Închide

Primarul Boc: Programul „O masă caldă” ar putea fi extins și la alte școli din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - oct. 04, 2022 0 83

Primăria intenționează să susțină și în anul școlar 2022-2013 programul „O masă caldă” pentru cei 626 de elevi de la școlile Traian Dârjan și Nicolae Iorga. Costurile estimate se ridică 1,6 milioane lei  pentru cele două școli, iar consilierii locali urmează să dezbată la ședința din 7 octombrie un proiect de hotărâre pentru susținerea financiară a acestui program din bugetul local.
Potrivit primarului Emil Boc, în semestrul II al anului școlar 2021-2022, programul „O masă caldă la școală” a fost susținut în integralitate de către Primărie pentru 370 elevi de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan”, iar pentru anul școlar 2022-2023 se propune continuarea suportului alimentar la această școală și introducerea unei noi școli în program – Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, pentru alți 256 elevi. Valoarea suportului alimentar este de 15 lei/zi/elev. Suportul alimentar constă în oferirea unei mase calde preparată la Cantina de Ajutor Social și Pensiune și se acordă elevilor prezenți la cursuri (inclusiv celor care participă la activități prin intermediul tehnologiei și al internetului, conform scenariilor de organizare și desfășurare a cursurilor).
Alte două școli – Școala Gimnazială „Emil Isac” și Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” – beneficiază de programul „O masă caldă în școală”, cu susținere de la bugetul național, arată Boc.
„După aprobarea noilor reglementări (se propune extinderea programului la 450 de școli la nivel național), numărul școlilor care pot beneficia de acest program poate să crească. Investiția în educație este cea mai sigură investiție din lume pentru că nu există niciodată riscul falimentului. Este șansa de a ieși din sărăcie, de a avea o viață mai bună și prosperă. Proiectul contribuie la a asigura egalitatea de șansă pentru elevi, incluziunea și menținerea copiilor în mediul educațional, pentru a diminua absenteismului, eșecul și abandonul școlar, precum și pentru îmbunătățirea performanțelor școlare individuale”, a mai precizat primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.
Anul acesta, în luna februarie, Consilierii Locali și-au asumat să suplimenteze bugetul alocat pe zi per elev în progamul O masa caldă susținut de Guvern, de la 10 la 15 lei/zi/elev și să acorde această facilitate și elevilor de la școala Traian Dârjan.

În luna iunie, Ministerul Educației a anunțat că Programul „Masa caldă” se va extinde, din toamnă, pentru anul școlar 2022-2023 la 300 de școli, față de 150 câte sunt acum, iar tariful unui meniu zilnic pentru un elev va crește la 15 lei, de la 10,Guvernul României a aprobat în februarie 2020, prin ordonanță de urgență, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, program cunoscut și sub titulatura de ”Masa caldă”” În anii anteriori acesta funcționat în 50 de unități de învățământ. Din Cluj, în program erau înscrise trei școli, toate din Cluj-Napoca, e vorba de Colegiul Național Pedagogic ”Gheorghe Lazăr”, Colegiul de Servicii în Turism ”Napoca” și respectiv Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”.

sursă foto: Emil Boc/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu