Închide

Primăria pregătește primul parking subteran din centru

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - mart. 23, 2018 0 1055

Administrația locală a urnit proiectul parkingului subteran din Piața Cipariu pe care vrea să-l amenajeze în baza unei înțelegeri cu Eparhia Greco-Catolică pe terenul actualei parcări cu barieră care funcționează în zonă adică 3300 de mp.

Primăria vrea să angajeze un proiectant care să realizeze documentația urbanistică pentru viitorul parking și să stabilească scenariile posibile și costurile pe care le implică viitorul parking subteran dorit în Piața Cipariu.

Primarul Emil Boc a anunțat deja că administrația a realizat un studiu de prefezabilitate pentru acest obiectiv și acum trece la următoarea etapă, să studieze un scenariu care să facă posibilă amenajarea unei parcări subterane pe respectivul amplasament.

sursa: Primaria Cluj

Sunt dorite maxim 4 nivele subterane și o esplanadă pe amprenta actualei parcări cu barieră. „Obiectivul este realizarea unui parking subteran modern, accesibil şi eficient care să ofere posibilitatea de garare pentru autoturisme la cele 2, 3 sau 4 nivele subterane (în funcţie de concluziile expertizei geotehnice) şi amenajarea unei esplanade la nivelul solului. Se doreşte asigurarea de locuri de parcare pentru persoane cu dizabilităţi (cât mai aproape de ieşiri), locuri special amenajate pentru maşini electrice (cu posibilitate de alimentare). Locurile de parcare pentru biciclete se pot amenaja atât la sol cât şi la nivelele subterane”, se arată în caietul de sarcini

„Esplanada va oferi o oază de verdeaţă în centrul oraşului, având o amenajare peisagistică în concordanţă cu poziţia privilegiată a amplasamentului (poziţia centrală, capăt de perspectivă pentru artere intens circulate). Esplanda va fi amenajată predominant cu vegetaţie de talie medie, îmbinată cu pânze de apă, eventual fântâni arteziene şi elemente de mobilier urban. Singurele construcţii supraterane permise sunt accesele pietonale spre nivelele subterane ale parkingului, acestea putând fi integrate în amenajarea peisageră pentru a crea un aspect unitar”, se mai arată în documenentație.

Fiind un teren situat lângă  Catedralei Greco-Catolice Sfântul Iosif acesta impune o amenajare  pentru desfăşurarea procesiunilor religioase. Viitorul proiectant urmează să caute variante pentru prioritizarea circulaţiei pietonale, a transportului public.

Data limită până când ofertele se pot încărca în catalogul electronic de produse/ servicii / lucrări disponibil în SEAP este de 26 martie 2018, criteriul de adjudecare fiind prețul cel mai mic.

În prezent parcarea cu barieră amenajată de primărie în Piața Cipariu are circa 100 de locuri. Primăria vrea cel puțin dublarea numărului de locuri prin edificarea viitorului Parking.

Primarul Emil Boc spunea că, în afară de varianta parkingului public din zona Cipariu, în centrul orașului vor mai fi create câteva sute de locuri de parcare, după ce investiția celor de la Biblioteca Central Universitară (parcare cu 200 de locuri) și viitorul parking privat suprateran din zona cimitirului de pe strada Avram Iancu se vor materializa.

Administrația locală a mai încercat să edifice un parking subteran (cu lift) în zona Casei Învățătorului, cu peste 270 de locuri de parcare, însă, potrivit oficialilor primăriei, negocierile cu proprietarul clădirii, Sindicatul Liber din Învățământul Clujean, nu au condus la niciun rezultat, acesta refuzând să ofere accesul la o bucată din teren indispensabilă realizării respectivei parcări.

Vezi și:

Parking sub parcarea cu barieră din Cipariu. În studiu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.