Închide

Primăria lui Boc a alocat bani pentru o statuie care-l va înfățișa pe Dumitru Fărcaș

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 14, 2022 0 255

Fostul rapsod Dumitru Fărcaș va avea o statuie-bust la Cluj-Napoca, dat fiind că municipalitatea a prevăzut în bugetul din acest an sume de bani pentru realizarea unui monument dedicat memoriei cunoscutului taragotist.

Demersul Primăriei Cluj vine la propunerea Fundației Culturale „Carpatica” și a Fundației „Dorel Vișan”, care recomandă ca loc de amplasare a bustului lui Dumitru Fărcași în latura sudică a Casei de Cultură a Studenților.

Interpretul de muzică populară Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă în luna august 2018 într-un spital din Cluj-Napoca, în urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani. Dumitru Fărcaş a fost înmormântat cu onoruri militare, în grădina din spatele casei părinteşti din comuna maramureşeană Groşi.

„Alături de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș reprezintă punctul cel mai de sus al artei interpretative instrumentale folclorice. Mitu a boierit cu harul lui Doina și hora transilvană. E unic în măiestria cu care îmblânzește instrumentul pe care i l-au menit la naștere ursitoarele. Când zicea el din taragotă, Dumnezeu se pleca să asculte ruga de dor, de jale sau de bucurie a românității, care urca spre cer! A slujit cu cinste și glorie țara, valorile ei, s-a dăruit Clujului în care a locuit, Casei de Cultură a Studenților, pe care a păstorit-o, în care a îndrumat artistic cu brio generații întregi de studenți. E vremea ca cetatea să-i cinstească memoria”, spune cunoscutul scriitor clujean Horia Bădescu, conform ziaruluifaclia.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare