Închide

Primăria e acuzată că a privatizat piața centrală pe bani mărunți. Cum se justifică Emil Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 02, 2017 1 732

Primăria clujeană a oferit centrul Clujului pe bani de nimic unei firme private – Tactic Events din Ploiești – pentru a face Târgul de Mărțișor, eveniment organziat de câțiva ani încoace de Asociația Meșteșugarilor Clujeni.

Aceasta a fost pusă în fața faptului împlinit iar meșterii, dintre care mulți își întrețin familiile din comerțul cu produse lucrate manual, au fost obligați să plătească chirii exorbitante acestei firme.

Până acum, Asociația Meșterilor a fost singura care a criticat practica primăriei, nu foarte vocal, după cum au explicat oameni din structură, ca să nu fie pedepsită de funcționarii din instituție și să nu mai obțină autorizații sau amplasamente pentru târguri în Cluj-Napoca.

AICI, detalii: Meșteșug de Cluj. “Băieții în costume ai primarul Boc” au pus la respect comunitatea locală a micilor meșteri. Piața publică nu e de nasul comunității clujene ci e pentru afacerile private

și AICI: VIDEO Artizanii cu mărțișoare, grevă japoneză după ce au fost scoși din piața Unirii

Consilierii PSD au acuzat și ei primăria că a privatizat centrul Clujului și, în loc să susțină comunitatea locală, permite unor firme private să facă afaceri în buricul târgului.  „Piața Unirii nu este a primarului Emil Boc. Nu putem evacua meșteșugarii clujeni de la propriile lor evenimente, închiriind spațiul public unei societăți din alt oraș. În felul acesta nu susținem meșteșugarii locali, ci chiriile enorme descurajante pentru orice meșter popular onest”, a subliniat liderul consilierilor PSD, Dan Morar. Mai mult, Corina Croitoru a atras atenția că meșterii populari au calificat inadecvate pentru un târg de primăvară respectivele căsuțe de lemn pe care firma privată le-a instalat în centrul orașului.

Croitoru a mai spus că modul în care primăria acționează este inadmisibil, în condițiile în care declarativ arată că susține tinerii și artiștii, însă în practică îi dă la o parte.

Firma Tactic Events&Management a venit cu un proiect la primărie ca să facă Târgul de Mărțișor (cu căsuțe de lemn și scenă de la firma de casă a primăriei cu sonorizarea MM Show), iar primăria l-a acceptat fără probleme și a permis ca între 24 februarie și 12 martie acestă firmă să facă bani din chirii în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Ba mai mult, nici nu a cerut o contra ofertă de la Asociația Meșteșugarilor ci doar a anunțat-o că, dacă vrea să comercializeze mărțișoare, trebuie să plătească chirie către respectiva firmă.

Potrivit primăriei, firma privată plătește taxă de ocupare a domeniului public, pe zi, pe metru pătrat ocupat de aceste căsuțe de lemn. Undeva între 100 și 200 de lei pe zi, în condițiile în care doar pentru o săptămână percepe o chirie de 900 lei per căsuță. Prețul inițial pe care firma l-a propus comercianților care vor să închirieze o căsuță a fost de 2600 de lei pe perioada întregului târg.

Ca să mascheze faptul că primăria girează afaceri private în centrul orașului (fără licitație, pe sub mână), primarul Emil Boc a invocat pretențiile clujenilor, din ce în ce mai înalte și faptul că primăria și-a fi dorit standarde foarte înalte de calitate.

Această dorință, însă, n-a fost comunicată nimănui și, chiar și așa, o firmă privată din Ploiești (care întâmplător ar deține monopolul pe țară la organizarea de târguri populare) a ghicit-o și a venit la primărie cu un proiect care s-a mulat fix pe respectiva exigență a primăriei Cluj.

Explicații au fost oferite în cadrul emisiunii „Clujul în direct” difuzată la postul de Radio Napoca FM. În plus, primarul nu s-a oprit aici și a spus chiar că standurile pe care Asociația Meșterilor le folosea pentru Târgul de Mărțișor puneau în pericol siguranța oamenilor, la vânt și la viscol, fiind luate scânduri din respectivele instalații.

sursa foto: colaj Facebook

sursa foto: colaj Facebook

„Primăria nu a făcut altceva decât să aplice standardele de calitate pentru centrul Clujului. Oricând Asociaţia Meşteşugarilor doreşte să facă lucruri de calitate în oraş sunt mai mult decât bineveniţi. Habar nu am cine e firma respectivă, a venit cu un principiu coerent, cu un model de căsuţe foarte civilizat. Am fost să cumpăr şi eu mărţişoare, căsuţele arată bine, după părerea mea. Nu mai există în zona centrală standuri care să nu facă faţă standardelor unui oraş cum e Clujul. Dacă Asociaţia Meşteşugarilor pune pe hârtie un concept, toată lumea e binevenită. Îi rog pe toţi: primează calitatea în centrul Clujului. Am ridicat pretenţiile de calitate şi standardele. Din moment ce piaţa e plină, eu cred că preţurile sunt acceptabile pentru toată lumea. Voi monitoriza sa văd cum va arăta pâna la sfârşit piaţa, este standardul de la care pornim, în sus, nu în jos. În anii trecuţi, am avut plângeri de la poliţie că anumite standuri puneau în pericol siguranţa oamenilor. La vânt, de exemplu, unele scânduri erau luate pe sus, sau la viscol. Şi din perspectiva siguranţei publice nu mai pot fi amplasate standuri care nu corespund standardelor de siguranţă sau estice. Oricine se asociază şi vine cu oferte de calitate este binevenit. A fost o singură ofertă depusă la Primărie. Noi nu am făcut nicio solicitare. Am ales pe locaţia respectivă cea mai bună ofertă, cea mai de calitate ofertă depusă (pentru acestă ofertă, Primăria clujeană n-a făcut nicio strigare, niciun anunț – n.red.). Pentru centrul Clujului acesta este singurul şi unicul element pe care îl avem în vedere: calitatea. E punctul zero al oraşului. Ne ducem într-o altă etapă a evoluţiei oraşului, acest oraş merge foarte repede, e foarte dinamic, ce a fost valabil anul trecut nu mai este valabil anul acesta. Pretenţiile oamenilor trec la un alt nivel. Oraşul acesta are şi o calitate a vieţii comparabilă cu alte oraşe din Europa. Clujul e ca un cal nărăvaş, trebuie să-l ţii de căpăstru, să-l struneşti, pretenţiile oamenilor sunt în creştere”, a sintetizat primarul Emil Boc la Napoca FM o politică a primăriei clujene legată de manifestările organizate în centrul orașului.

Una pe care n-a discutat-o cu specialiștii, n-a pus-o în consultare publică ci a inventat-o pentru a masca modul în care s-a acționat în cazul Târgului de Mărțișor.

Un comentariu

  1. Ne mai miram de ce Clujul are standarde la acelas nivel cu metroul uitati va la mutrele acestor parveniti care fac si desfac prin hotariri soarta orasului.,orice ar face moaca de taran nu o pot spala cu tot debitul Somesului .

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.