Închide

UPDATE Primăria face dezbatere online pe tema regulamentului pentru utilizarea trotinetelor electrice în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 09, 2020 0 367

O dezbatere pe tema regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, este programată mircuri, în 14 octombrie, de la ora 17.00, după cum a anunțat Primăria.

 

UPDATE: Ora la care va avea loc dezbaterea s-a modificat în urma solicitării venite de la persoanele care doresc să ia cuvântul. Dezbaterea va avea loc de la ora 19.00. 

În luna august, după ce Cluj-Napoca a fost împânzit de trotinetele electrice aduse în oraș de o companie de car-sharing, clujenii au reclamat faptul că toate spațiile de promenadă sunt tranzitate de astfel de dispozitive și că ele pun în pericol siguranța celor care se plimbă prin parcuri sau pe trotuare. Mai mult, aceste trotinete pot fi închiriate și de copii, de aici și pericolul. Până la trotinetele aduse în Cluj, în oraș se circula cu trotinetele electrice însă marea majoritate a celor care le utilizau erau adulți.

Sesizat asupra problemelor în cadrul ședințelor Consiliul Local, primarul Boc s-a declarat un susținător al mobilității alternative verzi în Cluj-Napoca, dar a spus că este nevoie de reglementări specifice pentru ca circulația în oraș să se deruleze în condiții de siguranță.

Regulamentul a fost întocmit de municipalitate și supus concultării publice  în perioada 4 – 21 septembrie 2020. Documentele supuse dezbaterii publice pot fi consultate AICI.

Prin document se stabilesc condițiile în care operatorii privați pot aduce în oraș trotinete electrice, locurile unde trotinetele nu pot lăsate dar și sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile, cât și pentru operatorii privați. Perioada de consultare publică este 4-21 septembrie, timp în care se pot face observații cu privire la regulile propuse de Primărie.

Potrivit Regulamentului, cei care aduc trotinete pentru închiriat în Cluj trebuie să anunțe exact numărul lor și să plătească o taxă anuală pentru ocuparea domeniului public. De asemenea, trebuie să ridice trotinetele lăsate în locuri neautorizate în 90 de minute, în caz contrar intervine Regia Autonomă a Domeniului Public care le va ridica.

De asemenea, operatorii privați sunt obligați de regulament să coopereze pentru crearea unei platforme accesibile publicului prin care să fie monitorizate spațial toate trotinetele din Cluj-Napoca.

În regulament apar și locurile unde nu pot fi puse trotinetele electrice. Este vorba despre trotuare cu lățimea mai mică de 2 metri, stații de autobuz (25 de metri înainte și după acestea), trecerile de pieton (25 de metri înainte și după aceste), standurile de taxi, aliniamentele clădirilor sau gardurilor, spații verzi, în locurile de parcare amenajate pentru mașini, în zona acceselor auto și pietonale, în intersecții (la mai puțin de 10 metri de acestea), pe gurile de canal sau pe șantierele de pe domeniul public.

Amenzile pentru cei care nu respectă aceste măsuri sunt fixate la 200-400 de lei. De asemenea, operatorii care nu le ridică în 90 de minute din aceste locuri interzise vor fi pasibili de aceleași sancțiuni.

Există sancțiuni între 1500 și 2000 de lei pentru operatorii privați care aduc în Cluj-Napoca trotinete fără avizul Serviciului Siguranței Circulației al Primăriei sau aduc mai multe trotinete decât numărul comunicat municipalității.

Verificările și sancțiunile cad în sarcina poliției locale.

Vezi și: A apărut regulamentul pentru trotinetele electrice din Cluj. Primăria l-a pus în consultare publică. Ce amenzi primesc cei care nu îl respectă

Primăria a inițiat și o dezbatere online, înainte ca regulamentul să ajungă pe masa Consiliul Local pentru votul de intrare în vigoare. Dezbaterea va avea loc mircuri, 14 octombrie, de la ora 17.00.

„Cei care doresc să participe la această dezbatere pot să o facă potrivit procedurii de dezbatere publică în vederea elaborării și adoptării actelor administrative cu caracter normativ, disponibilă aici: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/dezbatere-publica/procedura-de-dezbatere-publica-in-vederea-elaborarii-si-adoptarii-actelor-administrative-cu-caracter-normativ/. Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii vor fi înscrise pe platforma online de videoconferință, pe baza unui formular completat online pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca , înainte cu minimum 4 ore de ora stabilită pentru începerea ședinței. Cetățenii care s-au înscris în aceste condiții, vor primi un link prin e-mail, prin care se vor putea conecta la dezbaterea publică și vor putea lua cuvântul”, au anunțat reprezentanții Biroului Mass media al Primăriei.

Dezbaterea publică va fi transmisă online pe pagina de Facebook a Municipiului Cluj-Napoca.

sursă foto: captură Facebook

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu