Închide

„O masă caldă” e un senviș rece pentru o parte dintre elevii din Cluj. Anumiți consilieri locali cer spații adecvate pentru servirea mesei

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 21, 2022 0 425

Elevii de la patru școli din Cluj-Napoca vor prim o masă caldă sau un pachet de prânz, în cadrul programului susținut din fonduri guvernamentale, la care și Primăria clujeană va contribui cu fonduri – pentru susținerea integrală a programului într-una dintre unitățile școlare și pentru ca toți elevii din aceste patru școli să primească un meniu de 15 lei/zi/elev. Statul subvenționează doar 10 lei/elev/zi, însă primarul Emil Boc a anunțat că administrația locală va aloca 5 lei în plus/elev.  În total, consilierii locali au fost de acord cu rectificarea bugetului local în așa fel încât programul O masă caldă să primească susținerea financiară necesară, circa 1,5 milioane lei.

 

În programul o masă caldă (inițiat de Guvern încă de acum 6-7 ani) au fost incluse școlile ”Traian Dârjan”, Colegiul Pedagogic ”Gheorghe Lazăr”, Colegiul ”Napoca” și Liceul ”Nicolae Bălcescu”. Consilierii locali au aprobat, într-o ședință extraordinară, rectificarea bugetului orașului, în așa fel încât să susțină cu fonduri o masă mai bogată pentru elevii clujeni, nu de 10 lei pe zi/elev cât subvenționează statul, ci 15 lei/zi/elev. Aceștia și-au mai asumat să susțină financiar acordarea mesei calde în integralitate și pentru școla Traian Dârjan, aceasta nefiind pe lista celor acceptate în programul național.

Consilierii USR au semnalat primarului că școlile din oraș nu au spații adecvate pentru servirea unei mese sănătoase, astfel că elevii de la școli prestigioase din centrul orașului, în loc de o masă caldă, mânâncă un senviș rece.

”Avem în municipiu doar 11 școli dispun de cantine, mai puțin de un sfert, ceea ce considerăm că este foarte puțin. Nu putem să îi ținem pe elevi 7-8 ore la școală, și acesta este trendul, fără să le asigurăm spații adecvate pentru servirea masei și relaxare. Dacă tot vrem să îi ajutăm în această direcție, să ne asigurăm că în următorii 3 ani toate școlile din Cluj-Napoca vor dispune de cantine sau săli de mese pentru servirea adecvată a mesei”, a atras atenția consilierul local Alexandra Oană la ședința extraodinară a Consiliul Local din 21 februarie.

În schimb, primarul Emil Boc a ținut să amintească la începutul ședinței că, fără sprijinul financiar al Primăriei, jumătate din școlile din oraș nu ar supraviețui, financiar.

„Fără sprijinul Primăriei, jumătate din școlile din Cluj ar trebui să se închidă, iar celelalte să-și reducă cu jumătate activitatea. Investițiile în educație la Cluj-Napoca, de la creșă până la învățământul preuniversitar integrat, sunt în jurul sumei de 52 de milioane de euro, pe anul acesta. Din acestea, 11,8 milioane euro vin de la bugetul central. Diferența de 40 de milioane vine de la bugetul local. Asta arată că, pentru noi, susținerea educației nu a fost, nu este și nu va fi niciodată un moft, ci o necesitate. Pornim de la două lucruri elementare: investițiile în educație se fac acum, iar beneficiile le culegi pe termen mediu și lung. Clujul este pe primul loc la educație. Așa vom menține orașul, atât în materie de slujbe bine plătite, cât și în materie de calitatea vieții. Din acești bani, 10 milioane de euro merg la creșe. De aceea, alții nu fac creșe, pentru că trebuie să plătească din bugetul local. De asemenea, aproape 19 milioane merg în finanțarea de bază și complementară, la care se adaugă voucherele de perfecționare, transportul elevilor și alte programe”, a subliniat Emil Boc.

„Guvernul României a aprobat proiectul-pilot «Masa caldă» în 150 de școli din țară. Prin proiectul-pilot aprobat se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar elevilor constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar. La Cluj-Napoca au fost incluse 3 școli în program. Primăria Cluj-Napoca susține demersul și propune majorarea cuantumului pentru o masă de la 10 la 15 lei, sprijinind de asemenea «O masă caldă» în integralitate pentru cea de-a patra – Școala Gimnazială «Traian Dârjan»”, anunțat primarul din Cluj încă de săptămână trecută.

sursă foto: https://vivafm.ro/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu