Închide

Primarul din Florești despre proiectul turnurilor propuse lângă parcul sportiv și stația de metrou: „Zona respectivă nu poate suporta monstrozitatea proiectului pe care l-am văzut în media”/Floreștenii reclamă probleme legate de inundații în zonă

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 06, 2025 0 872

proiect propus in floresti langa parcul sportiv

Investitorii care doresc să construiască turnuri lângă parcul sportiv din Florești au mers cu proiectul direct la județ, fără să ceară oportunitatea de la Primărie, spune primarul Bogdan Pivariu, pentru Actualdecluj.ro. Oficialul adaugă că, după ce a văzut imaginile în presă cu proiectul, este convins că investiția nu este oportună deoarece zona unde turnurile sunt propuse „nu poate suporta monstrozitatea proiectului propus”. Riverani din Florești au sesizat Actualdecluj.ro că zona unde turnurile sunt propuse are și alte probleme semnificative – de la inundații la probleme cu drumul de acces.

Proiectul urbanistic pentru construirea unui ansamblu imobiliar cu turnuri incluse, lângă noul parc sportiv din Florești, pe un teren de 2,7 hectare, care ar urma să deservească 1400 de locuitori și să genereze o încărcare de cel puțin 950 de mașini a fost adus în atenția publică în Comisia de Urbanism a Consiliului Județean de proiectanții de la Trans Form a arhitectului Vlad Negru, membru în această comisie, dar și în cea de la Primărie. În comisia de urbanism, arhitectul Vlad Negru a arătat ca, oportunitate și câștig pentru comunitatea locală din Florești din proiect, amenajarea unei pârtii de sanie de 1700 de metri, odată cu proiectul turnurilor, dar și accesibilizarea zonei. El a mai spus public că a preferat să aducă proiectul în atenția publică deoarece Primăria Florești a refuzat discuțiile.

Investitor este compania Transinvest (promovare și dezvoltare imobiliară) deținută de doi frați din Republica Moldova, implicați în producția de încălțăminte, frații Anatol și Victor Tighinean, stabiliți în urmă cu mulți ani în Cluj, cei care au dezvoltat și externalizat brandul de papuci Ecco dar au și francize Lego, Pandora, plus proiecte imobiliare în Florești dar și în Cluj-Napoca. Gazeta de Cluj a scris recent că în mediul online familiile celor doi frați Tighinean preferă să arate că au influență în Cluj dar și în Republcia Moldova, publicând imagini alături de președinta Maia Sandu, alături de primarul Emil Boc și soția acestuia sau alături de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj,Vákár István.

În ședința Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean Cluj, proiectul prin care s-a solicitat un aviz de oportunitate pentru Planului Urbanistic Zonal de construire a unui ansamblu mixt, a fost amânat la propunerea arhitectului-șef al județului, Claudiu Salanță, care a arătat că este nevoie ca „și noi să discutăm cu Primăria Florești”. Arhitectul-șef a mai ținut să spună că în zonă e oportună o investiție care aduce o școală sau birouri, dar cu rezolvarea problemelor de trafic care există. Specialiștii au exclus ca în forma prezentată să apară un proiect în respectiva zonă de lângă Parcul Sportiv, zonă situată în proximitatea unei viitoare stații de metrou, stația Copiilor. Detalii despre proiect, investitori și discuțiile din comisia de urbanism a Consiliului Județean: Turnurile sunt aduse înapoi în Florești, lângă parcul Sportiv/Cine le propune și cum văd specialiștii din Comisia de Urbanism a Consiliului Județean construirea pe terenurile libere din zona Sub Cetate.

Primarul din Florești, Bogdan Pivariu, a arătat pentru Actualdecluj.ro că nu cunoaște inițiativa celor de la Transinvest și că s-a mers cu proiectul direct la Consiliul Județean. „Nu e deloc oportună investiția deoarece nu cred că zona respectivă poate suporta monstruozitatea acelui proiect pe care l-am văzut în presă! Este strict parerea mea după ce am văzut imaginile simulate de proiectanți”, a spus Pivariu pentru Actual de Cluj.

Riverani din Florești ne-au scris pe adresa redacției arătând că există probleme în zonă privind drumul de acces care aparține, în teorie, de parcul sportiv recent amenjat de Primăria Florești. „Drumul de acces din Baza Sportivă nu poate fi folosit pentru acces la o proprietate privată deoarece este grevat încă de obligații fiind donat de Ministerul Apărării Naționale, administrației locale din Florești. Terenul unde a fost construit parcul sportiv și implicit drumul de acces către proiectul cu blocurile turn este o zonă cu torenți de apă temporari și a fost zonă de evaporare naturală a apelor provenite de pe dealul situat la sud. De aici și problemele cauzate de apa de ploaie. Acestea au fost puternic amplificate și problemele apar în zonă la fiecare ploaie serioasă, an de an. Să aduci construcții noi în această zonă nu faci decât să pui și alți viitori locuitori într-o situație dezastruoasă. Punctul de convergență al torenților este fix unde ar trebui să fie, în teorie, stație de metrou”, au semnalat riveranii din Florești.

 

stati copiilor flroesti sub cetatea

sursă foto: captura google.ro – punct convergență torenți

inundatii in floresti

sursă foto: ISU CLUJ/inundații în Florești

 

 

 

 

 

 

 

sursă foto: CJ Cluj/Captură ședință urbanism– drumul cu probleme                                                                                                            Sursă  foto COVER: captură video ședință urbanism/CJ Cluj – simulare proiect Transinvest-Biroul Trans Form

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate