Primăria, despre achiziția Palatului Telefoanelor: “Vom analiza, dar prioritatea noastră absolută este Conti”
AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 22, 2025 2 607

Primăria nu a primit niciun fel de solicitare de la Proprietarul clădirii Palatului Telefoanelor din Cluj pentru a-și exercita dreptul de preempțiune, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru Actualdecluj.ro.
“La noi nu a ajuns nicio solicitare. Aceasta trebuie să vină din partea vânzătorului. Așa, oricine poate spune orice. Si eu pot să vă întreb de ce nu cumpărați încă un site de știri pentru că eu cred că ar fi foarte bine. Când va ajunge la Primărie o solicitare oficială de exercitare a dreptului de preempțiune o vom analiza și vom propune o soluție pentru Consiliul Local. Este prematur de exprimat un punct de vedere. Prioritatea noastră absolută este Conti (cumpărarea Hotelului Continental din centrul orașului -n.red)”, a declarat Dan Tarcea pentru Actualdecluj.ro.
Amintim că activistul Adrian Dohotaru a inițiat o petiție, semnată de peste 650 de arhitecți, reprezentanți ai mediului asociativ, rezidenți din Cluj, admiratori ai lucrărilor reputatului arhitect și urbanist Vasile Mitrea, iubitori de patrimoniu prin care cere Primăriei să cumpere Palatul Telefoanelor din Cluj.
“Ne propunem să ajungem la 1.000 de semnături (Aici se semnează). Pentru Palatul telefoanelor s-a întocmit un dosar de clasare pe lista monumentelor, dosar care se află în curs de evaluare la Ministerul Culturii. Acest lucru înseamnă că are statut de monument „în curs de clasare” pe lista monumentelor istorice, ceea ce îi asigură măsuri de protecție și conservare similar monumentelor istorice până la finalizarea procesului de clasare și oferă statului român drept de preempțiune la vânzare. Proprietarul, care vinde oricum clădirea, se opune clasării ca monument. Cu cât suntem mai mulți, cu atât mai ușor va veni un răspuns de la primărie. Munca arhitectului și urbanistului Vasile Mitrea, care a contribuit la cartierele Gheorgheni și Grigorescu, la Parcul Est, acum în realizare, la un sistem de spații verzi în Cluj și, iată, la ceea ce poate deveni un monument brutalist, merită recunoscută de publicul larg, de turiști și de autorități prin exercitarea dreptului de preempțiune, cumpărarea clădirii la licitație și finalizarea procedurii de clasare ca monument istoric”, atrage atenția activistul Adi Dohotaru, președinte Asociația Societatea Organizată Sustenabil SOS.
Clădirea a fost realizată după planurile reputatului arhitect și urbanist Vasile Mitrea în două etape succesive, prima în anul 1969 și a doua prin adăugarea ultimului etaj în anul 1976, și este reprezentativă pentru arhitectura românească a anilor ’60-’70 și pentru curentul brutalist în arhitectura autohtonă. A funcționat la început ca centrală de telefonie, cu spații destinate publicului (ghișee și cabine telefonice) la parter.
De curând, proprietarul, Orange România, a scos imobilul la vânzare cu peste 2,5 milioane de euro, potrivit informațiilor de pe un site imobiliar cu anunțuri.
dohotaru asta e incredibil in manipulare.
650 de arhitecti, reprezentanti bla bla.
nu zau? cati arhitecti au semnat?
ca reprezentantii aia ai lui autointitulati is doar conturile lui cu mai multe emailuri cum face si la alte petitii.
de ce ar ttrebui primaria s aplateasca din banii tuturor pt o cladire veche fara nici o valoare arhitecturala?
conti, da e ceva istoric.
Conti nu e de vanzare. Palatul Telefoanelor, da!