Închide

Primăria vrea să oblige dezvoltatorii fie să racordeze noile blocuri la rețeaua de termoficare, fie să instaleze doar centrale de bloc

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 01, 2021 1 1306

Viziunea asumată politic de PNL și UDMR pentru Cluj-Napoca implică dezvoltarea rețelei de termoficare a orașului cu bani europeni și recâștigarea clienților debranșați dar și impunerea unei noi politici prin care municipalitatea vrea să oblige dezvoltatorii privați care construiesc blocuri cu mai mult de 6 apartamente, fie să se racordeze la sistemul centralizat, fie să amenajeze doar centrale de bloc. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc care a precizat că respectiva hotărâre va ajunge pe masa Consiliului Local cel mai probabil luna aceasta, după ce se vor finaliza discuțiile la nivel național privind prețul gigacaloriei.

 

Boc a anunțat la ședința Consiliului Local din 1 noiembrie că municipalitatea va susține financiar subvenționarea prețului gigacaloriei în așa fel încât cele circa 21.000 de familii racordate la sistemul centralizat să plătească facturi decente la încălzire. Clujenii cu venituri mici pot, până în 20 noiembrie, să aplice în vederea obținerii ajutorului de căldură prin care se subvenționează între 10 și 100% factura de încălzire, în funcție de venituri.

„Pentru ceilalți, se află o analiză la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Avem astăzi o discuție cu mai mulți primari și cu prim-ministrul pentru a discuta situația legată de termoficare la nivel național. Avem resurse suplimentare anul acesta pentru a subvenționa și a păstra suportabilă factura la energie. Pe parcursul lunii noiembrie, vom avea o ședință pentru a aproba prețul la gigacalorie”, a mai spus primarul.

În 2020, Primăria a oferit Societății de Termoficare (Termonapoca) o subvenție de 28 de milioane de lei iar suma va fi acordată și anul acesta, după ce se finalizează discuțiile la nivel național privind prețul gigacalorie și se va cunoaște cuntumul ei. Potrivit primarului, banii acordați în această direcție nu sunt cheltuiți de pomană întrucât viziunea asumată politic la nivelul Consiliului Local de grupurile PNL și UDMR implică prioritizarea sistemului centralizat de încălzire, în detrimentul celor alternative. „Nu oprim debranșările, dar dorim să susținem sistemul centralizat prin investiții cu bani europeni și să oferim prețuri mai bune. Este direcția europeană, nepoluantă”, a arătat primarul cu mențiunea că prețul gazului va crește în continuare.

Edilul a spus că toate investițiile publice făcute de Primărie vor fi racordate la sistemul centralizat, oferind exemplul viitorului cartier Sopor (pentru care muncipalitea pregătește un masterplan) dar și că e treaba Sociatății de Termoficare să își recâștige clienții.

Ca viziune pentru oraș, Boc a spus că municipalitatea intenționează să impună dezvoltatorilor privați două opțiuni pentru proiectele de blocuri din municipiu – fie să se racordeze la sistemul centralizat, fie să instaleze doar centrale de bloc în cazul imobilelor cu mai mult de 6 apartamente. Măsura urmează să ajungă sub formă de proiect de hotărâre pe masa Consiliului Local cel mai probabil luna aceasta, după cum a spus primarul. „Centrale de bloc nu poluează cât centralele de apartament iar locatarii vor avea repartitoare și nu vor mai plăti pierderile ci doar cât consumă”, a mai spus oficialul.

 

 

Un comentariu

  1. Pe ce s-or fi bazand cand spun ca centrala de bloc nu polueaza cat centrala de apartament? E cunoscut faptul ca centrala comuna are un randament mai scazut decat cea de apartament din cauza pierderilor in distributia agentului termic. In plus centrala comuna este reglata pentru nevoile celui mai pretentios consumator, lucru care nu este tocmai in avantajul mediului si celorlalti consumatori. Sa nu mai vorbim de conflictele intre consumatori in privinta distribuirii costului agentului termic!

Scrie un comentariu

Articole similare