Primăria renunță la mutarea gunoiului din Pata Rât în noul depozit ecologic al județului. Instituția vrea să acceseze fonduri norvegiene pentru o soluție inovativă prin care să se ecologizeze respectiva rampă
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 26, 2022 0 494
Muntele de gunoi de la Pata Rât nu va mai fi mutat în noul depozit ecologic al Consiliului Județean, tocmai pentru a nu umple celula de depozitare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), arată primarul Emil Boc. Municipalitatea vrea să acceseze fonduri norvegiene, printr-un proiect de 2,5 milioane de euro, pentru a finanța o soluție inovativă prin care să se rezolve problema acestei rampe temporare de gunoi a Clujului unde, după darea în exploatarea a CMID, nu se va mai putea depozita gunoi.
„Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” (RTD-CCP) este proiectul inițiat de municipalitatea clujeană în cadrul Programului RO-Mediu Apel de proiecte „Măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare”. Prin acesta se intenționează accesarea finantății maxime acordate, 2,5 milioane de euro pentru a rezolva problemele rampei temporare deschise tot la Pata Rât pentru a rezolva problemele pe care Clujului le-a avut cu depozitarea deșeurilor, având în vedere întârzierile înregistrate cu amenajarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).
Consilierii locali au aprobat proiectul în cadrul unei ședințe de îndată, tocmai pentru a putea fi depus la timp. Cu banii norvegieni, Primăria vrea să caute o soluție inovativă, în conformitate cu legislația națională, pentru ecologizarea rampei, odată ce aici nu se va mai depozita gunoiul orașului, a spus primarul Emil Boc. Aceasta pentru ca gunoiul să nu mai fie mutat în noul depozit ecologic al Județului, tocmai pentru a nu diminua capacitatea de stocare din acesta.
Primarul Emil Boc a mai spus că rampa temporară funcționează sub două condiționări clare în autorizația de mediu, o capacitate maximă care nu poate fi depășită și readucerea terenului la starea inițială, odată sistată depozitarea. De aceea, municipalitatea este obligată să aloce fonduri anual pentru a susține Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) să poată muta deșeurile în alte județe, tocmai pentru ca rampa să nu ajungă la capacitate maximă.
După sistarea depozitărilor în rampa veche de gunoi a orașului (2014-2015), tot în proximitatea ei municipiul a creat o rampă temporară de stocare unde s-a stivuit gunoiul clujenilor și a rezultat un munte de gunoi la propriu, rampa fiind administrată de RADP din subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca.
În 2020, odată cu deschiderea CMID (administrat timp de doi ani tot de RADP), regia Primăriei a încercat să mute o parte din gunoi în noul centrul, însă clujenii au reclamat mirosul pestilențial care s-a propagat timp de mai multe zile în Cluj-Napoca, motiv pentru care mutarea gunoiului a fost sistată.
(primariaclujnapoca.ro)