Pe paginile oficiale de Facebook ale primarului Emil Boc și Primăriei au apărut imagini de pe șantierul de modernizare a malurilor Someșului pe care se lucrează în prezent în cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca. Acestea surprind lucrările complexe de pe șantier făcute de asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services dar și faptul că deja s-au plantat foarte mulți copaci și urmează și alte plantări.
Informările Primăriei vin după ce pe rețelele de socializare clujenii și activiștii din Cluj-Napoca au semnalat că se taie foarte mulți copaci din zonă. Au apărut chiar și filmări aeriene realizate cu drona în zona șantierului iar oamenii din oraș au deplâns faptul că Primăria preferă betoanele în locul spațiilor cu vegetație. Cei care au comentat în mediul online au mai spus că nu sunt sufient informați cu privire la proiect și că municipalitatea nu a postat planșe cu proiectul vizat spre neschimbare care a stat la baza modernizării tocmai pentru ca toată lumea să înțeleagă ce se face și de ce se face.
Acum, Primăria arată pe pagina oficială că betonul folosit la pasarele de pe Someș este unul special și că, sub radiațiile UV ale soarelului, mucegaiul, noxele sau alte particule poluante vor fi eliminate natural. Șantierul de pe Someș cuprinde malurile din cartierul Grigorescu, până la podul Horea, în total circa 14 hectare și are ca termen de finalizare anul 2023. Un termen intermediar s-a anunțat de către Primărie pentru zona din cartierul Grigorescu unde a funcționat vechiul parc din cartier și anume, 30 iunie.
Activistul Adrian Dohotaru din Asociația SOS a cerut în luna februarie Primăriei, printr-o postare pe grupul Someșul Nostru de pe Facebook să nu mai taie inutil copacii de pe Someș și chiar ca proiectul să fie recalibrat pentru a valorifica vegetația spontană deja existentă.
„Aș vrea să văd și eu imagini ale proiectului. În afara de 2-3 poze cu o pistă de biciclete, nu am văzut nimic. Ce va fi pe locul fostului teren de fotbal și al parcului de joacă de pe BD. 1 Decembrie? Nu este făcut nimic public. Totul e suspicios atâta timp cât nu se cunosc intentiile”, a scis Diana Unica, odată cu semnalul tras de activistul clujean privind tăierile de arbori de pe șantierul aferent malurilor Someșului.
Alți clujeni s-au plâns că în zona șantierului Someșul e plin de gunoi dar și că Primăria a ajuns să betoneze la propriu râul.
Replica Primăriei în mediul online a venit în 22-23 martie când primarul Emil Boc dar și Primăria au prezentat un video dar și imagini cu stadiul șantierului de modernizare. Înainte să posteze aceste imagini și firma de construcții ACI, care lucrează pe șantier, a postat un video cu lucrările la viitoarea pasarelă pietonală care va lega parcul Rozelor de cartierul Grigorescu.
Primarul Boc a asigurat clujenii că șantierul este în grafic și că în prezent se lucrează pe două tronsoane ale proiectului, postând un video de pe șantier. „Lucrările la primele două tronsoane ale proiectului „Modernizarea Malurilor Someșului”, cu termen de finalizare 2023, sunt în grafic. Joi voi semna ordinul de începere a lucrărilor la Platoul de la Sala Sporturilor, proiectul tehnic este finalizat și autorizația de construcție este emisă”, a spus primarul în 22 martie.
Primăria a postat în 23 martie și imagini de pe șantierul de modernizare a malurilor Someșului, peste 50 de fotografii care arată lucrările complexe care se efectuează dar și faptul că în zonă s-au plantat și se vor planta foarte mulți copaci.
„Proiectul presupune piste de biciclete, trasee de promenadă, un nou pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu, zone verzi, plantări de arbori și arbuști, zone cu dotări de agrement, locuri de joacă pentru copii, mobilier urban modern, iluminat public inteligent, rețele Wi-Fi, stații de încărcare biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid. Noile pasarele sunt construite din beton cu pulberi pe bază de Dioxid de titan, sub radiațiile UV ale soarelui se declanșează un proces foto-catalitic ce descompune fungii, mucegaiul, noxele și alte particule poluante de pe suprafața structurii, menținând un aspect plăcut de durată, protejând astfel structura”, a mai arătat Primăria.
Lucrările de modernizare sunt realizate de Asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services în baza unui contract de peste 95,6 milioane lei fără TVA încheiat cu Primăria.
Administrația locală clujeană implementează acest proiect în cadrul unui cu finanțare europeană.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu