prin lege trecută de Curtea Constituțională, l-am interzis. Evident că le-am permis acelora care avea un venit sub salariul mediu pe economie să cumuleze. Restul, nu. Din nou, suntem la aceeași discuție după 10 ani de zile. Trei, comasarea agențiilor guvernamentale. Voi vă mai amintiți, atunci am comasat și desființat 200 de agenții guvernamentale. Le-au repus și au creat mai multe decât erau înainte. Am redus numărul personalului bugetar cu 200.000, de la 1,4 milioane la 1,2 milioane. Din nou, acest lucru e pe tapet astăzi. La fel, numărul de secretari de stat și ministere. Am avut un guvern de 16+1: 16 ministere și primul ministru și 53 de secretari de stat. Dacă aceste lucruri nu ar fi fost reîntoarse, astăzi puteam discuta de accedere la zona euro, de competivitate economică la alt nivel, dar asta-i viața politică, am învățat că din nefericire, e și cu dus, și cu întors în politică, de aceea eu susțin ca în privința măsurilor acestora care sunt necesare României, clasa politică să cadă de acord, pentru că sunt necesare. Nu facem decât să revenim asupra lor”, a mai subliniat primarul din Cluj.

Despre taxele pentru mediul de afaceri, Emil Boc a opinat că lucrurile trebuie cântărite foarte bine dar și că, la prima vedere, măsurile nu ar trebui să vizeze sectorul IT, singurul despre care spune care este competitiv pe piața europeană.

„Cred că filosofia aceasta ar trebui să primeze: cum facem să ținem locurile de muncă în viață? Mă uit la sectorul IT, e singurul domeniu în această țară care este redutabil, care poate conta pe piața europeană. Putem fi competitivi. Avem o șansă în contextul inteligenței artificiale și a marilor proiecte din PNRR. Acolo, nu cred că este o soluție să introducem taxe noi. Trebuie cumpănit, dar trebuie să fim de acord că avem tot mai multe cheltuieli pentru educație, sănătate, trebuie să existe o solidaritate, să avem bani și la buget, numai trebuie gândit foarte bine de unde și cum luăm pentru a nu afecta și ceea ce este prețios. Să nu aruncăm din covată și apa, și copilul”, a ținut să arate Emil Boc în aceeași emisiune radio.

Săptămâna aceasta a apărut în domeniul public un proiect de ordonanță privind măsurile fiscale pe care Guvernul le dorește pentru a crește veniturile la bugetul de stat.

Detalii: Noile taxe pregătite de Guvern pentru a acoperi găurile din bugetul de stat

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, miercuri, 2 august că draftul de ordonanță privind noile măsuri fiscale nu este ultima variantă și că „tulbură apele”. El a adăugat că măsurile privind creșterea veniturilor sunt încă în discuție.

Aceasta după ce micii antreprenori dar și organizațiile patronale din România au criticat felul în care Guvernul vrea să introducă noi taxe dar și măsurile în sine.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu